Οι καιρικές συνθήκες συχνά μεταβάλλουν την διάθεση των ανθρώπων και πολλές φορές οδηγούν τον ευάλωτο, τον εύθραυστο, τον μοναχικό άνθρωπο σε απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις και εξάρσεις. Τον άνθρωπο που αναπολεί και “αναμασά” ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος και που είναι βυθισμένος στις θλιβερές και αρνητικές σκέψεις τους.
Μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας, ενώ αντίθετα μία μουντή και βροχερή μέρα να μας δημιουργήσει αίσθημα απογοήτευσης, κοινωνικής απόσυρσης, ατονίας καθώς και συναισθηματική ακινητοποίηση, συναισθηματική ατροφία με αποκορύφωμα την εκδήλωση μηδενιστικής – αρνητικής διάθεσης ματαιότητας και απαξίωσης των πάντων ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού.
Ενώ διαδραματίζουν κομβικής σημασίας ρόλο αυτές οι αλλαγές στη διάθεση, παρ’ ‘όλα αυτά δεν μπορούν να επηρεάσουν γενικά την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ζωή. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που περιγράψαμε, ονομάζεται “Εποχιακή Συναισθηματική Κατάθλιψη”.
Μία ήπια μορφή της συναισθηματικής εποχιακή κατάθλιψης, αναφέρεται συχνά, ως “χειμωνιάτικη μελαγχολία”, προκαλεί δυσφορία αλλά όχι ανικανότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο όρος χειμωνιάτικη μελαγχολία μπορεί να είναι παραπειστικός. Ορισμένοι μπορεί να πάσχουν από μία σπανιότερη μορφή κατάθλιψης που ονομάζεται “καλοκαιρινή κατάθλιψη”, που συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης ή την αρχή του καλοκαιριού.
Αυτή η ψυχική κατάσταση είναι γνωστή για περισσότερα από 150 χρόνια, αλλά μόλις στις αρχές του 1980 αναγνωρίστηκε επίσημα ως διαταραχή. Είναι πιθανό, πολλοί από αυτούς που πάσχουν από “εποχιακή συναισθηματική κατάθλιψη” να μην γνωρίζουν ότι είναι κάτι παροδικό, κάτι που επιδέχεται θεραπείας. Η εποχιακή συναισθηματική κατάθλιψη μπορεί να εξελιχθεί σε μία εξουθενωτική κατάσταση καθώς αποτρέπει τους πάσχοντες από τις καθημερινές τους λειτουργίες και ασχολίες.
protothema.gr