Ένα ρινικό σπρέι υπόσχεται να εξαφανίσει την κατάθλιψη και το άγχος μέσα σε δύο ώρες από τη χρήση! Το νέο σπρέι που έχει ως κύριο «συστατικό» ένα φυσικό χημικό του εγκεφάλου έχει πολύ ταχύτερη δράση από τα συμβατικά ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Το σπρέι το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ψεκάζεται στη μύτη και έχει σχεδιαστεί ώστε να διεισδύει στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.
«Επιδημία» κατάθλιψης
Εκτιμάται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες θα χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους θεραπεία για αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των υπαρχόντων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι ότι αργούν να δράσουν – απαιτείται συνήθως θεραπεία έξι ως οκτώ εβδομάδων προτού εμφανιστούν αποτελέσματα.
Το νέο ρινικό σπρέι όμως, το οποίο δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή σε ασθενείς ειδικοί της Ιατρικής Σχολής «Ορος Σινά» στη Νέα Υόρκη, υπόσχεται να κάνει πολλούς ανθρώπους να …χαμογελάσουν μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Το σπρέι περιέχει το νευροπεπτίδιο Υ που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς και της διάθεσης και το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, εντοπίζεται σε αφθονία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Νευροπεπτίδιο – «κλειδί»
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες οδηγεί σε μείωση της έκλυσης του νευροπεπτιδίου Υ. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία ειδικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry», τα άτομα που εμφανίζουν λόγω γενετικής προδιάθεσης χαμηλά επίπεδα του νευροπεπτιδίου Υ αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Παρότι πολλές μελέτες δείχνουν τον ρυθμιστικό ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο χημικό του εγκεφάλου σε ό,τι αφορά τη διάθεση, μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί τρόπος χρήσης του ως θεραπεία. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα μεγάλο μόριο το οποίο δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ο οποίος προστατεύει τον εγκέφαλο από εν δυνάμει εχθρούς του.
Η πίσω πόρτα για τον εγκέφαλο
Η ιδέα ανάπτυξης ενός ρινικού σπρέι υπερπηδά αυτόν τον σκόπελο αφού το ανώτερο τμήμα της μύτης αποτελεί ουσιαστικά την «πίσω πόρτα» για τον εγκέφαλο – τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση παρέχουν ένα μονοπάτι κατευθείαν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Στο πλαίσιο της νέας δοκιμής η οποία ξεκινά τώρα και περιλαμβάνει 15 εθελοντές ηλικίας 25 ως 45 ετών, οι ειδικοί από τη Νέα Υόρκη σκοπεύουν να μελετήσουν εάν το ρινικό σπρέι είναι αποτελεσματικότερο από ένα εικονικό φάρμακο. Μάλιστα οι εθελοντές θα χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή προκειμένου το σπρέι να ψεκάζεται όσο το δυνατότερο πιο βαθιά μέσα στη ρινική κοιλότητα, όπου υπάρχουν τα νεύρα της όσφρησης. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε δύο μήνες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μελλοντικά η νέα θεραπεία θα δοκιμαστεί και σε ασθενείς με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες.