Κρήτη: «Φτωχαδάκια» φέτος οι τουρίστες – «Ζημιά» στα ξενοδοχεία κάνουν τα Airbnb

«Πελάτες υπάρχουν, αλλά λεφτά δεν έχουμε…» είναι η φράση των ξενοδόχων που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, μέσα στον Ιούλιο, που είναι η “καρδιά” της τουριστικής χρονιάς.
Χανιά

«Πελάτες υπάρχουν, αλλά λεφτά δεν έχουμε…» είναι η φράση των ξενοδόχων που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, μέσα στον Ιούλιο, που είναι η “καρδιά” της τουριστικής χρονιάς.

Παρά τις τουριστικές αφίξεις, προβλήματα όπως η αύξηση του κόστους τροφίμων και ποτών και της μισθοδοσίας του προσωπικού σφίγγουν σαν θηλιά τον λαιμό του ξενοδόχου.

Όπως επισημαίνεται, οι πληρότητες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο παρατηρούνται τη φετινή χρονιά δύο φαινόμενα που αποθαρρύνουν την αισιοδοξία που επικρατεί, καθώς πάρα πολλοί τουρίστες προτίμησαν φέτος τα φθηνά καταλύματα Airbnb και την ίδια στιγμή παρατηρείται μείωση του αριθμού των ημερών που έρχονται οι τουρίστες.

Στην Κρήτη, ο μέσος τουρίστας δε μένει 10 ημέρες, αλλά μόνο 8 ημέρες.

Ειδικότερα, η φετινή τουριστική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, καθώς οι προκρατήσεις την περίοδο του χειμώνα κινήθηκαν σε αρκετά ανοδικά επίπεδα. Αρχές Ιουνίου η κατάσταση στον τουρισμό αποτυπώθηκε μέσα από μια σπρωχτή εικόνα. Κινήθηκε ο τουρισμός, αλλά οι τουριστικοί παράγοντες ανέμεναν περισσότερα.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι δύο μήνες που τυπικά έχουν την περισσότερη τουριστική κίνηση. Είναι οι πιο καυτοί μήνες του καλοκαιριού, πράγμα που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων αναμένουν αυτούς τους δύο μήνες για να βγάλουν ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων και να έχουν καθαρό κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr πραγματοποίησε μια έρευνα ως προς την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό τη δεδομένη στιγμή.

Όπως θα διαπιστώσετε, παρά τις υψηλές αφίξεις στην Κρήτη, τα προβλήματα είναι πολλά και πάγια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνου και προσωρινός πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Ξενοδόχων στο Ρέθυμνο, Μανόλης Τσακαλάκης, κάνει σαφές πως η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται αφενός από τη μείωση των διανυκτερεύσεων ανά τουρίστα και αφετέρου παρατηρείται μετατόπιση των τουριστών από τα ξενοδοχεία 4-5 αστεριών σε ξενοδοχεία που προσφέρουν φθηνότερα πακέτα.

Λιγότερες διανυκτερεύσεις

«Πελάτες έχουμε, λεφτά δεν έχουμε. Οι διανυκτερεύσεις του μήνα Ιουνίου ήταν 15,98% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο για το Ρέθυμνο. Τόσο το αεροδρόμιο Χανίων και Ηρακλείου έδειξαν αύξηση σε αφίξεις, οι διανυκτερεύσεις των τουριστών ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μένουν λιγότερες μέρες και, σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχει ισχυρή μετατόπιση τουριστών από τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστεριών σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Κάνουν οικονομίες οι τουρίστες», είπε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε: «Δε φτάνουν τα χρήματα και γι’ αυτό πάρα πολλοί τουρίστες δε θα έρθουν φέτος. Στην αρχή της τουριστικής χρονιάς οι Γερμανοί έκοψαν 956.000 θέσεις και οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός των εσωτερικών συνόρων. Η Γερμανία λοιπόν έδωσε ένα εισιτήριο των 38 ευρώ στους πολίτες της και μπορούν να πάνε όπου θέλουν με το ίδιο τίμημα. Έτσι, μπορεί ο Γερμανός να ταξιδέψει και να φτάσει όπου θέλει. Οι Πολωνοί έκαναν από την πλευρά τους αυτό που κάναμε εμείς πριν τις εκλογές. Αφαίρεσαν τα διόδια την υψηλή τουριστική περίοδο, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν μέσα στην Πολωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η Ε.Ε. θα κόψει την επιδοματική πολιτική στην ενέργεια, πλέον επικρατεί φόβος πως σ’ ένα σενάριο δύσκολου χειμώνα δε θα ανταποκριθεί ο μέσος τουρίστας και γι’ αυτό κάνουν οικονομία. Έχουμε τους ίδιους τουρίστες κάθε χρόνο, απλά τους έχει “ροκανίσει” ο πληθωρισμός κατά 30% το εισόδημά τους. Οι αεροπορικές εταιρείες έβαλαν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και ως εκ τούτου τα τουριστικά πακέτα βγήκαν 20-30% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει μεγάλο άνοιγμα “ψαλίδας” και γι’ αυτό μειώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων. Ταυτόχρονα προωθήθηκαν φθηνότεροι προορισμοί, όπως Τουρκία, Αίγυπτος και Μαρόκο».

