«Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που σήμερα αποτελεί την πιο γνωστή «μοντέρνα» νευρολογική νόσο, έχει γενετική επιβάρυνση, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική θεραπεία και αποκατάσταση της νόσου». Αυτό επισημαίνει στο νέο του βιβλίο ο γνωστός νευρολόγος κ. Δημήτρης Κουντούρης με γενικό τίτλο «Νευρολογίες».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από τη συγκεκριμένη αρρώστια ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε μια συχνότητα 150-300 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
«Η αρρώστια είναι χαρακτηριστική με διαταραχές όρασης, ακοής, βάδισης, συναισθήματος, σκέψης και αίσθησης. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και κλιμάκωση. Υπάρχει μια σκάλα εκτίμησης που ονομάζεται “σκάλα Kurtzke” που τα διαβαθμεί από το 0 έως το 10 (το 0 είναι το φυσιολογικό και το 10 ο θάνατος).
Παρόλο που οι νευρολόγοι τα τελευταία 100 χρόνια ασχολούνται έντονα με τα συμπτώματα αυτής της πάθησης, δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτία της. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει σταθερή θεραπεία για την αρρώστια. Πιθανολογείται ότι τα αντισώματα από τον ίδιο τον οργανισμό επιτίθενται στη μυελίνη των νεύρων και προκαλούν τη νόσο. Γι’ αυτό και λέγεται και αυτοάνοση απομυελινωτική νόσος» αναφέρει.
Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κουντούρη «ανέκαθεν υπήρχε η υπόνοια ότι είναι κληρονομικής ή γονιδιακής μορφής. Από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας σε έρευνες που έγιναν πάνω σε δίδυμους αποδείχθηκε ότι υπάρχει γονιδιακή επιβάρυνση. Έτσι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν την παλιά μη απόλυτα τεκμηριωμένη υπόθεση ότι έχουμε στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας γονιδιακή επιβάρυνση, εύρημα πολύ σημαντικό για τη μελλοντική θεραπεία και αποκατάσταση της νόσου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νευρολόγος κ. Δημήτρης Κουντούρης από το 1990 έχει συνεχή δραστηριοποίηση στο αντικείμενο της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ενώ έχει επιληφθεί περισσότερα από 8.000 περιστατικά ασθενών με Σ.Κ.Π, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας όσον αφορά τη θεραπεία και αντιμετώπισή της.
Ε.Φ.