Ιαπωνική κουζίνα… με άρωμα Κρήτης

Παραδοσιακές συνταγές από τη μακρινή Ιαπωνία με τη χρήση προϊόντων της Κρήτης και κυρίως του ελαιόλαδου, παρουσίασαν στα Χανιά Ιάπωνες σεφ που πραγματοποιούν επιχειρηματικό ταξίδι στο νησί, προσκεκλημένοι από ιδιωτική εταιρεία.

Η συνάντηση, που έγινε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Πλατανιά, είχε άρωμα Κρήτης και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και αντιπροσωπεία μεγάλης εισαγωγικής ιαπωνικής εταιρείας.
Ιαπωνική κουζίνα... με άρωμα Κρήτης

Παραδοσιακές συνταγές από τη μακρινή Ιαπωνία με τη χρήση προϊόντων της Κρήτης και κυρίως του ελαιόλαδου, παρουσίασαν στα Χανιά Ιάπωνες σεφ που πραγματοποιούν επιχειρηματικό ταξίδι στο νησί, προσκεκλημένοι από ιδιωτική εταιρεία.

Η συνάντηση, που έγινε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Πλατανιά, είχε άρωμα Κρήτης και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και αντιπροσωπεία μεγάλης εισαγωγικής ιαπωνικής εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Ιάπωνες σεφ παρουσίασαν παραδοσιακές συνταγές από τη χώρα τους, χρησιμοποιώντας κρητικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα ο σεφ του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τη συνάντηση παρασκεύασε κρητικά πιάτα δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν κι άλλες δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων.

Η εταιρεία από την Ιαπωνία «γνωρίζει» πολύ καλά το λάδι της Κρήτης, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια εισάγει σημαντικές ποσότητες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, αυτό που επιχειρείται είναι το «πάντρεμα» της κρητικής με την ιαπωνική κουζίνα, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της και με βασικό «όπλο» τις θρεπτικές αξίες και ιδιότητες του κρητικού λαδιού.

Εκτός από το λάδι, οι Ιάπωνες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κρητικό κρασί και το μέλι, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, κοινά χαρακτηριστικά της ιαπωνικής και της κρητικής κουζίνας είναι η ευρεία χρήση ψαριών και λαχανικών.

Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία εντυπωσιάστηκε και από την προσπάθεια που καταβάλλει παραγωγός από την περιοχή της Κισσάμου, που στην περιοχή «Τράχηλα» καλλιεργεί το μικροσκοπικό δέντρο μπονσάι το οποίο είναι ταυτισμένο με την ιαπωνική κουλτούρα.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη καλλιέργεια, καθώς χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι να μορφοποιηθεί το δέντρο και να πάρει το σχήμα του.

Η συντήρησή του είναι εύκολη, ενώ η ανταπόκριση της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς στο συγκεκριμένο είδος είναι εντυπωσιακή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της ιαπωνικής αντιπροσωπείας οργανώνεται σήμερα στο χωριό «Αστρικας» γευσιγνωσία οίνου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν βραβευμένα κρασιά της Κρήτης.

protothema.gr

Δημοφιλή

  1. Τραγωδια στα Χανιά: “Τα αιματώματα δεν προκλήθηκαν από την προπόνηση, αλλά από τσακωμό” λέει ο προπονητής του 19χρονου που πέθανε στη ΜΕΘ
  2. Χανιά: Συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για την οικογένεια του ψαροντουφεκά που έχασε τη ζωή του στην Παλαιόχωρα
  3. Χανιά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 19χρονο Μάριο – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια θανάτου
  4. Χάος με εκδρομή μαθητών από την Κρήτη προς την Αθήνα: Οι μισοί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα, οι άλλοι μισοί έμειναν πίσω!
  5. Θλίψη για το νιόπαντρο ζευγάρι που σκοτώθηκε σε τροχαίο – 82 ετών ο οδηγός του αγροτικού με το οποίο συγκρούστηκε η μηχανή τους (φωτο)
  6. Φοιτήτρια πούλησε την παρθενιά της για 1.9 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία: Ο αγοραστής είχε καλέσει και γιατρό (φωτο)
  7. Θάνατος 19χρονου στα Χανιά: Στην Ασφάλεια ο φάκελος – Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή για το αιμάτωμα στον εγκέφαλο