«Αυτήν την περίοδο πολλά ξενοδοχεία έχουν υψηλές πληρότητες. Τα ξενοδοχεία 5 αστεριών υπολείπονται. Ήδη τα ξενοδοχεία τόσων αστεριών έχουν επηρεαστεί σημαντικά εξαιτίας της ακρίβειας. Οι πληρότητες είναι υψηλές, πράγμα που σημαίνει 80-90% πληρότητες κατά μέσο όρο. Το Ισραήλ δείχνει πως έχει υψηλή πληρότητα αναλογικά. Οι μεγάλες αγορές, ωστόσο, παραμένουν η Αγγλία και η Γερμανία. Αυτές είναι οι χώρες βαρόμετρο για εμάς», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Σφακιανάκης.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει παράταση της φετινής τουριστικής χρονιάς, ο κ. Σφακιανάκης απαντάει: «Δεν έχουμε ενδείξεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει παράταση της τουριστικής χρονιάς. Ξεκινήσαμε λίγο μουδιασμένα την περίοδο εκκίνησης της τουριστικής χρονιάς, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο καιρός δε μας βοήθησε. Εάν ο καιρός είναι καλός, θεωρώ πως θα υπάρξει παράταση τουριστικής χρονιάς. Είναι σχετικά νωρίς. Γενικά, ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και πρέπει να αξιολογούμε τις συνθήκες και να συνεργαζόμαστε. Η Κρήτη έχει μεγάλη τουριστική δυναμική και θεωρώ πως στα επόμενα χρόνια ο τουρισμός θα παρουσιάσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική».

«Υπάρχει αύξηση τουριστών, αλλά ο τουριστικός κόσμος έχει διανεμηθεί εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως. Υπάρχουν αφίξεις που είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρόνια. Ο τουριστικός κόσμος επιλέγει φθηνότερα καταλύματα των 3 και 4 αστεριών. Έχει επιλέξει Αirbnb και γενικότερα έχει την πρόθεση να κάνει φθηνότερες οικονομικά διακοπές. Έχει επιλέξει συνειδητά το all inclusive γιατί δε θέλει να ξοδέψει παραπάνω απ’ όσα έχει πληρώσει.

Επίσης, ο τουρίστας ξοδεύει λιγότερες ημέρες διακοπές στην Κρήτη. Δε θα κάνει διακοπές 10 ημερών, αλλά θα κάνει διακοπές 8 ημερών. Κάνει λιγότερες ημέρες διακοπές. Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν 100% πληρότητα και υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν κενά δωμάτια που για τέτοια εποχή είναι πρωτοφανές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Πολλά τα “αγκάθια”

Η φετινή τουριστική χρονιά χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, και από πολλά προβλήματα. Η αυξημένη μισθοδοσία του προσωπικού σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φαγητού και του ποτού έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη κατάσταση.

«Σε γενικές γραμμές, η τουριστική χρονιά πάει καλά. Τα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου έχουν πληρότητες άνω του 80%. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι περισσότερες από πέρυσι. Σχετικά με το ερώτημα εάν είναι χρυσή η φετινή χρονιά, θα το διαπιστώσουμε στο τέλος όταν τραβήξουμε γραμμή στο τέλος της περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Τα ξενοδοχεία του ν. Ηρακλείου είναι σε λίγο καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Το ζήτημα είναι πως έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού, που είναι 15% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Είναι μεγάλος αριθμός. Επίσης, αυξημένο είναι και το κόστος στο φαγητό και στο ποτό, που είναι 30% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, παρατηρείται αρκετά μεγάλος αριθμός Αirbnb, όπου στην πλειοψηφία τους είναι παράνομα. Ξεπερνούν τα νόμιμα Αirbnb».

«Ακόμη και τώρα οι ξενοδόχοι της Κρήτης κάνουν προσφορές για να γεμίσουν τα δωμάτια. Η κρίση πληθωρισμού δε φαίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Υπάρχουν φθηνότερα τουριστικά πακέτα σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, πράγμα που σημαίνει πως η τουριστική χρονιά είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολη τουριστική περίοδος. Το θετικό στοιχείο είναι πως στα φετινά τουριστικά πακέτα υπάρχει το κόστος της ενεργειακής κρίσης που δεν υπήρχε πέρυσι, οπότε οικονομικά θα βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστας Κουρκουνάκης.

