Από πολλά δάκρυα μπορούν να γλιτώσουν άντρες και γυναίκες αμερικανοί επιστήμονες: Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης σχεδίασαν ένα «τεστ αγάπης» που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στον χωρισμό.
Οι δοκιμές είχαν μεγάλη επιτυχία, καθώς με τη χρήση του κουίζ που έφτιαξαν, έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους για περισσότερα από 50 ζευγάρια.
Το τεστ χρησιμοποιεί μια ψυχολογική τεχνική για να ανακαλύπτει τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για το σύντροφό τους. Το “τρικ” έγκειται ότι το τεστ “κρίνει” ανάλογα με το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το “έτερον ήμισύ” τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις. Αν σε κάποιον, για παράδειγμα, του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολο να συσχετίσει τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί της στο μέλλον.
Από τους 116 εθελοντές που συμμετείχαν στο σχετικό πείραμα, οι 19 χώρισαν από τους συντρόφους τους ή ποσοστό 16%, ακριβώς όσο είχαν προβλέψει οι ερευνητές! “Αυτό που είναι εντυπωσιακό από την έρευνά μας είναι ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερη δουλειά πρόβλεψης σε σχέση με το τι οι ίδιοι οι άνθρωποι μας είπαν. Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικά αισθήματα για τους συντρόφους τους, είχαν περίπου επταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο”, δήλωσε ο Ρέγκε.
Το “τεστ αγάπης” περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων. Οι εθελοντές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή τρία είδη λέξεων: “καλές” λέξεις (π.χ. σχετικές με την ειρήνη ή το μοίρασμα), “κακές” λέξεις (όπως ο θάνατος ή μια τραγωδία) ή το όνομα του συντρόφου τους. Ανάλογα με τις επιλογές και τις συσχετίσεις που καλούνταν να κάνουν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά νιώθουν. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουν ότι είναι βαθιά ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.
Όμως το νέο τεστ, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.
Η χρησιμοποιούμενη ψυχολογική τεχνική συσχέτισης των λέξεων με τα συναισθήματα έχει επίσης αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη των τάσεων ρατσισμού ή διαφόρων άλλων προκαταλήψεων, αισθήματα που επίσης οι άνθρωποι αποφεύγουν συνήθως να αποκαλύψουν σε μια έρευνα – ή ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό τους.