Οι περισσότερες ζημιές που γίνονται στα δίκτυα του ΟΤΕ προκαλούνται κυρίως από ιδιώτες εργολάβους, που σκάβοντας για λογαριασμό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, «κτυπούν» ή σπάνε τις γραμμές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νομού. Την περίοδο των Χριστουγέννων σημειώθηκαν μαζεμένες 170 βλάβες στο υπόγειο δίκτυο του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών είχαν μικρό αριθμό εργαζομένων και αδυνατούσαν ν’ αντεπεξέλθουν στις κλήσεις που γίνονταν από πολλές περιοχές του νομού. Πάντως, όπως διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χθες, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου όλες οι βλάβες θα έχουν διορθωθεί.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕ Δυτ. Κρήτης του ΟΤΕ Γρηγόρης Μπιτζανάκης, εξηγώντας τους λόγους των πολλών βλαβών, στα δίκτυα του ΟΤΕ, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες στο Ν. Χανίων, επεσήμανε ότι «ο μεγάλος αριθμός των σχετικών βλαβών οφείλεται στο ότι γίνονται πάρα πολλά έργα τα τελευταία δύο χρόνια στο Ν. Χανίων από διάφορους φορείς (Νομαρχία, Δήμους, ΔΕΗ, ιδιώτες Εργολάβους), οι οποίοι σκάβουν δεξιά και αριστερά στους δρόμους, στα μέρη που περνάνε τα καλώδιά μας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.
Οι εργολάβοι λοιπόν σκάβουν και στην καλύτερη περίπτωση κόβουν το καλώδιο, ενώ στη χειρότερη το κτυπάνε και αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, γιατί όταν αρχίσουν οι βροχές, τότε στα καλώδια επικάθεται υγρασία και τότε οι ζημιές βγαίνουν στην «επιφάνεια» όλες μαζί, όπως έγινε τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων, που εμφανίσθηκαν 150 βλάβες μαζεμένες μέσα σε τέσσερις ημέρες. Όπως καταλαβαίνετε κανένα συνεργείο και καμία υπηρεσία δεν μπορεί ν’ αντεπεξέλθει σ’ ένα τόσο μεγάλο όγκο βλαβών».
Ο Αντώνης Ανεζάκης, Πρόεδρος της ΠΕΤ ΟΤΕ Χανίων ανέφερε ότι «δυστυχώς το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι αρκετό. Με τις εθελούσιες εξόδους τεχνικών, και άλλων υπαλλήλων, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό στον τεχνικό τομέα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Πριν από μία δεκαετία για παράδειγμα ένα συνεργείο για την αποκατάσταση βλαβών στα υπόγεια δίκτυα του ΟΤΕ είχε οκτώ άτομα, ενώ τώρα είναι πολυτέλεια να έχει 2 ή 3 άτομα. Δεν είναι επιλογή της τοπικής Διοίκησης να υπάρχει αυτή η κατάσταση, αλλά από πάνω.
Πολλά άτομα 48, 50 ή 52 ετών έφυγαν με την εθελούσια έξοδο από την υπηρεσία και όσες προσλήψεις έγιναν στο μεσοδιάστημα ήταν ελάχιστες. Επομένως είναι και δική μας ευθύνη, που δεν αποκαθίστανται γρήγορα οι βλάβες. Πρέπει να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό στον τεχνικό τομέα, που θα είναι εξειδικευμένο, για να καλύψει όλες τις ανάγκες που ενδεχομένως θα υπάρξουν.
Στα Χανιά υπηρετούν μόλις 10 τεχνικοί, ενώ υπάρχουν ακόμα μόνιμα συνεργεία, τόσο στο Βάμο, όσο και στο Καστέλι. Πάντως σε ημερήσια βάση οι βλάβες είναι γύρω στις 10 στο Ν. Χανίων».
Ο Κώστας Ρουσσάκης, Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΟΤΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στον διοικητικό τομέα, υποστήριξε πως «για το θέμα κλεισίματος των καταστημάτων του ΟΤΕ στην Κάνδανο, στο Κολυμβάρι, στη Σούδα και στα Χανιά η ΠΑΣΕ ΟΤΕ είναι αντίθετη. Ο κεντρικός σύλλογός μας έκανε κατάληψη στο Μέγαρο του ΟΤΕ στην Αθήνα για μία εβδομάδα γι’ αυτό το θέμα, το οποίο οδηγεί από την μία ότι μειώνονται οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων και από την άλλη πως δεν εξυπηρετούνται σωστά οι πελάτες μας.
Κάποια απ’ αυτά τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σημεία εξυπηρέτησης των συνδρομητών του ΟΤΕ. Περιμένουμε μία απάντηση από την Διοίκησή μας».
Τέλος ο Γραμματέας της ΕΕΤΕ ΟΤΕ Δυτ. Κρήτης Ντίνος Μαραγκουδάκης επεσήμανε πως «απευθύνουμε έκκληση στους εργολάβους, που ασχολούνται με χωματουργικές εργασίες, πριν κάνουν ο,τιδήποτε να συμβουλεύονται την υπηρεσία που υπάρχει στον ΟΤΕ σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες, που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας. Πρόβλημα υπάρχει και στα εναέρια δίκτυα από τους κυνηγούς, που κτυπάνε τα καλώδια του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα χωριά να μένουν χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία. Εξάλλου τον τελευταίο καιρό σε κάποιες εγκαταστάσεις γίνεται παραβίαση, με σκοπό την κλοπή του πετρελαίου, που υπάρχει για τη λειτουργία των γεννητριών.
Μ.Π.