Μύκητες γεννητικών οργάνων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η λοίμωξη από μύκητες στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνοδεύεται από εξαιρετικά δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως η φαγούρα, το τσούξιμο και η έκκριση υγρών.
Μύκητες γεννητικών οργάνων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η λοίμωξη από μύκητες στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνοδεύεται από εξαιρετικά δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως η φαγούρα, το τσούξιμο και η έκκριση υγρών.

Δείτε τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες για τη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από μύκητες.

Μπορεί να προέρχονται από τον πρωκτό

Ορισμένα είδη μυκήτων που προσβάλλουν τα γυναικεία γεννητικά όργανα ζουν φυσιολογικά στην περιοχή του πρωκτού. Η γυναικεία ανατομία επιτρέπει στους μύκητες να «μεταναστεύουν» προς τον κόλπο. Είναι αδύνατο οι γυναίκες να προστατευθούν πλήρως, όμως έχει διαπιστωθεί ότι η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών, των «καλών» βακτηρίων που περιέχουν τροφές όπως το γιαούρτι, βοηθά να μειωθούν οι πληθυσμοί μυκήτων στον πρωκτό. Η πρόληψη της μεταφοράς των μυκήτων μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαβήτη

Οι συχνές μυκητιάσεις των γεννητικών αποτελούν σύνηθες σύμπτωμα στις γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη. Εάν η γυναίκα έχει διαβήτη και δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία, τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μύκητες και να εκδηλώνονται επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοίμωξης. Οι γυναίκες που εκδηλώνουν τρία ή και περισσότερα επεισόδια μυκητίασης το χρόνο καλό θα είναι να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν εάν τα επίπεδα του σακχάρου υπερβαίνουν το φυσιολογικό.

Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση της λοίμωξης

Αρκετά είδη μυκήτων ζουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό χωρίς να προκαλούν επιπλοκές. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας επηρεάζουν το βαθμό στον οποίο οι μύκητες αυτοί θα αναπτυχθούν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση PLOS One υπέδειξε πως τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων, σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες ή περισσότερα λιπαρά οξέα, ήταν πιο επιρρεπή σε μυκητιάσεις. Παρατηρήθηκε μάλιστα αύξηση στον αριθμό των μυκήτων στον οργανισμό αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Επιλογή θεραπείας πάντα με συμβουλή γιατρού

Ορισμένα από τα συμπτώματα της λοίμωξης από μύκητες είναι όμοια με αυτά άλλων λοιμώξεων. Εάν η γυναίκα επιλέξει αυθαίρετα κάποια θεραπεία χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι πράγματι έχει αναπτύξει μύκητες είναι πιθανό το σώμα της να αναπτύξει σταδιακά αντίσταση και να είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει μια νέα λοίμωξη από μύκητες στο μέλλον. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε μερικές ημέρες ή επανεμφανιστούν μέσα σε ένα μήνα, αυτό σημαίνει είτε ότι ο οργανισμός έχει αναπτύξει αντίσταση είτε ότι η θεραπεία είναι λανθασμένη για συγκεκριμένη πάθηση. Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα κάνει ασφαλή και αξιόπιστη διάγνωση και ακολούθως θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

www.onmed.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.