Τσάντες Louis Vuitton, Channel, Burberry και Armani, παπούτσια Louboutin και Marc Jacobs, αλλά και ρούχα Chloe και Diane Von Furstenberg μπορεί να βρει κανείς σε πολύ χαμηλές τιμές στα καταστήματα second hand που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά.
Η τρέλα με τα vintage, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ψαγμένοι, έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετός κόσμος πουλά τα προσωπικά του αντικείμενα που δεν χρειάζεται. Για τους ίδιους λόγους πολλοί Ελληνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρήκαν τρόπους να γλιτώσουν πολλά χρήματα.
Τα περισσότερα είδη ένδυσης και υπόδησης που υπάρχουν στα second hand μαγαζιά είναι τόσο καλοδιατηρημένα, που δείχνουν σαν καινούργια: «Ολα τα προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στο μαγαζί είναι επώνυμα» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» η Mandica Iljic, η οποία εδώ και τρία χρόνια έχει το δικό της κατάστημα στο Κολωνάκι.
«Εδώ μπορεί να βρει μια κυρία από εντυπωσιακές γόβες Louboutin και Marc Jacobs μέχρι τσάντες Louis Vouiton και Burberrys σε καταπληκτικές τιμές. Επίσης, υπάρχουν συλλεκτικά φουλάρια Hermes, αλλά και μοναδικά ρούχα της Diane von Furstenberg. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50% έως και 80% χαμηλότερα από τις αρχικές. Παπούτσια που έχουν φορεθεί ελάχιστες φορές, τσάντες που μπορεί να κρατήθηκαν έστω και μία φορά, αλλά και ρούχα για μοναδικές εμφανίσεις. Εχω τσάντα Armani σε μικρό μέγεθος με το ταμπελάκι της επάνω, γιατί η κυρία που την είχε αγοράσει δεν την κράτησε ούτε μία φορά».
Η Mandica ασχολείται επαγγελματικά με τη μόδα, γι’ αυτό και γνωρίζει πολύ καλά πότε ένα προϊόν είναι αυθεντικό ή «μαϊμού». Για πάρα πολλά χρόνια ζούσε στο εξωτερικό, ενώ και η ίδια πάντα αγόραζε ρούχα, παπούτσια και τσάντες από second hand καταστήματα:
«Οταν εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα, μου έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί. Ετσι, πήρα την απόφαση και το άνοιξα. Πολλές κυρίες έχουν τόσα πράγματα στις ντουλάπες τους, που θέλουν απλώς να τα ξεφορτωθούν, άλλες κυρίες έχουν ανάγκη τα χρήματα, ενώ κάποιες άλλες γνωρίζουν για τη μόδα αυτή και δίνουν ό,τι δεν θέλουν. Κάτι που για μένα είναι άχρηστο, για σένα είναι χρήσιμο. Ολα τα είδη είναι αυθεντικά. Οταν μου φέρνουν imitation, δεν τους το λέω, απλώς τους αποφεύγω ευγενικά, γιατί κάποια από αυτά τους τα έχουν κάνει δώρο και δεν θέλω να τους πληγώσω».
Στο Μοναστηράκι
Υπάρχουν καταστήματα second hand και με αντικείμενα για το σπίτι. Κρυστάλλινα ποτήρια, βάζα, χαλιά, αλλά και βρύσες μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα που εργάζεται ως υπεύθυνος ο Κώστας Κουτσούμπας στο Μοναστηράκι.
«Ο,τι υπάρχει εδώ είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Απλώς κάποιοι τα βαρέθηκαν και μας τα έδωσαν. Επίσης, έχουμε πράγματα που τα αγοράσαμε σε πολύ καλή τιμή. Ο κόσμος έχει αρχίσει και απενοχοποιεί το γεγονός ότι αγοράζει από δεύτερο χέρι. Αλλωστε, δεν είναι κακό. Αρκετοί τα αγοράζουν και μόλις τα βαρεθούν τα φέρνουν πάλι πίσω. Ετσι είναι η μόδα με τα μεταχειρισμένα, αγοράζεις κάτι σε πολύ χαμηλή τιμή και μόλις το βαρεθείς μπορείς να το πουλήσεις ή να το χαρίσεις, χωρίς να στεναχωρηθείς για τα λεφτά που είχες ξοδέψει».
ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Βρήκαμε αυθεντική Burberry καμπαρντίνα με 50 ευρώ!
Σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν στο κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα με το second hand εμπόρευμα, μάλιστα τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν εντυπωσιακές βιτρίνες, που στην κυριολεξία μπερδεύουν και τους πιο έμπειρους αγοραστές. Λίγο η οικονομική κρίση που θέλει τον καταναλωτή πιο σφιγμένο στις αγορές του, λίγο η μόδα του μεταχειρισμένου, τελικά αναπτύχθηκε αυτή η εναλλακτική αγορά.
«Αρκετοί πελάτες, όταν άκουγαν ότι έχω second hand εμπόρευμα, έφευγαν χωρίς δεύτερη σκέψη από το μαγαζί» εξομολογείται ο Σταύρος Μπιλόλιας, ο οποίος διαθέτει ένα από τα παλαιότερα καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη ένδυσης στα Εξάρχεια. «Τα ρούχα τα φέρνω από την Ολλανδία. Πηγαίνω εκεί δύο με τρεις φορές τον χρόνο και παραγγέλνω εμπόρευμα. Εχω τουλάχιστον εκατόν πενήντα διαφορετικά είδη αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν αυθεντικές Burberry καμπαρντίνες με πενήντα ευρώ, σε πολύ καλή κατάσταση δερμάτινα με σαράντα ευρώ, αλλά και ρούχα ανδρικά και γυναικεία με πέντε ευρώ και δέκα ευρώ διαφορετικών δεκαετιών. Υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που έρχονται και μου ζητούν σακάκια του ’50, πουκάμισα με μεγάλους γιακάδες, καπέλα εποχής. Εχουν κάνει τη δική τους μόδα, έχουν το δικό τους γούστο».
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ espressonews.gr