Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας κατέληξε ότι δεν συστήνει στην παρούσα φάση τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό ούτε τη χρήση γαντιών σε εξωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο.
Από τη χρήση της μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.
Εντούτοις, συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από την χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών.
Κατόπιν αυτών, η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι θα επανατοποθετηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Ειδικά για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, αυτές δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.
Γάντια μίας χρήσης
Σε ό,τι αφορά στα γάντια μίας χρήσης, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι η χρήση τους από το γενικό κοινό προσφέρει προστασία. Αντιθέτως, η αδιάκριτη χρήση τους σε δημόσιους χώρους είναι μάταιη ή ακόμα μπορεί και να κάνει κακό.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, τα γάντια αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να φθαρούν και να αποκτήσουν τρυπούλες, θέτοντας σε κίνδυνο το άτομο που τα φοράει. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως τα χέρια, γεγονός επικίνδυνο δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος πιάνει το πρόσωπό του 3-23 φορές την ώρα! Επιπλέον αν τα γάντια απορριφθούν σε δημόσιους χώρους αποτελούν εστία μόλυνσης. Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει επίσης όταν βγάζουμε τα γάντια.
Επομένως, η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε τα γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες της Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού είναι η καλύτερη άμυνα.
protothema.gr