Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει… καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες!

Τη φράση «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» επιβεβαιώνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η δραματική βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά τα lockdowns...
Κρήτη: Μάρτης, γδάρτης! Πότε χαλάει πάλι ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Τη φράση «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» επιβεβαιώνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η δραματική βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά τα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αυξάνει τον κίνδυνο για πιο ζεστά καλοκαίρια και πιο ισχυρούς μουσώνες.

Με τα εργοστάσια να σταματούν την παραγωγή τους και τους δρόμους να αδειάζουν από οχήματα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες.

Η έλλειψη της θολούρας που προκαλούσαν τα καυσαέρια έκανε την ατμόσφαιρα πιο καθαρή με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Ινδών που μπόρεσαν να δουν τα Ιμαλάια για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα η εξέλιξη αυτή, όμως, σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα «εμπόδια» στην ποσότητα της ακτινοβολίας από τον ήλιο που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

Στις αρχές του 2020 οι επιστήμονες είχαν καταγράψει μια μεγαλύτερη φωτεινότητα στην επιφάνεια της Γης με το lockdown και τους καθαρότερους ουρανούς να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο φαινόμενο.

«Τα αεροζόλ μπορούν να απορροφήσουν την ακτινοβολία. Μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τα σύννεφα και να τα κάνουν πιο “αντανακλαστικά” και πιο ανθεκτικά» εξηγεί η Βρετανίδα ειδική στο κλίμα Λόρα Γουίλκοξ.

Αντίθετα με το διοξείδιο του άνθρακα αυτά τα σωματίδια διατηρούνται στην ατμόσφαιρα μόνο για έως δύο εβδομάδες κάτι που σημαίνει ότι και η μείωση τους μπορεί να γίνει πιο γρήγορα αισθητή.

«Λόγω της μείωσης αυτών των σωματιδίων θα βλέπουμε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στην επιφάνεια της Γης και επομένως πιθανώς να έχουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε περιοχές που συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης» προσθέτει η Γουίλκοξ.

Η Γουίλκοξ και η ομάδα της έκαναν ένα βήμα παραπάνω προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί να ευσταθεί η φράση «κλιματική αλλαγή λόγω Covid 19» με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν να δείχνουν ότι απότομες αλλαγές στα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας μπορεί να επιταχύνουν τις κλιμματικές αλλαγές στο μέλλον.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι πιο θερμές ημέρες του έτους θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2050 με το 1/3 της αύξησης αυτής να οφείλεται στους καθαρότερους ουρανούς.

Η τελευταία έρευνα, μάλιστα, δείχνει ότι η μείωση στην μόλυνση του περιβάλλοντος στην Ασία θα μπορούσε να φέρει πιο έντονους μουσώνες λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στους ωκεανούς και τις ηπειρωτικές περιοχές.

protothema.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.