Τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες ενόψει της νέας – πρώιμης – ελαιοπαραγωγικής περιόδου στην Κρήτη, χιλιάδες τόνοι λαδιού εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr από τους 50.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι στην Κρήτη, οι 25.000 τόνοι παρέμειναν στα κατά τόπους ελαιουργεία. Οι άλλοι 25.000 τόνοι όμως κατέληξαν στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών. Μπαίνοντας στον Οκτώβρη λοιπόν, όπως διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, περίπου 10.000 τόνοι δεν έχουν ακόμη πουληθεί.
Από αυτούς οι μισοί περίπου βρίσκονται στις αποθήκες αγροτών στο Νομό Ηρακλείου. Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της νέας ελαιοπαραγωγικής περιόδου, οι αγρότες – είναι φυσικό – να δείχνουν ενδιαφέρον να πουλήσουν το λάδι τους, αναζητώντας τρόπους παράλληλα για να πάρουν την καλύτερη δυνατή τιμή. Κάτι όμως που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό τις περισσότερες φορές, μιας και η τιμή του προϊόντος παραμένει στα χαμηλά…
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, αυτό που εξετάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις – εφόσον βρεθεί υποψήφιος αγοραστής μέσω κάποιας δημοπράτησης ή άλλου αγοραστικού ενδιαφέροντος – είναι η ποιότητα του ελαιολάδου.
Γιατί όπως επισημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις, το λάδι, δεν έχει φυλαχθεί σωστά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και υπάρχει κίνδυνος για την ποιοτική του αλλοίωση.
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι τα ελαιουργεία δεν πρόκειται να κρατήσουν ποσότητες περσινού λαδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, καθώς ξεκινά η νέα ελαιοκομική περίοδος, η οποία υπολογίζεται στα τέλη Οκτώβρη ή το αργότερο στις αρχές Νοέμβρη. Ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα από ότι συνήθως, λόγω της υπερπρωιμότητας της χρονιάς.
ekriti.gr