Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο UNSW που βρίσκεται στο Σύδνεϋ και δημοσιεύεται στην στην επιθεώρηση Experimental Eye Research.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σιλδεναφίλη, το βασικό συστατικό φαρμάκων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης σε άντρες που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια συχνή κληρονομική πάθηση του αμφιβληστροειδούς.
Αρκετοί από τους ασθενείς που εκδηλώνουν την πάθηση διαθέτουν δύο αντίγραφα του γονιδίου PDE6, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν προβλήματα όρασης. Όσοι διαθέτουν μόνο ένα αντίγραφο δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στην όρασή τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της σιλδεναφίλης σε υγιή ποντίκια και σε ποντίκια που διέθεταν ένα αντίγραφο του PDE6.
Τα υγιή ποντίκια εμφάνισαν παροδικά προβλήματα στα μάτια –για δύο μόλις ημέρες– όμως τα υπόλοιπα ποντίκια εμφάνισαν προβλήματα τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Παρατηρήθηκαν επίσης πρώιμα σημάδια κυτταρικού θανάτου στη δεύτερη ομάδα ποντικιών, γεγονός που υποδεικνύει ότι η σιλδεναφίλη μπορεί πιθανώς να προκαλέσει εκφύλιση στα κύτταρα όταν υπάρχει προδιάθεση για εκδήλωση της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση, σημειώνει η ερευνήτρια Lisa Nivison-Smith από το Πανεπιστήμιο.
Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική λειτουργία του PDE6, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο.
Η μελέτη αναφέρει πως όσοι διαθέτουν ένα μόνο αντίγραφο του PDE6 είναι πιθανώς πιο επιρρεπείς στις αλλοιώσεις της όρασης λόγω του φαρμάκου.
www.onmed.gr