Μια Χανιώτισσα μας οδηγεί στο μέλλον

Η Ελπινίκη Αποστολάκη - Ιωσηφίδου μιλά για τη συμμετοχή της στην έρευνα για τα αυτοκίνητα της νέας εποχής
Μια Χανιώτισσα μας “οδηγεί” στο μέλλον

Η Ελπινίκη Αποστολάκη – Ιωσηφίδου μιλά για τη συμμετοχή της στην έρευνα για τα αυτοκίνητα της νέας εποχής

Στην έρευνα για τα –φιλικά προς το περιβάλλον- ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αποτελούν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ μια ερευνήτρια με καταγωγή από το Νίππος Αποκορώνου Χανίων!

Πρόκειται για την Ελπινίκη Αποστολάκη – Ιωσηφίδου, η οποία μελετά μεθόδους ελεγχόμενης φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεδομένου ότι, όπως μας λέει, ενάμιση εκατομμύριο οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων είναι ο στόχος για τη πολιτεία της Καλιφόρνιας μέχρι το 2025.
Ηδη, η 32χρονη Ελπινίκη,  έχει δώσει συνεντεύξεις σε αμερικάνικα ΜΜΕ, όπως στην εφημερίδα Delaware Beach Life για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως μας λέει η ίδια, η φυγή για έναν νέο από την Ελλάδα δεν είναι εύκολη, όσο για τη ζωή στην Αμερική, θεωρεί ότι «εκτιμούν και ανταμείβουν τη δουλειά σου (και δεν εννοώ μόνο χρηματικά)» και ότι «υπάρχει αξιοκρατία», όμως, «αν οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώνονταν με χαρά θα γύριζα πίσω και πόσο μάλλον στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στα Χανιά».
Η Ελπινίκη Αποστολάκη είναι Διπλωματούχος  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π., εργάστηκε σχεδόν ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα στον τομέα της αιολικής ενέργειας πριν φύγει για το εξωτερικό. Το  2011 πήγε για Μεταπτυχιακές Σπουδές  στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνέχεια έγινε δεκτή για διδακτορικές σπουδές στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ (Delaware) στις Η.Π.Α.
Όπως μας λέει η ίδια, «στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ έγινα μέλος του ερευνητικού προγράμματος, vehicle to grid (V2G), του διακεκριμένου καθηγητή Willett Kempton, ο οποίος το 1997 δημοσίευσε ένα από τα πρώτα επιστημονικά άρθρα πάνω στην τεχνολογία V2G. H τεχνολογία V2G επιτρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να δίνουν ηλεκτρική ενέργεια πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο. Μάλιστα, δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα μας είναι παρκαρισμένα περίπου 95% της ημέρας, οι κάτοχoι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με αυτή τη τεχνολογία, έχουν τη δυνατότητα είτε να τροφοδοτήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο σε ώρες αιχμής, είτε να συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης μέσω υπηρεσιών “grid services”. Ουσιαστικά το σύστημα είναι ένας τρόπος αποθήκευσης και εξισορρόπησης που είναι μείζον πρόβλημα όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Στη διατριβή μου, μέσω πειραματικών διαδικασιών, αναλύω τις ηλεκτρικές απώλειες κατά τη διάρκεια της φόρτισης και αποφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δίνοντας λύσεις για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης. Η δουλειά μου δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Energy, The International Journal, απο τον Elsevier (https://doi.org/10.1016/j.energy.2017.03.015)».
Η Ελπινίκη Αποστολάκη σημειώνει ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, συνεργάστηκε με τη BMW και επίσης είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και με τη Honda και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Η.Π.Α. στο Κολοράντο ενώ έκανε πρακτική στο Twitter (Hardware Engineering Team) και στην κατασκευαστική εταιρεία ανεμογεννήτριων Gamesa Wind US, η οποία συγχωνεύτηκε με τη Siemens από την άνοιξη του 2017 – “Siemens Gamesa Renewable Energy”.
«Η εφημερίδα Delaware Beach Life μου πήρε συνέντευξη σχετικά με την εμπειρία μου της αναρρίχησης στα 80 μέτρα από το εσωτερικό της ανεμογεννήτριας η οποία απαιτεί ικανότητα για αναρρίχηση, τεχνικές γνώσεις, και αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Εκπροσώπησα για δύο χρόνια τις γυναίκες ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών στο πανεπιστήμιο, και έλαβα υποτροφία για τη συμμετοχή μου σε τρία συνέδρια γυναικών μηχανικών στην Αμερική. Μέσα από τις πολύτιμες και πολυποίκιλες εμπειρίες μέχρι τώρα, γνώρισα εξαιρετικούς επιστήμονες και μηχανικούς. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, η ανταμοιβή είναι τεράστια. Ονειρεύομαι τη μέρα όπου στους δρόμους θα έχουμε ηλεκτρικά οχήματα, η ηλεκτροδότηση θα πραγματοποιείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και θα έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον», σημειώνει η Ελπινίκη Αποστολάκη.

