Οι μετανάστες εγκαταλείπουν τα Χανιά

Τάση φυγής στο εξωτερικό και για τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονταν στα Χανιά καθώς λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες για εργασία.

Μάλιστα η τάση αυτή καταγράφεται από τις μερίδες φαγητού που διανέμονται μέσω του Κυριακάτικου Συσσιτίου στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών καθώς από τις 120 μερίδες πέρυσι, φέτος έχουν μειωθεί στις 50-60 ημερησίως.
Οι μετανάστες εγκαταλείπουν τα Χανιά

Τάση φυγής στο εξωτερικό και για τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονταν στα Χανιά καθώς λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες για εργασία.

Μάλιστα η τάση αυτή καταγράφεται από τις μερίδες φαγητού που διανέμονται μέσω του Κυριακάτικου Συσσιτίου στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών καθώς από τις 120 μερίδες πέρυσι, φέτος έχουν μειωθεί στις 50-60 ημερησίως.

Η ίδια εικόνα και στη συμμετοχή των μαθημάτων ξένων γλωσσών που γίνονταν από το Κοινωνικό Στέκι για τους οικονομικούς μετανάστες, που από τους 120 πέρυσι, φέτος παρακολουθούν μόλις 20.

Αυτό επεσήμανε το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Δήμος Λιβογιάννης ο οποίος σημείωσε ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονταν στα Χανιά, μετακινήθηκαν προς χώρες της Ε.Ε. όπως η Γαλλία (όπου κατευθύνθηκαν πολλοί Μαροκινοί), αλλά και στη γειτονική Ιταλία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, οι περισσότεροι πολίτες που προσέρχονται στα συσσίτια είναι πλέον ντόπιοι και όχι αλλοδαποί, αφού οι δεύτεροι έχουν φύγει. Από τους αλλοδαπούς που έχουν μείνει, στα συσσίτια προσφεύγουν κυρίως οικογένειες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία που παραμένουν στα Χανιά αλλά δεν έχουν πια δουλειές.

«Οι μετανάστες πλέον έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Αυτό φαίνεται ακόμη και μέσα από το συσσίτιο. Έχουν φύγει. Άλλοι έχουν γυρίσει στις χώρες τους, κι άλλοι έχουν φύγει προς Ευρώπη.
Οι Μαροκινοί προσπαθούν να κατευθυνθούν προς Γαλλία ενώ πολύς κόσμος έχει πάει στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη τάση φυγής προς τα έξω…», επεσήμανε ο κ. Λιβογιάννης και ανέφερε ως παράδειγμα «τα μαθήματα ξένων γλωσσών που συνεχίζονται να γίνονται στο Στέκι Μεταναστών κάποια στιγμή τα παρακολουθούσαν μέχρι και 120 μετανάστες. Τώρα είναι θέμα, αν φτάνουν τα είκοσι άτομα. Αυτό δείχνει ότι έχει αλλάξει και η νοοτροπία τους. Παλιά έρχονταν μετανάστες στα μαθήματα με τη σκέψη ότι θα μείνουν εδώ. Τώρα πλέον έχουν τη σκέψη της προσωρινότητας. Οπότε δεν τους ενδιαφέρει να κάτσουν να μάθουν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ
Στο μεταξύ η παρουσία των ντόπιων στο κυριακάτικο συσσίτιο του Κοινωνικού Στεκιού σε σχέση με τους μετανάστες είναι ολοένα και μεγαλύτερη. «Οι μερίδες πέρυσι φτάνανε τις 120 και τώρα έχουν “πέσει” στις 50-60 μερίδες. Υπάρχει μια μείωση σχεδόν κατά 50%» σημείωσε το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού και πρόσθεσε: «την ώρα που μειώνεται η παρουσία μεταναστών στο συσσίτιο παρατηρούμε ότι αυξάνονται οι ντόπιοι οι οποίοι είναι άνεργοι. Οι μετανάστες που έρχονται κυρίως Αλβανοί, Βούλγαροι, διαμένουν χρόνια στην Ελλάδα με τις οικογένειες τους και τώρα επειδή έχουν χάσει τις δουλειές τους έρχονται στο συσσίτιο για ένα πιάτο φαγητό».

ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ
“Κανείς δεν είναι μόνος του στην κρίση! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!”. Με το σύνθημα αυτό, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών με μέλη της ομάδας υποστήριξης αστέγων βρέθηκε προχθές το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους (πάρκο παιδικής χαράς Αγίου Ιωάννη στη Δεξαμενή) πραγματοποιώντας .

Ρούχα και παιχνίδια που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν σε ανθρώπους και παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

«Κατά καιρούς διοργανώνουμε τέτοια παζάρια ώστε να φεύγουμε στις γειτονιές της πόλης και να μοιράζουμε αλλά και να δεχόμαστε πράγματα. Αυτό που παρατηρήσαμε σήμερα (σ.σ προχθές) είναι ότι πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα φέρνοντας τσάντες με ρούχα.

Ο,τι έφερε ο κόσμος δόθηκε την ίδια στιγμή σε άλλους συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη» ανέφερε ο κ. Λιβογιάννης και πρόσθεσε:

«Η αλληλεγγύη πλέον είναι υπόθεση όλων μας αλλά είναι και μια λύση. Θα πρέπει να στρέψουμε όλοι το βλέμμα μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέτοιες κινήσεις έχουν το ενδιαφέρον τους και για να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς την υπόλοιπη κοινωνία».

«Ο Αγ. Ιώαννης είναι μια εργατική περιοχή όπως και η Νέα Χώρα. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε το χαριστικό παζάρι. Ηδη έχουμε μια πρόταση να το ξαναπραγματοποιήσουμε στην περιοχή της Νέας Χώρας» ανέφερε.

Να σημειωθεί πως κάθε Πέμπτη 7:30 – 8:30 δίνονται ρούχα στον χώρο του Κοινωνικού Στεκιού στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στην Παλιά Πόλη.

Οσο για το Κυριακάτικο συσσίτιο από την ομάδα υποΑστέγων αυτή συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη λειτουργία της.

www.haniotika-nea.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.