Το Πανεπιστήμιο Columbia είναι ένα από τα πιο ιστορικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου και θεωρείται το σημαντικότερο της Νέας Υόρκης.
Ιδρύθηκε το 1754 και μέσα στα χρόνια “ζωής” του, για πρώτη φορά φιλοξενεί στη βιβλιοθήκη του μια “άτυπη” ταινία διαμαρτυρίας που αγγίζει τα όρια του πορνό.
Το αν μη τι άλλο αποκαλυπτικό και ηθελημένα προκλητικό βίντεο, γυρίστηκε μέσα στη Butler Library του Πανεπιστημίου. Πρωταγωνιστούν πέντε νεαρές. Την ιδέα συνέλαβαν οι Coco Young και Karley Sciortino, φοιτήτριες Ιστορίας της Τέχνης και ονόμασαν το έργο τους “Initiation” (INITIATIØN για την ακρίβεια). Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως “μύηση”.
Οι φοιτήτριες έδωσαν τα πλάνα στο γαλλικό purple TELEVISION και δήλωσαν ότι μέσα από αυτά, προσπαθούν να περάσουν το φεμινιστικό τους μήνυμα ενάντια στον όρο “υστερία” που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τον 19ο αιώνα για να κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες που εξέφραζαν την ερωτική τους επιθυμία ως “υστερικές”.
Κατά τους περασμένους αιώνες πιστευόταν ότι η υστερία είναι κατ’ εξοχήν γυναικεία ασθένεια και ότι συνδέεται με τη μήτρα (υστέρα), άποψη που η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική κατέρριψε.
Η πρώτη θεραπεία που εφαρμόστηκε τον 19ο αιώνα για την “αντιμετώπιση” της, ήταν το κρύο νερό.
Ο Freud πίστευε ότι είναι καταπιεσμένη λίμπιντο, δηλαδή ερωτική διάθεση η οποία δεν έχει εκφραστεί και η οποία παραμένει απωθημένη και για αυτό βασανίζει το υποσυνείδητό μας. Την είχε συνδέσει μάλιστα με τη γυναικεία φύση κυρίως.
Πλέον ο όρος “υστερία” έχει αντικατασταθεί από τον όρο “μετατρεπτική διαταραχή” και αποδίδεται και στο ανδρικό φύλο. Σε ότι αφορά τουλάχιστον την ψυχιατρική.
Η “σκηνοθέτιδα” Coco Young, και ερασιτέχνης φωτογράφος, δήλωσε στην Observer:
“Οι περισσότεροι άντρες που είδαν το βίντεο μας, απωθήθηκαν. Το βρήκαν αποκρουστικό. Θέλουν να δουν γυμνά κορίτσια, είναι κολλημένοι με αυτό. Όταν αρχίσαμε να κάνουμε όμως αποτρόπαια για αυτούς και παράξενα πράγματα, άρχισαν να αντιδρούν”.
Οι δύο νεαρές που υπογράφουν το βίντεο, δηλώνουν πως η ιδέα της γυναικείας υστερίας, υπάρχει ακόμα στην εποχή μας.
“Θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στη κοινωνία, στη δομή της, στα στερεότυπα και στο πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο”, λένε. Η Young πρόσθεσε πως το όνομα του έργου της, “Μύηση”, είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.
Προσθέτουν ότι οι φοιτήτριες στο Columbia δεν αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό από τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους και ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα υπαρκτές.
Γιατί γύρισαν τα πλάνα τους μέσα στη βιβλιοθήκη “Butler”;
Γιατί όπως λέει η Young, ο συγκεκριμένος χώρος αντλεί το όνομα του από τον Nicholas Murray Butler, πάλαι ποτέ Πρόεδρο του Ιδρύματος, ενώ όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει αίθουσα του Columbia που να φέρει γυναικείο όνομα.
Και συνεχίζει:
“Με το έργο μας απεικονίζουμε την εκστατική στιγμή πριν τον θάνατο ή τη στιγμή του οργασμού που περιγράφει την “υστερία” αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα οικουμενικό και ανθρώπινο συναίσθημα”.
Ασκούν κριτική επίσης, στα media που “υποκλέπτουν τις ζωές των πολιτών της χώρας τους”, όπως λένε, και γι΄αυτό τον λόγο γύρισαν τις σκηνές με iphones και GoPro μίνι κάμερες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από δημοσιογράφους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.
Η Observer προσπάθησε να αντλήσει κάποια δήλωση από τη διοίκηση του Columbia, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση ή σχόλιο για την “παρέμβαση” που πραγματοποιήθηκε από τις κοπέλες.
INITIATION BY COCO YOUNG AND KARLEY SCIORTINO
{mp4}amazonaws1{/mp4}
news247.gr με πληροφορίες από: observer, purple.fr