Αντικείμενο σχολιασμού αποτέλεσε το σαββατοκύριακο ανάρτηση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) που στροβιλίζονταν πάνω από την Κρήτη, μετά την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας.
Αναλυτικά έγραψε:
Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου SO2 της 17ης στη σειρά έκρηξης της Αίτνας μαζί με το λοφίο της κινήθηκαν τις τελευταίες ώρες ανατολικότερα, πάνω από την Κρήτη στροβιλιζόμενες γύρω απο το εαυτό τους, σε σχήμα σαλιγκαριού όπως φάνηκε σήμερα από τους δορυφόρους και πάνω από τα Δωδεκάνησα Πηγή: Copernicus, Sentinel5p. Για τις οποιες συνέπειες, αν υπάρχουν, όσοι είναι ειδικοί θα ήταν καλό να μας διαφωτίσουν!
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο π. πρύτανης του Πολυτεχνείο Γιάννης Φίλης (φωτ.), εξήγησε πως «όταν έχουμε ένα παροδικό φαινόμενο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Θα το αξιολογούσαμε αν ήταν κάτι μόνιμο, οπότε και θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μετρήσεις οξύτητας του βρόχινου νερού και περιεκτικότητας διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα. Μόνο τότε μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, υπό προϋποθέσεις αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει όξινη βροχή, κάτι που παρατηρούσαμε στην Αττική τις δεκαετίες από το ’50 μέχρι και το ’90, όταν υπήρχε ευρύτατη χρήση του μαζούτ ως καυσίμου. Τότε μάλιστα, όπως θυμάται ο κ. Φίλης, υπήρχε εντυπωσιακή καταστροφή σε μαρμάρινες κατασκευές στην Αθήνα.
Ο π. πρύτανης του Πολυτεχνείου συμπλήρωσε πως «σε περίπτωση που ένα φαινόμενο δεν είναι παροδικό, όπως είχαμε στο παρελθόν με τη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, οι θειώδεις ενώσεις προσβάλουν και ευθέως το αναπνευστικό σύστημα, κατά τρόπο αντίστοιχο με τα οξείδια του αζώτου που βγαίνουν από τα αυτοκίνητα».
haniotika-nea.gr