Λασίθι: Σκανδιναβοί σώζουν την παρτίδα στη Σητεία

Αρκετά καλά πάει σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων και η ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα η Σητεία και η Ιεράπετρα. Οι πληρότητες είναι καλές, ενώ φαίνεται πως προβλήματα, όπως τα Airbnb, συνεχίζουν και δημιουργούν προβλήματα στις τουριστικές αυτές περιοχές. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, υποστήριξε: «Η Σητεία κινείται λόγω των πτήσεων που έχουμε στο αεροδρόμιο από τη Δανία και τη Νορβηγία. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε καλύτερα από πέρυσι εξαιτίας των δύο αυτών πτήσεων. Οι πληρότητες είναι καλές, της τάξης του 80-90% για όσους ξενοδόχους συνεργάζονται με αυτές τις δύο χώρες και τον συγκεκριμένο τουριστικό πράκτορα που φέρνει τουρίστες από τις δύο χώρες αυτές. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, οι πληρότητες ξεκινούν με πληρότητες της τάξης του 60%. Από εκεί και πέρα, η τουριστική χρονιά στη Σητεία κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Η τουριστική χρονιά γενικά είναι καλύτερη από πέρυσι. Από πλευράς εισοδημάτων, δεν έχουμε κάνει ακόμα λογαριασμό. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως υπάρχει καλύτερη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θεωρώ πως στο τέλος δε θα έχουμε περισσότερα εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι. Τα Airbnb δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία. Οι ιδιοκτήτες των Airbnb δεν πληρώνουν δημοτικούς φόρους, ΦΠΑ και τέλη διανυκτέρευσης. Έχουν μια αυτοτελή φορολόγηση της τάξης του 15%, ενώ εμείς έχουμε φορολόγηση 22%. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι και η ακρίβεια. Βλέπουμε συνεχώς ανατιμήσεις. Μπορεί να έχει πέσει η τιμή του καυσίμου, αλλά οι ανατιμήσεις είναι παρούσες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, Γιώργος Βαρδάκης επισήμανε πως η φετινή τουριστική χρονιά είναι θετικότερη σε σχέση με την περυσινή, καθώς φέτος εντάχθηκε και η αύξηση της τιμής του πληθωρισμού, πράγμα που πέρυσι δεν έγινε.

«Οι πληρότητες είναι μεγάλες. Οι αφίξεις είναι καλές. Δημιουργήθηκε στην αρχή του χρόνου η αίσθηση πως θα ζήσουμε μια χρονιά που θα είναι άκρως κερδοφόρα. Εάν κάποιος μπορούσε να συλλογιστεί το επιχείρημα, θα κατανοούσε πως η διαπίστωση αυτή δεν ήταν εύλογη. Δεν έχουμε κακή χρονιά. Οι πληρότητες είναι μεγάλες. Αυτό που παρατηρούμε, ωστόσο, φέτος είναι πως οι τουρίστες από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι συγκρατημένοι οικονομικά. Πέρυσι είχαν ζήσει δύσκολες στιγμές λόγω της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και τώρα είναι φοβισμένοι. Πέρυσι δεν είχαν υπολογίσει πως το λειτουργικό κόστος θα ήταν τόσο υψηλό. Στα φετινά συμβόλαια, το λειτουργικό κόστος έχει υπολογιστεί και έχει εκτιμηθεί», είπε ο κ. Βαρδάκης.

Καλή χρονιά για τα Χανιά

Αρκετά καλή είναι και η τουριστική χρονιά στον νομό Χανίων. Τα Χανιά είναι μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από το τουριστικό της πρόσημο και είναι ελκυστική για πολλούς τουρίστες. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, Μανόλης Γιαννούλης, η γενική εικόνα είναι θετική, ενώ και η σκανδιναβική αγορά, που ήταν απούσα τρία χρόνια, έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής.

Ο κ. Γιαννούλης είπε: «Είναι μια καλή τουριστική χρονιά στα Χανιά. Είναι μια τουριστική χρονιά που μάλλον θα κλείσει παραπάνω από πέρυσι. Και η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται και στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου οι αφίξεις είναι πιο ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου δε θεωρώ πως θα αλλάξει κάτι. Οι πληρότητες είναι υψηλές σε όλο τον νομό Χανίων. Η γενική εικόνα είναι θετική».

Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς πάει η σκανδιναβική αγορά στον νομό Χανίων. Οι Σκανδιναβοί ήταν απόντες εδώ και τρία χρόνια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Η επιστροφή τους στα Χανιά έγινε φέτος. Ο κ. Γιαννούλης, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, τόνισε ότι «η σκανδιναβική αγορά πάει αρκετά καλά. Από νωρίς είχαμε δει το πιλοτικό τους πρόγραμμα. Ήταν από τους πρώτους επισκέπτες στον νομό μας. Και θεωρώ πως τόσο οι τουριστικοί πράκτορες, όπως και οι αεροπορικές εταιρείες που πετάνε από τα αεροδρόμια των σκανδιναβικών χωρών έχουν πολύ καλές πληρότητες».

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.