Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σειράς παθήσεων στους άνδρες, όπως η επιδιδυμίτιδα, η ορχίτιδα ή η βουβωνοκήλη. Άλλες παθήσεις των όρχεων αντίστοιχα, μπορεί να μην εκδηλώνουν πόνο.
Η συστροφή όρχεως είναι δυνατό να προκαλέσει έναν από τους πιο οξείς πόνους που θα αισθανθεί ένας άνδρας.
Πρόκειται για οξεία πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με συχνότητα 1/4000, ωστόσο εμφανίζεται και σε μεγαλύτερα άτομα.
Ο οξύς πόνος στον όρχι εμφανίζεται ξαφνικά και ακολουθεί διόγκωση και ερυθρότητα του οσχέου.
Μπορεί να συνυπάρχει ναυτία, έμετοι και κοιλιακό άλγος. Σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι πιο ήπιος, ενώ στα βρέφη υπάρχει επίμονο κλάμα, δίπλωμα των ποδιών και έμετοι.
Στην κλινική εξέταση ο όρχις είναι διογκωμένος, επώδυνος στην ψηλάφηση και φαίνεται να έλκεται προς το βουβωνικό στόμιο.
Τα συμπτώματα της συστροφής ομοιάζουν με αυτά της επιδιδυμίτιδας. Στην επιδιδυμίτιδα εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία, μπορεί να συνυπάρχει πυρετός αλλά και πόνος κατά την ούρηση.
Σε περίπτωση συστροφής πρέπει να γίνει ανάταξη μέσα στις πρώτες 5 ώρες (83% πιθανότητα σωτηρίας του όρχη), καθώς η επιπλέον καθυστέρηση μειώνει δραματικά τις πιθανότητες. Η προσπάθεια μη χειρουργικής ανάταξης συνίσταται σε χειρισμούς που αποβλέπουν σε επαναφορά στην φυσιολογική θέση με κινήσεις στροφής του όρχεως από μέσα προς τα έξω, δηλαδή προς τον σύστοιχο μηρό.
Κάθε αιφνίδια διόγκωση των όρχεων, ιδίως σε μικρά παιδιά και εφήβους, πρέπει να εκτιμάται κλινικά από τον ειδικό ουρολόγο. Η έγκαιρη παρέμβαση του στις περιπτώσεις συστροφής μπορεί να είναι σωτήρια για τον όρχη.
onmed.gr