Σε εργοστάσιο που φτιάχνει ρούχα Zara απέλυσαν εκατοντάδες εργάτες μόλις δημιούργησαν ένωση

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια στη Μιανμάρ που παράγουν ρούχα για τη Zara και την Primark, απολύθηκαν λίγες μέρες μετά τη...
Λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα Zara και Bershka

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια στη Μιανμάρ που παράγουν ρούχα για τη Zara και την Primark, απολύθηκαν λίγες μέρες μετά τη δημιουργία μιας ένωσης που ζητούσε καλύτερες συνθήκες. 

Λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα Zara και Bershka

Οι εργαζόμενοι λένε ότι η κίνηση στόχευσε υποστηρικτές των συνδικάτων με την πρόφαση ότι οι απολύσεις σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η Zara είναι η βασική μάρκα της Inditex, της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο η οποία αναμένεται να κλείσει έως και 1.200 καταστήματα μόδας σε όλο τον κόσμο.  

Στο εργοστάσιο της Huabo Times, λίγες μέρες μετά την καταχώριση της ένωσης τους, οι εργαζόμενοι λένε ότι η διοίκηση απέλυσε περισσότερους από 100 εργαζόμενους, κυρίως μέλη συνδικάτων και υποστηρικτές τους. Κατηγορούν επίσης τη διοίκηση πως μετέφερε 200 μη συνδικαλιστές εργαζόμενους από διαφορετικό εργοστάσιο για να τους αντικαταστήσει, τέσσερις ημέρες μετά τις απολύσεις. Στο εργοστάσιο Rui-Ning, επιπλέον 298 μέλη της ένωσης απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020.  

«Οι απολύσεις ήρθαν με πρόσχημα την πανδημία. Το εργοστάσιο απέλυσε τα περισσότερα μέλη της ένωσης. Ανάμεσά τους και εμένα», δήλωσε ο Kyaw Thu Zaw, εργαζόμενος στο εργοστάσιο Rui-Ning για περίπου 10 μήνες και πρόεδρος της ένωσης. «Χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της δυσκολίας στη μεταφορά προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία δυσκολία καθώς το εργοστάσιο μετέφερε ένα μεγάλο μέρος προϊόντων στις χώρες προορισμού στις 12 Μαΐου».  

Σημείωσε ότι οι κανονικές βάρδιες αποτελούνταν από 10ωρες εργάσιμες ημέρες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να αναμένεται να κάνουν τακτικά υπερωρίες ώστε να βγάλουν αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν περίπου 3 δολάρια την ημέρα. «Η Inditex πρέπει να επιβάλλει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου κατασκευάζουν τα ρούχα της. Κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την ισότητα και τη βιωσιμότητα, αλλά εδώ υποφέρουμε», πρόσθεσε ο Kyaw Thu Zaw.    

Οι απολυθέντες εργάτες έστειλαν μια επιστολή στον ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega, τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί εργάτες σαν κι εμάς συνέχισαν να φτιάχνουν τα ρούχα σας, ακόμη και όταν η διοίκηση του εργοστασίου αρχικά απέτυχε να μας δώσει μέτρα ασφαλείας, όπως μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις ως τρόπο προστασίας. Τώρα, η διοίκηση εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια κρίση ως ευκαιρία να καταστρέψει τα συνδικάτά μας, απολύοντας μαζικά τα μέλη των συνδικάτων», έγραψαν στον Ortega οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια ένδυσης στη Μιανμάρ.  

«Οι επόπτες φωνάζουν και χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα και μας συμπεριφέρονται ως ζώα», δήλωσε ο Thuzar Htwe, ένας από τους απολυμένους εργάτες που ηγήθηκαν της ένωσης. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές συνθήκες στο εργοστάσιο είναι κακές, συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, περιγράφοντας τα προβλήματα.  

Οι εργάτες εργοστασίων παραγωγής ενδυμάτων στο εργοστάσιο Huabo Times παράγουν επίσης ρούχα για την Primark. Οι απολυμένοι υπάλληλοι έστειλαν μια ξεχωριστή επιστολή στην Primark ζητώντας την επανένταξη των εργαζομένων και την διαμεσολάβηση της εταιρείας.  

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο εργοστάσιο αναφέροντας την κατάλληλη κοινωνική απόσταση για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωναϊού. Ωστόσο, σημείωσαν ότι μόνο 107 από τους 1.800 εργαζόμενους απολύθηκαν και λίγες μέρες μετά  προστέθηκαν 200 επιπλέον εργαζόμενοι από διαφορετικό εργοστάσιο για να τους αντικαταστήσουν.

Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να σχηματίσουν μια ένωση επειδή δεν υπήρχε σύμβαση εργασίας που να περιγράφει κανόνες και ευθύνες του εργοδότη και οι εργαζόμενοι ήθελαν να καταστήσουν τον εργοδότη υπεύθυνο για την καταστολή και παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.    

Εκπρόσωπος της Inditex δήλωσε ότι η Zara είναι ένας από τους πολλούς πελάτες στα δύο εργοστάσια και είπε ότι πιέζει για διάλογο μεταξύ της διοίκησης και της ένωσης για την επίλυση της διαφοράς. «Απαιτούμε από όλους τους προμηθευτές μας να σέβονται το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Συνεργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και αναμένουμε τη συνεχή συμμόρφωση με τον κώδικα συμπεριφοράς μας, ο οποίος σαφώς απαιτεί δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων και απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις εις βάρος των εκπροσώπων των εργαζομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε τις αναφερόμενες περιπτώσεις και ενώ είμαστε μόνο ένας από τους πελάτες σε αυτά τα εργοστάσια, σε κάθε διαμάχη συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων», πρόσθεσε.

Πηγή: www.lifo.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.