Τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για υπόγειο γκαράζ κάτω από το εθνικό στάδιο μεταξύ των οδών Α. Παπανδρέου και Ελ. Βενιζέλου ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τοποθετώντας τον στο επίκεντρο της επόμενης θητείας του. Τελικά το η μελέτη του ΣΒΑΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μετά από 4,5 ώρες συζήτησης και αφού πρώτα απομονώθηκε από το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Όπως εξήγησε, στόχος είναι να αλλάξει το ακτινωτό μοντέλο που έχουμε σαν πόλη και να πάμε σε ένα περιφερειακό μοντέλο. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό χρειάζεται ενίσχυση δημόσιας συγκοινωνίας, δίκτυο ποδηλατοδρόμων και περιφερειακά πάρκινγκ για τους εργαζόμενους που έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο. Αυτά είναι οργανωμένα, μελετημένα από επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι φορείς της πόλης. Οι επιτροπές κατέληξαν σε τρία εναλλακτικά σχέδια και εμείς θα επιλέξουμε το ένα και πάνω σε αυτό στη συνέχεια θα εξειδικεύσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν» ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης. «Μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου προς αγορά και Παπανδρέου προς δικαστήρια είναι κοινή και στα τρία σχέδια. Μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις, παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας, αυτά προβλέπει το ΣΒΑΚ, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που σημαίνει ότι είναι η μεγάλη εικόνα των παρεμβάσεων και το δημοτικό συμβούλιο θα εξειδικεύει κάθε φορά τα επιμέρους μέτρα. « ανέφερε.
Η πρώην προϊσταμένη της αρχαιολογίας Μαρία Βλαζάκη τόνισε ότι εκεί μπορεί να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη μεριά της αρχαιολογίας κάθως στο σημείο έχουν γίνει τομές.
Παρουσιάζοντας τα όσα προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης σημείωσε πως προβλέπονται τρία περιφερειακά πάρκινγκ και ως προσωρινή λύση μέχρι να χωροθετηθούν, προτείνονται 800 θέσεις στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Το ΣΒΑΚ είναι μια δουλειά 4 ετών, ας μην βλέπουμε το δέντρο που είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και ας δούμε το δάσος, που είναι το όραμά μας για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, με περιφερειακά πάρκινγκ με shuttle buses με μια σειρά παρεμβάσεων για την βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στα Χανιά, σημείωσε ο κ. Καλογριδάκης.
Στην παρουσίασή του ο μελετητής, Απόστολος Μπιζάκης, ανέφερε πως το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που έρχεται να αντιμετωπίσει συνολικά όλα τα προβλήματα κινητικότητας. «Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα μοντέλο προσομοίωσης για την πόλη, κάναμε τις δοκιμές μας και μέσα από εναλλακτικά σενάρια, επιλέξαμε ένα σενάριο για το μέλλον» ανέφερε.
«Η στάθμευση θα ελέγχεται με ειδικό εξοπλισμό, όπως σε όλον τον πλανήτη με ηλεκτρονικά μέσα» προσέθεσε. «Υπάρχει τρόπος, υπάρχει εξοπλισμός» τόνισε, σημειώνοντας ότι η χρήση του ΙΧ πρέπει να περιοριστεί στις πόλεις, πρέπει να αφήνουμε το αυτοκίνητο πιο μακρυά. Σίγουρα πρέπει να εξυπηρετήσουμε κατοίκους και επισκέπτες αλλά δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να επιλύσουμε, απλά το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε.
Για το θέμα του Μαρκοπούλου, τόνισε ότι περίπου 25-30τμ χρειάζονται ανά θέση στάθμευση βάσει των πολεοδομικών κανόνων, ενώ η λειτουργία του πολυτροπικού κόμβου έχει την έννοια της μικροκινητικότητας, δηλαδή να μπορεί να αφήσει εκεί το αυτοκίνητό του και να πάρει ένα πατίνι, ένα ταξί ή ένα λεωφορείο. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, για όλα υπάρχουν λύσεις» τόνισε.
«Η συζήτηση για το υπόγειο πάρκινγκ είναι στο σύνολο του όλου σχεδιασμού. Τα Χανιά για πρώτη φορά έχουν στην διάθεσή τους ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και μπορείτε με βάση αυτό τα επόμενα 15-20 χρόνια να προχωράτε στις παρεμβάσεις που προβλέπονται με τις αλλαγές που κατά περίπτωση απαιτούνται» υπογράμμισε ο κ. Μπιζάκης. «Η πόλη σήμερα διαλέγει δρόμο, τον δρόμο της ευημερίας και του ευ ζην των ανθρώπων».
Από την παράταξη Παπαδογιάννη ο Μανώλης Κεμεσίδης σημείωσε πως οι σχεδιασμοί της δημοτικής Αρχής είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
«Στον ΣΒΑΚ υπάρχουν τρεις περιφερειακοί χώροι από τους οποίους κανείς δεν ανήκει στον Δήμο Χανίων. Εσείς έχετε τοποθετήσει εκεί park and ride. Το πιθανότερο είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί και ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα μετατραπεί σε μία αλάνα όπου θα παρκάρουν αυτοκίνητα. Προτείνω να εξαλειφθεί εντελώς το στρατόπεδο από το ΣΒΑΚ. Τέσσερα χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Τώρα θυμηθήκατε το γήπεδο» ανέφερε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης.