Έντονη είναι η φημολογία για κρούσματα μηνιγγίτιδας στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων πριν δεκαπέντε ημέρες από μηνιγγίτιδα προσβλήθηκε ένα τετράχρονο παιδί το οποίο πέθανε μέσα σε 12 ώρες.
Τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού, (δηλαδή εάν πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκκο ή όχι ) πρόκειται να αποσαφηνίσουν την ερχόμενη Δευτέρα τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων.
Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μόνο κρούσμα. Πριν από επτά ημέρες ένα αγοράκι 16μηνων από τα Χανιά προσβλήθηκε από μινιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και μεταφέρθηκε κατεπειγόντως από το νοσοκομείο Χανίων στην Εντατική Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατροί της Παιδιατρικής κλινικής εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς «το στέλεχος που προκάλεσε την μηνιγγίτιδα είναι πάρα πολύ “ζόρικο”‘» υπογραμμίζοντας ότι « στην μικρή κοινωνία των Χανίων που ζούμε, η παρουσία δύο κρουσμάτων επιβάλλει να εμβολιαστεί με συγκεκριμένο εμβόλιο όλος ο παιδικός πληθυσμός».
Το μόνο θετικό, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ότι υπάρχει το κατάλληλο εμβόλιο ωστόσο όπως επισημαίνουν το υψηλός κόστος του καθώς δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία το καθιστά δυσπρόσιτο για τον ευρύ πληθυσμό.« Το εμβόλιο είναι πολύ ακριβό και ο κόσμος δεν μπορεί να το αγοράσει καθώς η πρώτη δόση από τις τρεις στοιχίζει 110 ευρώ, δηλαδή συνολικά 330 ευρώ ο εμβολιασμός για κάθε παιδί. Εάν μια οικογένεια έχει τρία παιδιά το κόστος των εμβολίων κοστίζει περίπου 1000 ευρώ συνολικά» ανέφεραν.
Μάλιστα οι γιατροί, κάνουν έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας για τα παιδιά του Νομού Χανίων να δοθεί δωρεάν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, διότι όπως επεσήμαναν « το συγκεκριμένο στέλεχος της μηνιγγίτιδας είναι πολύ επιθετικό».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείο πλήρης εικόνα για το θέμα, θα υπάρχει, την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι έπειτα από τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων. « Η κλινική εικόνα είναι μηνιγγίτιδα αλλά πρέπει να αποσαφηνιστεί η ακριβής αιτία του παιδιού που πέθανε, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι εάν είναι μηνιγγιτιδόκοκκος ή άλλη αιτία. Γι΄ αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη μέχρι να έχουμε τις πλήρεις εργαστηριακές αποδείξεις».
www.haniotika-nea.gr