Στη χρήση αγχολυτικών χαπιών καταφεύγει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών στα Χανιά προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος των πανελλαδικών και απολυτήριων εξετάσεων.
Για τους ειδικούς επιστήμονες, αυτή είναι η «απαγορευμένη» αλήθεια που συνοδεύει τις εξετάσεις για μια θέση στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.
Για το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία ως σύνολο είναι μια ακόμη επικίνδυνη απόδειξη της αποτυχίας τους.
Ας μιλήσουν όμως οι ειδικοί μιας και οι δεύτεροι για χρόνια σιωπούν.
Διαδεδομένη η χρήση αγχολυτικών ουσιών σε μαθητές των Χανίων
«Ο αριθμός των παιδιών που καταφεύγουν στη χρήση τέτοιου είδους φαρμάκων είναι αρκετά μεγάλος για τα Χανιά.
Δυστυχώς γνωρίζω αρκετά παιδιά που καταναλώνουν αγχολυτικά χάπια και είναι κρίμα» σημειώνει ο έμπειρος Παιδοψυχίατρος κ. Αχιλλέας Προκοπίου.
Τα περισσότερα παιδιά λέει ο κ. Προκοπίου καταναλώνουν βενζοδιαζεπίνες χωρίς συχνά να είναι ενημερωμένα για την επίδραση που έχουν στον οργανισμό.
Οι βενζοδιαζεπίνες, αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων, (αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερα γνωστά και διαδεδομένα), με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
Παρόλο που μετριάζουν το άγχος, η κατανάλωσή τους έχει ως συνέπεια την μείωση της απόδοσης των μαθητών αφού η ετοιμότητα του εγκεφάλου να ανταποκριθεί στις μαθησιακές απαιτήσεις μειώνεται όπως επίσης και η μνήμη και τα αντανακλαστικά.
Όπως αναφέρει ο κ. Προκοπίου «στις περισσότερες περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά είναι αυτά που ζητούν να λάβουν τέτοιου είδους ουσίες για να αντιμετωπίσουν την πίεση των εξετάσεων και του σχολείου».
Η προμήθεια τέτοιων φαρμάκων γίνεται αυστηρά κατόπιν ιατρικής συνταγής ενώ απαγορεύεται να συνταγογραφούνται σε ανήλικους.
Πώς τα προμηθεύονται – Μαθητές σε ρόλο ¨βαποράκι»
Εφόσον όμως οι ανήλικοι μαθητές δεν μπορούν άμεσα να προμηθευτούν τέτοιες ουσίες, πώς είναι δυνατόν να παρατηρείται τόσο μεγάλη χρήση μεταξύ των εφήβων;
Τα παιδιά προμηθεύονται τα αγχολυτικά χάπια όπως εξηγεί ο κ. Προκοπίου από παράπλευρες πηγές.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, είναι από τους ίδιους τους γονείς τους, οι οποίοι συχνά είναι χρήστες αγχολυτικών ουσιών και συνειδητά τα δίνουν στα παιδιά τους για… να τα βοηθήσουν.
Πολύ συχνά επίσης τα παιδιά ¨αρπάζουν¨ κρυφά τα χάπια που βλέπουν ότι καταναλώνουν οι γονείς τους, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, επισημαίνει ο Παιδοψυχίατρος.
Επίσης στον ίδιο τον χώρο του σχολείου, μαθητές σε ρόλο «βαποράκι» που έχουν “καλύτερη” πρόσβαση σε αγχολυτικά, προμηθεύουν συμμαθητές τους.
Ανησυχητικός είναι και εδώ ο ρόλος του διαδικτύου με το οποίο οι έφηβοι είναι εξοικειωμένοι, καθώς παρουσιάζεται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διακίνησης πάσης φύσεων φαρμάκων.
Συχνά οι γονείς πριν φτάσουν στο κατώφλι του παιδοψυχιάτρου, έχουν περάσει την πόρτα του φαρμακοποιού, ζητώντας να τους χορηγήσει οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει το παιδί τους να μειώσει το άγχος.
Όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας
«αρκετές φορές, έρχονται γονείς στο φαρμακείο και αφού μου εξηγήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους μου ζητάνε αγχολυτικά.
Η απάντηση βέβαια που δίνουμε συντεταγμένα όλοι οι φαρμακοποιοί είναι ότι η χρήση τέτοιων ουσιών δεν αποτελεί λύση¨.
Υπάρχουν μαθητές που μπορεί να εθιστούν;
Σύμφωνα με έρευνες η χρήση τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι προβληματική μακροπρόθεσμα λόγω ανάπτυξης ανοχής και μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση, σωματική και ψυχική.
“Αν πάρουν λίγες φορές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν υπάρχει κίνδυνος εθισμού”, καθησυχάζει ο κ. Προκοπίου.
“Αν όμως ένα παιδί ιδιαίτερα αγχώδες καταναλώνει βενζοδιαζελατίνη συστηματικά και δεν έχει άλλη διέξοδο για τη διαχείριση του άγχους του τότε ΝΑΙ μπορεί να αναπτύξει εθισμό” , προσθέτει ο παιδοψυχίατρος επισημαίνοντας ότι
“το χειρότερο σε κάθε περίπτωση είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια πρόκληση ή μια δυσκολία είναι να καταφύγεις σε χάπια”
“Δυστυχώς αρκετοί γονείς και μαθητές καταφεύγουν ως πρώτη επιλογή στην αναζήτηση αγχολυτικών”, όμως όπως εξηγεί ο κ. Βάμβουκας
“αυτό που συμβουλεύω εγώ και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με έναν ειδικό που θα τους συμβουλεύσει για το πώς θα διαχειριστούν με το άγχος τους”.
Παρενέργειες από τα αγχολυτικά
Υπάρχουν ακόμα αρκετές περιπτώσεις που γονείς καταλήγουν στο φαρμακείο ζητώντας συμβουλές για να αντιμετωπίσουν παρενέργειες στην υγεία των παιδιών από την κατανάλωση τέτοιων φαρμάκων, όπως είναι η ναυτία, η ζαλάδα κτλ.
Στα Χανιά μάλιστα σημείωσε ο κ. Βάμβουκας παλιότερα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο γονείς να ζητούν σκευάσματα από τους φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι αθλητικές επιδόσεις των παιδιών τους.
Τα περιστατικά δε ήταν τόσα πολλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα που ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Χανίων πραγματοποίησε ενημέρωση στα μέλη του ώστε όλα τα φαρμακεία να ακολουθούν μια συντονισμένη πρακτική ενάντια στη χρήση αναβολικών.
“Υπάρχει έλλειμμα και ένα κενό στο δημόσιο λόγο και στην ενημέρωση για περιστατικά που μπορεί να είναι δίπλα μας” σημειώνει ο κ. Βάμβουκας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τί ουσίες μπορεί να καταναλώνουν τα παιδιά μας εξαιτίας της άγνοιας.
Από την πλευρά του και ο κ. Προκοπίου είναι κατηγορηματικός ότι τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες ουσίες
“Συνιστάμε στους γονείς μακριά από τέτοια φάρμακα.
“Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης, οραματισμού, σωματικές τεχνικές που ωστόσο απαιτούν εκμάθηση αλλά έχουν θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση του άγχους” προσθέτοντας ότι
“πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει περιστατικά παιδιών που έφτασαν στο ιατρείο ζητώντας βοήθεια, αφού είχαν καταναλώσει αγχολυτικές ουσίες που τους προκαλούσαν δυσάρεστες παρενέργειες”.
Οι ειδικοί μίλησαν. Άραγε όσοι ορίζουν την τύχη των παιδιών και του εκπαιδευτικού τους συστήματος θα σταματήσουν να κωφεύουν;
Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr