Σε παγίδα για ανυποψίαστους περαστικούς και επισκέπτες, που μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση ακόμα και σοβαρότατων ατυχημάτων, έχει μετατραπεί η περιοχή μεταξύ Κουμ Καπί και Χονολουλού, στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων της Αεροπορίας.
Σε εκείνη την περιοχή το έδαφος υποχωρεί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο εξαιτίας της συνεχιζόμενης διάβρωσης της ακτής.
Κι ενώ το πρόβλημα είχε γίνει αντιληπτό ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν υποχώρησε το τσιμεντένιο τοιχίο πίσω από το γλυπτό -που από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα- η τσιμεντένια ενίσχυση που είχε τοποθετηθεί στο πρανές κάτω από τη βίλα Κούνδουρου, με σκοπό να αναχαιτίσει τη διάβρωση, αποδείχθηκε εντελώς… αδύναμη.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, είχε από τότε προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα θα επιδεινώνεται όσο δεν γίνεται ανάπλαση της παραλίας και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορεί αλλιώς να σταματήσει κανείς τη Φύση. Δεν μπορεί να κτίσεις έναν τεράστιο τοίχο μέχρι πάνω, για να σταματήσεις τη Φύση… Αυτό που έκαναν κάποιοι εκεί θυμίζει ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να σταματήσει το σπάσιμο του αναχώματος σε ένα φράγμα βάζοντας το… δάκτυλό του! Αυτό είναι ερασιτεχνισμός».
Την πρόβλεψη του καθηγητή επιβεβαιώνει ο φωτογραφικός φακός των ‘Χ.Ν.’ καθώς κατέγραψε χθες τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του εδάφους, κομμάτια γης που είναι έτοιμα να αποκολληθούν, αλλά και τη θρυμματισμένη από τη θάλασσα τσιμεντένια ενίσχυση του πρανές.
Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι ότι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ συναντήσαμε και ανυποψίαστους επισκέπτες, οι οποίοι περνώντας δίπλα ακριβώς από το σύρμα που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του μνημείου είχαν καθίσει στο τοιχίο που έχει απομείνει αγνοώντας τον σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει…