Προβληματισμό σε επιστήμονες έχει προκαλέσει η έκδοση εγκυκλίου του Τμήματος Τροφίμων και Προϊόντων Υγείας του Καναδά, η οποία προειδοποιεί πώς μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια που πλήττει μόνο ελάφια και άλκες, είναι πιθανό να μεταδίδεται και στον άνθρωπο.
Η νόσος αναγνωρίστηκε στα ζώα το 1950, όταν επιστήμονες στο Κολοράντο εντόπισαν ελάφια που συμπεριφέρονταν σαν ζόμπι. Η νόσος προκαλείται από την πρωτεΐνη πριόν, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι η νόσος πλήττει ανθρώπους. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η ασθένεια μπορεί να χτυπήσει άνθρωπο, εάν καταναλώσει κρέας ζώου που είναι μολυσμένο.
Τα συμπτώματα στα ελάφια ξεκινούν με απώλεια βάρους. Στη συνέχεια εκδηλώνονται συμπεριφορικά προβλήματα, δηλαδή θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα άλλα ελάφια και να μην αλληλεπιδρά μαζί τους. Ακολούθως, το ελάφι δεν έχει την αίσθηση του φόβου, και εκδηλώνει αυξημένη δίψα και παραγωγή σιέλου. Περνάει πολλές ώρες κοιτάζοντας στο κενό, ενώ λιμοκτονεί και δεν αναζητά τροφή. Γίνεται δηλαδή ζωντανό άγαλμα που του τρέχουν τα σάλια.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η ασθένεια δεν πλήττει ανθρώπους. Ωστόσο, Καναδοί ερευνητές εξέφρασαν το καλοκαίρι τις ανησυχίες τους ότι η ασθένεια «ελάφι ζόμπι» θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους που τρώνε κρέας ελαφιού, ή άλλα κρέατα, που περιέχουν πρωτεΐνες πριόν.
Τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έδειξαν ότι οι πίθηκοι μακάκες, τα πρωτεύοντα θηλαστικά που μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους και τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε επιστημονικές έρευνες, μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια ελάφι ζόμπι μετά από τακτική κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι ειδικοί «δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ασθένεια να μεταδίδεται και στους ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Καναδά. «Η πιο συνετή προσέγγιση είναι να θεωρήσουμε ότι η νόσος δυνητικά μπορεί να μολύνει και ανθρώπους».
Οι ασθένειες που οφείλονται στις πρωτεΐνες πριόν είναι συχνά προοδευτικές και συνήθως θανατηφόρες. Επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να μολύνουν διάφορα είδη ειδών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, των ανθρώπων.
Παρόμοια ήταν η νόσος των τρελών αγελάδων η οποία κατέληξε να αποτελέσει πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας για την δημόσια υγεία. Τότε, η νόσος εκδηλώθηκε σε βοοειδή τα οποία είχαν καταναλώσει οστεάλευρα από πρόβατα. Η νόσος πέρασε στον άνθρωπο ο οποίος κατανάλωνε μολυσμένα βοοειδή και προκάλεσε έναν νέο τύπο, τη νόσο Creutzfeldt-Jakob.
Ο ανοσολόγος Μαρκ Ζάμπελ από το κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε στο Colorado Public Radio, ότι «επειδή η ασθένεια ‘ελάφι ζόμπι’ είναι μια κατάσταση που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μπορεί να εξελίσσεται ταχέως. Αυτό μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι είναι θέμα χρόνου προτού αντιληφθούμε ότι η νόσος μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο».
Προς το παρόν, μερικοί εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν τους κυνηγούς ελαφοειδών στις ΗΠΑ να πάρουν ένα δείγμα από την σάρκα τους και να το καταθέσουν για κλινικές δοκιμές προτού μαγειρέψουν και καταναλώσουν το κρέας.
reader.gr