Ο πρωινός πόνος στη μέση είναι ένα εξαιρετικά συχνό ιατρικό μυστήριο. Όταν ο γιατρός ρωτά τον ασθενή πώς προέκυψε ο πόνος, η απάντηση συνήθως είναι «Απλώς έτσι ξύπνησα».
Η απάντηση αυτή φυσικά δεν είναι ικανοποιητική ούτε βοηθά να λυθεί το πρόβλημα.
Είναι σύνηθες να εκδηλωθεί το πρώτο οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας τις πρωινές ώρες, ακόμη και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ενοχλητικούς πόνους ή ακαμψία στη μέση την υπόλοιπη ημέρα.
Τι προκαλεί τις πρωινές κρίσεις οσφυαλγίας;
– Η αλλαγή της στάσης του ύπνου είναι ένα πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος. Ο ύπνος –ακόμη και σε σωστή στάση– μπορεί να οδηγήσει στη συμπίεση και την ελλιπή οξυγόνωση των ιστών του σώματος. Εάν οι ιστοί είναι ήδη ερεθισμένοι, η ευαισθησία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.
– Παράλληλα, ο ύπνος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την οσφυαλγία, λόγω της πολύωρης ακινησίας και της βράχυνσης ή της έκτασης των μυών.
– Φανταστείτε ότι έχετε χτυπήσει στο δεξί χέρι. Εάν κοιμηθείτε επάνω στον ώμο από αυτήν την πλευρά, αποκόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο τραυματισμένο χέρι. Αποτέλεσμα είναι το έντονο μούδιασμα και ο πόνος, κυρίως τη στιγμή που θα ξυπνήσετε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη μέση. Αυτή είναι η πιο απλή και προφανής εξήγηση για τον πόνο στη μέση το πρωί.
– Εάν η αιτία δεν είναι αυτή, τότε ο πόνος μπορεί να εξηγηθεί με βάση τη θεωρία των trigger points (μυϊκά σημεία πυροδότησης πόνου). Αυτοί οι «κόμποι» είναι μια συχνή αιτία του πόνου στη μέση μετά τον ύπνο. Πρόκειται για σημεία του σώματος εξαιρετικά ευαίσθητα στον πόνο. Αν και οι ακριβείς αιτίες ενεργοποίησης των trigger points παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι ο πόνος μπορεί να προκληθεί τόσο από την υπερβολική καταπόνηση όσο και από την ακινησία. Ακόμη κι αν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε αναπαυτικά, τα trigger points είναι σαν ωρολογιακές βόμβες που περιμένουν να σκάσουν. Έτσι, ο πόνος μπορεί να προκύψει αιφνιδίως οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
– Η στάση στον ύπνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και την εξέλιξη της οσφυαλγίας. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις κινήσεις του σώματός μας ενώ κοιμόμαστε, καλό είναι να ξαπλώνουμε ανάσκελα για να ελαχιστοποιήσουμε την καταπόνηση της μέσης. Όπως αναφέρθηκε, η πολύωρη ακινησία αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί πόνος στη μέση μετά τον ύπνο, οπότε κοιμηθείτε όσες ώρες χρειάζεται (οι ειδικοί συνιστούν 7-9) και όχι παραπάνω. Εάν αισθάνεστε κούραση, καλύτερα να «μοιράσετε» τον ύπνο σας μέσα στην ημέρα και να κοιμηθείτε τη μία επιπλέον ώρα που θέλετε το μεσημέρι.
Πηγή: www.onmed.gr