Την ώρα που οι αρμόδιοι σιωπούν και μάλιστα αποφασίζουν να μειώσουν με… συνοπτικές διαδικασίες τις αποστάσεις των ψεκασμών από σπίτια, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, υπάρχουν στα συρτάρια των υπηρεσιακών παραγόντων έγγραφα, όπως αυτό που αποκαλύπτει η “Νέα Κρήτη” σήμερα, για το… “ταξίδι του θανάτου”, άκρως επικίνδυνων και απαγορευμένων για τη χώρα μας φυτοφαρμάκων.
Ένα τέτοιο φυτοφάρμακο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα σε Ινδίες και Κίνα βρέθηκε πριν από λίγα χρόνια σε σκόνη ορεινής περιοχής της Κρήτης, προερχόμενο από τη Βόρειο Αφρική, απ’ όπου και μεταφέρθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες!
Ήταν το 2007, όταν το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου πήρε δείγμα σκόνης που είχε μεταφερθεί από τους ισχυρούς νοτιάδες, από σημείο της ορεινής περιοχής “Βραχόκηπος” του δήμου Γουβών. Η υπηρεσία έστειλε τη σκόνη στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο των Αθηνών, όπου και έγινε εργαστηριακή ανάλυση, που κατέληξε πως η σκόνη εμπεριείχε – ευτυχώς σε πολύ χαμηλότερα των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων επίπεδα – υπολείμματα από το άκρως επικίνδυνο φυτοφάρμακο “Ενδοσουλφάν”!
Εμείς σήμερα εξασφαλίσαμε και παρουσιάζουμε τα έγγραφα αυτά τόσο για την αποστολή του δείγματος όσο και για τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Και για να γίνει αντιληπτό όταν λέμε “Ενδοσουλφάν” τι εννοούμε, αρκεί να αναφέρουμε πως πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο ενοχοποιείται σε χώρες όπου χρησιμοποιείται για καρκινογενέσεις και μάλιστα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό παιδιών αλλά και μεγάλων που, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, έχουν αρρωστήσει εξαιτίας της χρησιμοποίησης αυτού του ισχυρού φαρμάκου.
Η απάντηση
Πιο αναλυτικά, η απάντηση που εστάλη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αναφέρει: «Αναπτύχθηκε μέθοδος αέριας χρωματογραφίας, με χρήση ανιχνευτή σύλληψης ηλεκτρονίων για ανίχνευση και ποσοτικό προσδιορισμό υπολειμμάτων “endosoulfan”. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης κατέδειξαν την παρουσία υπολειμμάτων endosoulfan Ι, endosoulfan ΙΙ και endosoulfan sulfait, σε συγκεντρώσεις 2,7 ng/g και 1,4 ng/g και 1 ng/g αντίστοιχα».
Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο γνωστός παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας Δημήτρης Πετράκης, τονίζει: «Σίγουρα αυτές η ποσότητα είναι σε επίπεδο 200 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο. Άρα η ποσότητα που έφτασε δε δημιουργεί κανένα κίνδυνο από την έκθεση στους ανθρώπους».
Ωστόσο, στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι «αυτό το γεγονός όμως είναι ενδεικτικό ότι όταν μιλάμε για μείωση αποστάσεων της τάξεως του 80% που κάνει το υπουργείο για ψεκασμούς από νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς. Και όταν μειώνει στα εντός οικισμού κατά 85% την απόσταση, κάνοντας τα 500 μέτρα, 80 και υπό προϋποθέσεις και… 20, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι παραγνωρίζει έναν βασικό κανόνα στην τοξικολογία. Δηλαδή ότι ο κίνδυνος είναι συνάρτηση της έκθεσης στην τοξικότητα και της ηλικιακής φάσης του ανθρώπου που εκτίθεται».
Όπως τονίζει ο Δημήτρης Πετράκης, όταν διαπιστώνεται ότι με τους νότιους ανέμους “ταξιδεύουν” φυτοφάρμακα από την έρημο της Σαχάρας και έρχονται στα εδάφη μας, πώς είναι δυνατόν με οποιονδήποτε τρόπο να πιστέψουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τόσο πολύ τις αποστάσεις των ψεκασμών και να μην κινδυνεύουμε από αυτούς;
Μάλιστα, ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι έχουν παραγγελθεί από ελληνικές εταιρείες τα λεγόμενα “ακροφύσια” που κατά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση θα χρησιμοποιούνται στα τρακτέρ για να μειώνονται οι αποστάσεις των ψεκασμών από κατοικημένες περιοχές. Και θα γίνουν πειράματα στην πράξη για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που δε θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.
Ισχυρό δηλητήριο
Το endosulfan είναι μια δραστική ουσία η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, έχει πτητικές ιδιότητες. Ο κύριος μεταβολίτης της είναι ανθεκτικός και εντοπίζεται κατά καιρούς ακόμη και σε περιοχές στις οποίες δε χρησιμοποιείται.
Παρότι η χρήση της ουσίας αυτής έχει απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές αγορές από το 2006, στην Ελλάδα και τρεις ακόμη χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) δόθηκε περίοδος χάριτος για χρήσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες μέχρι το τέλος του 2007, οπότε και απαγορεύτηκε.
Μερικά χρόνια αργότερα κι ενώ είχε απαγορευτεί, αποδείχτηκε ότι στη Λήμνο από την ίδια ουσία δηλητηριάστηκαν οι γαλοπούλες, οι κότες και τα αγριοκούνελα που είχαν βρεθεί νεκρά στο Κοντοπούλι και στην ευρύτερη περιοχή του Κότσινα. Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2011.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου ενημέρωσε τα μέλη του για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από τα δείγματα που είχαν παρθεί και είχαν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών-Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας και Παθολογίας Διατροφής των Ζώων.
Η απάντηση που στάλθηκε για τα νεκρά ζώα, όπως επίσης και για τους σπόρους που βρέθηκαν στις περιοχές του Κοντοπουλίου και του Κότσινα, είναι ότι σ’ αυτά ανιχνεύτηκε η ουσία Endosulfan.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, ασυνείδητοι προχώρησαν σε μαζική εξολόθρευση των αγριοκούνελων για να τα… καταπολεμήσουν, χρησιμποιώντας αυτό το άκρως επικίνδυνο φυτοφάρμακο.
Και οι συνέπειες ήταν ολέθριες και για τα πουλερικά που έκαναν το “λάθος” να φάνε από το δόλωμα του θανάτου.
Στο “κόκκινο” η Κρήτη λόγω των νοτιάδων
Μερικά από τα πιο επικίνδυνα χημικά “συστατικά” για τον ανθρώπινο οργανισμό περιέχονται στη σκόνη της Σαχάρας, με την Κρήτη να βρίσκεται στο… “κόκκινο” αποτελώντας τον πρώτο “σταθμό” της αμέσως μόλις φύγει από την έρημο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη χημική σύσταση των κόκκων της σκόνης που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, η σκόνη αυτή αποτελεί έναν επιβλαβή συνδυασμό για την υγεία, με τα αποτελέσματα να καταδεικνύουν την ύπαρξη εννέα βαρέων μετάλλων, μεταξύ των οποίων μόλυβδος και αρσενικό που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες.
neakriti.gr