Στα βήματα του Έντισον, πέντε μικρές ερευνήτριες από τα Χανιά, ηλικίας μόλις 15 ετών, με την εργασία τους «Λαμπτήρες πυρακτώσεως: είδος προς εξαφάνιση», κέρδισαν την πρώτη θέση στο συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Chain Reaction (αλυσιδωτή αντίδραση) και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Sheffield της Αγγλίας από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Η Νικολέτα, η Τριανταφυλλιά, η Άλκηστη, η Μαρίνα και η Άννα Μαρία (βλ. παρακάτω φωτο), μαθήτριες στο 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων, με συντονίστρια την καθηγήτρια φυσικής κ. Μαρία Ράπτη, αποτελούν τα μέλη της ομάδας «ΝΤΑΜΑ», που για 5 μήνες εργάστηκαν πραγματικά ως μικροί ερευνητές παρουσιάζοντας μια άρτια επιστημονική εργασία.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, η εργασία και οι διακρίσεις
Το Chain Reaction είναι ένα ευρωπαϊκό τριετές πρόγραμμα που συντονίζει το Sheffield Hallam University στη M. Βρετανία και συμμετέχει το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ φιλοδοξία του προγράμματος είναι να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης των μαθητών για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών σε ομάδες (projects).Οι μικροί ερευνητές, στους οποίους απευθύνεται, ακολούθησαν τον τρόπο δουλειάς ενός επιστήμονα σε όλα τα στάδια της: έθεσαν ερωτήματα, μελέτησαν τη βιβλιογραφία, συνεργάστηκαν με άλλες ομάδες, έκαναν υποθέσεις τις οποίες στη συνέχεια έλεγξαν και τέλος δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους
Το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα Chain Reaction με 8 ομάδες, αποτελούμενες από 40 συνολικά μαθητές. Στο project της κ. Ράπτη συμμετείχαν 4 ομάδες με συνολικά 19 μαθητές, οι οποίοι ανέλαβαν, μέσα από μια προτινόμενη λίστα θεμάτων, να πραγματοποιήσουν την εργασία «Πράσινο Φως». Οι 4 ομάδες ανέλαβαν να ερευνήσουν διαφορετικά είδη λαμπτήρων και έπειτα, έχοντας χτίσει το θεωρητικό υπόβαθρο, ακολούθησε η σύνταξη του ερωτηματολογίου. Στόχος ήταν να διερευνηθεί η στάση των πολιτών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, οι πεποιθήσεις και γνώσεις για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και να διαπιστώσει αν ο κόσμος:
-διαχωρίζει τους λαμπτήρες σε εξοικονόμησης ενέργειας και πυρακτώσεως
– γνωρίζει τους λαμπτήρες φθορισμού, την ασφαλή αντικατάστασή τους
-γνωρίζει τους λαμπτήρες LED
-προτιμάει τους φθορισμού ή τους LED και γιατί
-ανακυκλώνει τους λαμπτήρες
Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο συνέδριο είχαν πολύ καλό επίπεδο παρουσιάσεων.Εκτός από την ομάδα ΝΤΑΜΑ, που ήταν η νικήτρια ομάδα, από τις 8 συνολικά ομάδες που αρίστευσαν οι 4 προέρχονταν από το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων!
Οι πέντε ντάμες της ομάδας “ΝΤΑΜΑ”
Αναζητώντας τη φυσική στην κοινωνία και το περιβάλλον, οι πέντε ντάμες, βγήκαν στο δρόμο, ακολουθώντας δειγματοληπτική μέθοδο, και μοίρασαν ερωτηματολόγια για να αποτυπώσουν τη στάση των πολιτών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Εργάστηκαν ατέλειωτες ώρες επικοινωνώντας μέσω blog που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, και όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία τους και κατέληξαν σε αποτελέσματα, τα δημοσιοποίησαν στο συνέδριο του Chain Reaction, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο επιστημονικών συνεδρίων.
Η διαδικασία ακούγεται πρωτόγνωρη, όμως μέσα από αυτήν και την επαφή τους με ένα νέο τρόπο διδασκαλίας των φυσικών επιστημών βασισμένο στην πρακτική της διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης, οι μικρές ερευνήτριες ανέπτυξαν εκτός από δεξιότητες και μια διαφορετική οπτική για τη μάθηση και τη γνώση.
Διαβάσετε εδώ τι λένε όμως οι “ΝΤΑΜΑ” για αυτό;