Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε το 1ο Διήμερο Φεστιβάλ Διαφορετικότητας, που για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.
Στα πλαίσια αυτού, το Ηράκλειο είχε την ευκαιρία να δει να πραγματοποιείται για πρώτη φορά Gay Pride φεστιβάλ αλλά και πορεία στην πόλη, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου!
Παρότι το Pride Κρήτης έχει περάσει από σαράντα κύματα, τελικώς οι οργανωτές του κατάφεραν να κάνουν το αίτημά τους πραγματικότητα, διοργανώνοντας διήμερες εκδηλώσεις από την Παρασκευή ως το Σάββατο.
Στόχος του όλου γεγονότος ήταν να σταλεί σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο το μήνυμα κατά των ανισοτήτων και του ρατσισμού. Το μήνυμα για την ελευθερία στην έκφραση ενάντια στην ομοφοβία, το σεξισμό, την τρανσφοβία, τον κοινωνικό στιγματισμό οροθετικών ατόμων και σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης πάνω στα σώματα και τις επιθυμίες τους. Όπως και το μήνυμα για το σεβασμό της διαφορετικότητας και της ελευθερίας της σεξουαλικότητας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνταν πολύχρωμες μουσικές βραδιές, συναυλίες και διάφορα πάρτι με djs, με σκοπό, όπως είπαν και οι διοργανωτές, την ενδυνάμωση και την επίτευξη ισότιμης συνύπαρξης σε χωριά, πόλεις και νησιά.
Το φεστιβάλ, εκτός των άλλων, περιελάμβανε ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που άκουγαν και παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα, το 1ο LGBTQI+Pride Κρήτης ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα με το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Πες το σ’ εμάς”, από τη Colour Youth. Συνεχίστηκε με ομιλία-συζήτηση με θέμα “Ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός”, το οποίο αναλύθηκε από τη Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο και την Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση.
Το δε Σάββατο το φεστιβάλ άνοιξε με τη συγκέντρωση-πορεία στην πλατεία Ελευθερίας που πραγματοποίησαν οι διοργανωτές του στις 12 το μεσημέρι και συνεχίστηκε στις 5 το απόγευμα με παρουσίαση-εργαστήριο για την πολυσυντροφικότητα, από την ομάδα “Ανοιχτές Σχέσεις”. Και με ομιλία-συζήτηση για τις “Υπερήφανες ταυτότητες” και την τρανσφοβική βία από τον ΣΥΔ (Κεντρική ομιλήτρια η Ήβη Διαμάντα-Καϊσέρλη).
Και τις δύο μέρες στις 9:30 το βράδυ ο χώρος του πάρκου γέμισε με μουσικές και χαρούμενες φωνές, στα πλαίσια συναυλιών, rerformance και πάρτι που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, όπως και με τη συμμετοχή των παρακάτω καλλιτεχνών: Χαιρέτης, Συκάκης, Μαραγκουδάκης, Ζερβός, Imaginary Band, Σωληνόφως, Bella Fuzz, Alex C και Ξέφρενο Αερόστατο.
Παράλληλα και τις δυο ημέρες το πάρκο Γεωργιάδη πλημμύρισε με ποικίλα χρώματα και χαμογελαστά πρόσωπα. Σε αυτό είχαν στηθεί πάγκοι από όπου δίνονταν πληροφορίες αναφορικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ομοφοβίας και πωλούνταν διάφορα αναμνηστικά, καθώς και βιβλία. Σημειώνεται πως το όλο γεγονός βιντεοσκοπήθηκε και θα προβληθεί σε ντοκιμαντέρ.
neakriti.gr