Τείχος προστασίας απέναντι σε περιστατικά «καταδίωξης» γιατρών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών από αρνητές των εμβολίων στήνουν κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, καθώς μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι μηνυτήριες αναφορές προς δημόσιους λειτουργούς που εφαρμόζουν το νόμο περί προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.
Αντιεμβολιαστές, πρωτίστως γονείς μαθητριών και μαθητών, αλλά και δευτερευόντως ασθενείς και συγγενείς νοσηλευόμενων δε διστάζουν να μηνύουν εκπαιδευτικούς και γιατρούς αντίστοιχα, στέλνοντάς τους στο αυτόφωρο με κάθε λογής αιτιολογία. Σε όσα έχουν καταγραφεί στα βιβλία συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ τις τελευταίες ημέρες, προκύπτουν καταγγελίες ακόμη και για «βασανισμούς, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» έως και «έσχατη προδοσία», καθώς υπόδειγμα «έγκλησης» διοχετεύεται προς… αντιγραφή-επικόλληση μεταξύ των αρνητών μέσω διαδικτύου.
Από τα πρωτοφανή περιστατικά δε λείπουν και εκείνα, στα οποία οι αρνητές του εμβολιασμού περνούν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας μάλιστα αποζημιώσεις μαμούθ, όπως στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου γονέας όχι μόνο αρνήθηκε να προμηθεύσει με μάσκα και self test το παιδί του, για να προσέλθει κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά καταφέρθηκε κατά της Διευθύντριας του σχολείου, αξιώνοντας να του καταβάλει 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
«Είμαστε τρελοκομείο πια!» αναφώνησε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως εκτός από τους γιατρούς υπό διωγμό από τους αρνητές, στην Αθήνα έχουν ληφθεί τρεις αποφάσεις για εκταφές, προκειμένου οι συγγενείς και οικείοι να διαπιστώσουν αν οι νεκροί έχουν πεθάνει όντως από κορωνοϊό, έχοντας μηνύσει την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
Την ίδια ώρα, η άλλη όψη του νομίσματος του αντιεμβολιαστικού «κινήματος» εντοπίζεται ακόμη και σε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ αφορά σε μπαράζ εικονικών εμβολιασμών, οι οποίοι πραγματοποιούνται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν χθες τρεις γυναίκες, εκ των οποίων μία 75χρονη γιατρός – πλαστικός χειρουργός, η οποία προσήλθε στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας με τη γραμματέα της, για να εμβολιαστεί εικονικά. Με τη βοήθεια νοσηλεύτριας της δομής, απέσπασαν τα σχετικά έγγραφα, αλλά η δόση του εμβολίου κατέληξε στο πάτωμα και οι τρεις εμπλεκόμενες τελικά στα χέρια της Αστυνομίας.
Καθώς τα φαινόμενα «ανυπακοής», προπηλακισμών, αλλά και εικονικών εμβολιασμών πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, φραγμό στον παραλογισμό επιχειρούν κυβέρνηση και Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να επικρατήσει η ψυχραιμία και η κοινή λογική. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε χθες από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, στο εξής και εφόσον προκύπτει κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, από την πάγια διαδικασία που ακολουθείται, αφαιρείται το στάδιο της μετάβασης των εκπαιδευτικών στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, με δεδομένο ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αφενός η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και αφετέρου η προάσπιση του αδιασάλευτου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και προστριβές.
«Εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα Α.Τ» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας πως «στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η προστασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία».