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Για την έρευνα πάνω στην οποία τώρα εργάζεται, μας λέει:
«Από τον Σεπτέμβρη του 2017, είμαι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκελεϊ στην Καλιφόρνια, και πιο συγκεκριμένα στο “Κέντρο ‘Ερευνας για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Mεταφορών” (Transportation Sustainability Research Center). Ενάμιση εκατομμύριο οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων είναι ο στόχος για τη πολιτεία της Καλιφόρνιας μέχρι το 2025. Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί μια πρόκληση για το ηλεκτρικό δίκτυο. Αν υποθέσουμε ότι όλοι βάζουν το αυτοκίνητο τους για φόρτιση περίπου την ίδια ώρα, για παράδειγμα επιστρέφοντας από τη δουλειά, σίγουρα θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία και η αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου. Στο ερευνητικό πρόγραμμα που συμμετέχω, μελετάμε μεθόδους ελεγχόμενης φόρτισης, ικανοποιώντας και τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκίνητων αλλά και διασφαλίζοντας την αξιοπιστία του ηλεκτρικού δικτύου. Το μέλλον δείχνει αισιόδοξο, καθώς πανεπιστήμια συνεργάζονται με αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ηλεκτροδότησης δίνοντας λύσεις προς αυτήν τη κατεύθυνση, παρέχοντας μάλιστα κίνητρα στους οδηγούς ώστε να προτιμήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Η ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο ερώτημα πως είναι για ένα νέο η φυγή από την Ελλάδα, πως η επαγγελματική ζωή στις ΗΠΑ και αν θα επέστρεφε στη χώρα μας, απαντά:
«Η φυγή για έναν νέο από την Ελλάδα δεν είναι εύκολη. Ποιός δεν επιθυμεί να ζει στη χώρα που γεννήθηκε, κοντά στην οικογένεια του και τους αγαπημένους του ανθρώπους; Παρ’ όλα αυτά γεγονός είναι ότι στο εξωτερικό, και μάλιστα στην Αμερική, από τη προσωπική μου εμπειρία, εκτιμούν και ανταμείβουν τη δουλειά σου (και δεν εννοώ μόνο χρηματικά). Υπάρχει αξιοκρατία, δεν σου κλείνουν τον δρόμο άνθρωποι γνωστικά ανεπαρκείς  που κάποιος τους έβαλε εκεί, πράγμα που σου δίνει δύναμη, θάρρος και χαρά να συνεχίσεις. Νιώθεις ότι η αγάπη σου για αυτό που κάνεις και ο κόπος σου δεν πάει ποτέ χαμένος. Εμένα προσωπικά μου αρέσει η ζωή στην Αμερική, καθώς συνδυάζει καλές συνθήκες εργασίας με υπέροχα μέρη για εξορμήσεις. Όμως, αν οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώνονταν με χαρά θα γύριζα πίσω και πόσο μάλλον στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στα Χανιά».
Η ίδια δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους γονείς της που, όπως λέει,  «με ενθάρρυναν και με στήριξαν, και συνεχίζουν να με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα».

haniotika-nea.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.