«Μπάνια στην Αιδηψό», «ιαματικά λουτρά στην Ικαρία», λίγοι όμως γνωρίζουν ότι και στην Κρήτη, υπάρχουν ιαματικές πηγές.
Ειδικότερα, στην Κρήτη υπάρχουν 100 ενεργές πηγές, οι οποίες είναι εξαιρετικές για όσους πάσχουν από ρευματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας, και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις γνωστές ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία» τονίζει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Υγείας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα τελευταία νέα που αφορούν τις συμπληρωματικές θεραπευτικές δράσεις των Ιαματικών Φυσικών Πόρων σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού, ουρολογικού, καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών
Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βρώμιο, βόριο, ιώδιο και σελήνιο, ενώ οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών μεταλλικών νερών είναι η θερμοκρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η ραδιενέργεια και το σύνολο των διαλυμένων αλάτων.
Η ιαματική λουτροθεραπεία μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και, ειδικότερα, της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχτηκε ως ιαματική ιατρική, μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της Κλασικής Ιατρικής.
Ιαματικές πηγές στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει αναδείξει τη δυναμική των ιαματικών πηγών όπως έχουν καθιερώσει άλλες χώρες, αναφέρει ο καθηγητής, παρότι διαθέτει 753, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 36 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ. Οι ιαματικές πηγές επιμερίζονται ανά περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα 156, Μακεδονία 115, Πελοπόννησος 114, Θεσσαλία 57, Ήπειρος 57, Θράκη 25, Νησιά 229, εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται στην Κρήτη για ποσιθεραπεία.
Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, το 2014 πωλήθηκαν 900.000 εισιτήρια, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τα 2.500.000 εισιτήρια το 2010. Όπως λέει ο κ. Κουσκούκης, που επί χρόνια ασχολείται με το θέμα, οι γνώστες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας μέχρι το 2017, με τζίρο 300.000.000 ευρώ, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αισιόδοξες απόψεις ανεβάζουν για το μέλλον τον τζίρο από την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών στο ένα δισ. ευρώ.
Ο καθηγητής κ. Κουσκούκης θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. «H ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενους από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών».
Η δημιουργία μοντέλου 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, τονίζει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