Στη Βουλή το αυτόφωρο
Με δεδομένο ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε διαβούλευση την Παρασκευή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αφαίρεση του αυτοφώρου, δηλαδή την εξαίρεση της διαδικασίας για συγκεκριμένη δέσμη «αδικημάτων», τα οποία προσάπτουν σε γιατρούς, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς οι αρνητές του εμβολιασμού. Αν και το δικαίωμα της μήνυσης παραμένει αναφαίρετο για οποιονδήποτε πολίτη, θα προβλέπεται, ωστόσο, ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που θα ενάγονται από μηνυτήριες αναφορές με περιεχόμενο την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, να μην σύρονται στο αυτόφωρο, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Μηδενική ανοχή
Το τσουνάμι μηνύσεων καταδίκασε χθες και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στεκόμενη στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Την περασμένη εβδομάδα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά και είχαμε τα πρώτα περιστατικά. Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης καταδίκης των πράξεων, απόλυτης στήριξης των εκπαιδευτικών» ανέφερε η Υπουργός, ενώ εξήγησε πως «από την περσινή σχολική χρονιά, περάσαμε ειδική διάταξη η οποία καλύπτει πλήρως νομικά τους εκπαιδευτικούς. Δεύτερον είμαστε σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ( Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) για τα ζητήματα αυτά. Τρίτον, και στο παρελθόν είχαμε προσφύγει στην εισαγγελία και τώρα όπως βλέπετε έχει κινητοποιηθεί η εισαγγελία για τα θέματα αυτά».
«Δεν θα ανεχθούμε τίποτα και θα προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Στο ίδιο μήκος κύματος, «είδαμε ορισμένα παθολογικά φαινόμενα απέναντι σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, τα οποία θα τύχουν άμεσης διαχείρισης, υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση» σχολίασε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική Πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά».
Συντονισμός με τη Δικαιοσύνη
Θέση απέναντι στο φαινόμενο των μηνύσεων από αρνητές έλαβε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «για την αντιμετώπιση αυτών των φαινόμενων ενδεχομένως χρειάζεται ένας συντονισμός των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε αν δει κανείς ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που γενικεύεται, όπως για παράδειγμα αν γίνονται μηνύσεις για αστεία πράγματα περί εσχάτης προδοσίας και είναι προφανέστατα αβάσιμες, να σχηματίζεται μια δικογραφία πλην όμως να μην κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου». Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ακόμη πως πρόκειται για περιστατικά που έχουν μεμονωμένο χαρακτήρα, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αρνητές δεν πρόκειται να «χτίσουν» καμία πολιτική καριέρα, διεκδικώντας το πεντάλεπτο της δημοσιότητας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Υπουργό Εσωτερικών, περισσότερο επικίνδυνα καθίστανται τα φαινόμενα που σχετίζονται με την παρακίνηση ανθρώπων να μη δέχονται νοσηλεία. «Μιλώ για περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από το περιβάλλον σε ασθενείς ώστε να οδηγούνται να μη δέχονται την νοσηλεία. Δεν είναι εύκολο νομικά θέμα. Απασχολεί πολύ την ιατρική κοινότητα κι έχει απασχολήσει και παλαιότερα τη νομολογία με ανθρώπους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνταν θεραπείες», επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Βορίδης και προανήγγειλε πως «θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που πρέπει κι επιτάσσουν οι δικαστικές αρχές».
Τελευταία ευκαιρία
Νέο κάλεσμα προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, απηύθυνε στο μεταξύ από τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα επεκταθεί. Αλλά για τους υγειονομικούς και για όσους έχουν ευάλωτες ομάδες να τις φροντίζουν, η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει ότι μεταξύ της ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας επικρατεί η δημόσια υγεία», τόνισε ο Υπουργός και συνέστησε προς τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση και να επιστρέψουν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα», σημείωσε.
Με τις αλλοπρόσαλλες σκηνές στις σχολικές μονάδες να έχουν θορυβήσει έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει σημάνει «πορτοκαλί συναγερμός» από τα νέα κρούσματα της πανδημίας, παρέμβαση πραγματοποίησε χθες για το θέμα η η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία ζητά -με εντολή της προς την Αστυνομία- να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται δικογραφία για ψευδή καταμήνυση σε περιπτώσεις γονέων αντιεμβολιαστών που στρέφονται νομικά κατά εκπαιδευτικών, επειδή εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πρώτος παρενέβη για το θέμα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας για αρνητές γονείς που με μηνύσεις κινούνται εναντίον εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την τήρηση των μέτρων στα σχολεία προς αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Ζαχαρής ζήτησε από τους συναδέλφούς του, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής, με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.