Όσοι εργάζονται πρωινές ώρες- δηλαδή η πλειονότητα- κάνουν σχεδόν τα ίδια πράγματα κάθε ημέρα, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν μέχρι την ώρα που θα φτάσουν στη δουλειά.
Ομως, αυτές οι κινήσεις- όσο μικρές κι αν μοιάζουν- έχουν μεγαλύτερη σημασία από ότι πιστεύουμε, καθώς επηρεάζουν την υπόλοιπη ημέρα. Με αυτό το σκεπτικό, το TIME συγκέντρωσε πέντε λάθη που οι περισσότεροι κάνουν το πρωί, ή πιο απλά έφτιαξε μία μικρή λίστα για το πώς δεν πρέπει να ξεκινά μία ημέρα.
Δυσάρεστο ξύπνημα: Μερικές φορές, είναι αναπόφευκτο να ξυπνήσει κανείς από ένα δυσάρεστο θόρυβο ή κατάσταση. Ομως, το να επιλέγει κανείς τον πιο ενοχλητικό ήχο στο ξυπνητήρι του κινητού δεν είναι η καλύτερη απόφαση, καθώς το πρώτο που νιώθει κανείς ξυπνώντας έτσι είναι αρνητικό συναίσθημα.
Επίσης, είναι λάθος απόφαση το να αναβάλει κανείς για πέντε λεπτά το ξύπνημα, με αποτέλεσμα να ακούει ξανά αυτό τον απαίσιο ήχο. Προσπαθήστε να ξυπνήσετε πιο ευχάριστα, με αγαπημένη μουσική για παράδειγμα.
Μία γρήγορη ρουτίνα: Οταν κάποιος αργεί, με αποτέλεσμα να κάνει… τρέχοντας τη συνηθισμένη πρωινή ρουτίνα του για να φτάσει εγκαίρως στη δουλειά είναι κάτι λογικό. Αλλά όταν αυτός ο φρενήρης ρυθμός γίνεται συνήθεια, χωρίς να υπάρχει λόγος, έχει αρνητικές συνέπειες. Με αυτό τον τρόπο δεν έχει ο εγκέφαλος τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί για την υπόλοιπη ημέρα. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί άγχος για μικρά πράγματα. Καλύτερα να ξυπνήσετε μισή ώρα νωρίτερα.
Απουσία πρωινού γεύματος: Πολλοί δεν τρώνε τίποτα όταν ξυπνάνε, καθώς αντιμετωπίζουν το πρωινό σαν ένα άχρηστο γεύμα ή προτιμούν απλά μία κούπα καφέ ή τσάι. Δηλαδή, δεν λαμβάνουν όσα χρειάζονται για να έχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενα καλό πρωινό με φρούτα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες βοηθά να μείνει κάποιος συγκεντρωμένος για τις επόμενες ώρες.
Δουλειά με το «καλημέρα»: Αν μόλις ξυπνήσετε η πρώτη κίνηση είναι να ελέγξετε τα email ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα σε κάποιο πελάτη, ουσιαστικά μειώνετε την παραγωγικότητά σας για το υπόλοιπο της ημέρας, γιατί δεν υπάρχει ένα διάστημα «προθέρμανσης» ή ηρεμίας. Προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική ή κάτι άλλο που σας ευχαριστεί το πρωί, κάτι που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί καλύτερα για τις δυσκολίες της ημέρας.
Αποφυγή των δύσκολων υποχρεώσεων: Αντιμετωπίζοντας τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να κάνει κάποιος νωρίς το πρωί έχει οφέλη. Δημιουργεί μία αίσθηση επίτευξης και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα φαίνονται πιο εύκολα.
iefimerida.gr