Ενας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο ήταν μεγέθους 8 Ρίχτερ και σημειώθηκε στην περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο. Μάλιστα σήκωσε τσουνάμι 5-10 μέτρων.
Την ημέρα του σεισμού το ημερολόγιο έγραφε 8 Αυγούστου 1303.
Οπως γραφει και το kritimono.gr ο Εγκέλαδος διέρρηξε το ανατολικό τμήμα του Ελληνικού Σεισμικού Τόξου, μεταξύ Κρήτης και Ρόδου, προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι, καταστροφές και θύματα. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και την Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναλύει το φαινόμενο στο kritimono, παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.
Ο καταστροφικός σεισμός της 8ης Αυγούστου 1303 «χτύπησε» ανάμεσα στην Ρόδο και την ανατολική Κρήτη, συνοδεύτηκε από τσουνάμι με κύματα ύψους 5-10 μέτρων (!), κατέστρεψε κτίρια, προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και «πυροδότησε» ένα «ντόμινο» σημαντικών ιστορικών εξελίξεων!
«Για τον συγκεκριμένο σεισμό και για το τσουνάμι που προκλήθηκε, αντλούμε μεγάλο πλούτο πληροφοριών από σειρά βυζαντινών, αραβικών και λατινικών ιστορικών πηγών. Ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, οι ιστορικές πηγές δεν αφήνουν αμφιβολία. Πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, κυρίως στην ανατολική Κρήτη, όπου πολλά ήταν και τα ανθρώπινα θύματα» αναφέρει στο kritimono ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στον ΒΑ Ατλαντικό και την Μεσόγειο, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Από την επιστημονική έρευνα και, πιο συγκεκριμένα, από το μοντέλο διάδοσης του κύματος που ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) προκύπτει ότι τα κύματα έφθασαν στην Ρόδο και την Κάρπαθο μέσα σε λίγα λεπτά, αγγίζοντας σε ύψος τα 10 μέτρα! Λίγο αργότερα, τα κύματα «χτύπησαν» και την Κρήτη. Η… «επιδρομή» στην παράκτια ζώνη του Χάνδακα (του σημερινού Ηρακλείου) ήταν τόσο βίαιη, ώστε σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός κτιρίων.
Τσουνάμι 1303: Μοντέλο των χρόνων άφιξης του κύματος ανά πεντάλεπτο και ύψη του κύματος σε μέτρα (από Μ. Χαραλαμπάκη και Γ. Παπαδόπουλο, ΕΚΠΤ).Τσουνάμι 1303: Μοντέλο των χρόνων άφιξης του κύματος ανά πεντάλεπτο και ύψη του κύματος σε μέτρα (από Μ. Χαραλαμπάκη και Γ. Παπαδόπουλο, ΕΚΠΤ).
Σε Αλεξάνδρεια και Μέση Ανατολή
Στην Αλεξάνδρεια, το κύμα έφθασε σε περίπου μία ώρα, με ύψος τουλάχιστον 5 μέτρων. Και στις ακτές της Μέσης Ανατολής, τα πρώτα κύματα εμφανίστηκαν μετά από περίπου μιάμιση ώρα. «Στην Αλεξάνδρεια και στην Bab-Al-Bahr της Αιγύπτου, η θάλασσα κατέκλυσε την παράκτια ζώνη και προκάλεσε σοβαρές βλάβες σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Το κύμα τσουνάμι έφθασε μέχρι το Acre (Akko) της Παλαιστίνης, σήμερα του Ισραήλ. Η θάλασσα πλημμύρισε την παράκτια ζώνη, παρέσυρε και έπνιξε πολλούς ανθρώπους. Το τσουνάμι, στο πέρασμά του, ίσως προκάλεσε βλάβες και στην Ρόδο, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στις ιστορικές πηγές. Η υπόθεση αυτή, όμως, υποστηρίζεται έμμεσα από τα γεωλογικά ευρήματα του τσουνάμι» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.
kritimono.gr