Μια ατέλειωτη λίστα από μνημεία και αξιοθέατα που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο… Η μεγάλη «δυσκολία» που παρουσιάζουν τα Χανιά, είναι πως δεν μπορεί κανείς εύκολα να αποφασίσει πού θα πάει και τι θα αφήσει «απέξω» – για την επόμενη επίσκεψη φυσικά!
Το terrabook.com συγκέντρωσε τα δέκα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στα Χανιά για τον «επισκέπτη της πρώτης φοράς», ώστε με… τη μία, να κατανοήσει την περιοχή και τη σημασία της για την ιστορία και τον πολιτισμό.
Αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, κάστρα και φρούρια, φάροι και εκκλησίες, μεταξύ των εντυπωσιακών μνημείων που συναντά κανείς σε όλη την περιοχή και που όλα μαζί συνθέτουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα των Χανίων, από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο και από την Ενετοκρατία, στην Τουρκοκρατία και τέλος στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Το Ενετικό Λιμάνι
Μια και μόνο βόλτα πλάι στη θάλασσα αρκεί για να σας πείσει πως το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, το σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι η αρχή των περιηγήσεών σας. Όχι μόνο γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης, λόγω του πλήθους εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ που δίνουν ζωή στα πανάρχαια σοκάκια, αλλά και γιατί σε κάθε γωνιά, σε κάθε στροφή, θα συναντήσετε ένα ακόμα μνημείο, ένα αξιοθέατο που αξίζει την προσοχή σας. Από την κεντρική πλατεία στο Σαντριβάνι, το Γιαλί Τζαμισί, την Μητρόπολη, την Μονή Φραγκισκανών που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο, το φρούριο Φιρκά, αλλά και τα Νεώρια, πραγματικά δεν θα ξέρετε από πού να αρχίσετε και πού να τελειώσετε!
Ο Αιγυπτιακός Φάρος
Ο Αιγυπτιακός Φάρος είναι το «στολίδι» του ενετικού λιμανιού και το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της πόλης. Χρονολογείται του 16ου αιώνα, έχει ύψος 21 μέτρα, το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων και θεωρείται από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο. Θυμίζει μιναρέ ως προς τη μορφή του και ως προς την εσωτερική πέτρινη σκάλα, που οδηγεί στο μπαλκόνι με το γυάλινο πυργίσκο.
Η Σπλάντζια
Η κατ’ εξοχήν τουρκική συνοικία των Χανίων, στην οποία δεσπόζει σήμερα ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, ο ενετικός ναός του Αγίου Ρόκκου, η τουρκική υπόγεια κρήνη, αλλά και ο τεράστιος πλάτανος, κάτω από τον οποίο βασανίστηκαν δεκάδες χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα η Σπλάντζια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές των Χανίων, με δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, μπαράκια και εμπορικά να ζωντανεύουν τα παλιά σοκάκια.
Η Δημοτική Αγορά Χανίων
Το τεράστιο κτίσμα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία των Χανίων και κτίστηκε το 1913. Σήμερα στεγάζει πλήθος μαγαζιών που πωλούν σε ντόπιους και επισκέπτες όλα τα καλά της κρητικής γης, της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και των παραδοσιακών τεχνών.
Το Ρολόι του Κήπου
Δεσπόζει στον Δημοτικό Κήπο Χανίων και από τις αρχές του 20ού αιώνα που κατασκευάστηκε έχει κερδίσει επάξια μια θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων αξιοθέατων της πόλης. Ακόμα και σήμερα, εκατό σχεδόν χρόνια μετά την ανέγερσή του, το Ρολόι του Κήπου είναι σημείο αναφοράς για τους Χανιώτες, ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.
Οι Τάφοι των Βενιζέλων
Στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, σε ένα σημείο με μοναδική θέα προς την πόλη των Χανίων, οι Τάφοι των Βενιζέλων είναι ο τόπος ταφής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου. Το σημείο είχε υποδείξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πολύ κοντά βρίσκεται η Οικία του, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, ενώ δίπλα υπάρχει το πέτρινο άγαλμα της Ελευθερίας που συμβολίζει τους αγώνες των κατοίκων της Κρήτης.
Μονή Αγίου Φραγκίσκου Φραγκισκανών
Ένα από τα αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά αλλά και ιστορικά μνημεία των Χανίων, η Μονή Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών είναι ο μεγαλύτερος ενετικός ναός της πόλης και στεγάζει σήμερα τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Θεωρείται κτίσμα του 16ου αιώνα, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε στο Γιουσούφ Πασά Τζαμισί. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε ως κινηματογράφος και μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ως αποθήκη στρατιωτικού υλικού.
Μητρόπολη Χανίων
Η Μητρόπολη των Χανίων είναι γνωστή και ως Τριμάρτυρη και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο μέσον της οδού Χάληδων στην παλιά πόλη και θεωρείται πως χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού του 14ου αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, ενώ η κατασκευή του Καθεδρικού ναού ολοκληρώθηκε το 1860. Φιλοξενεί μεγάλες και εντυπωσιακές αγιογραφίες, έργα των Γ. Καλλιτεράκη, Γ. Σταυράκη, Ε. Τριπολιτάκη και Δ. Κοκότση.
Φραγκοκάστελλο
To μεσαιωνικό Φραγκοκάστελλο βρίσκεται λίγο έξω από τα Σφακιά, και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς. Ο θρύλος των Δροσουλιτών που το συνοδεύει είναι από τους πιο διαδεδομένους, όχι μόνο στην κρητική παράδοση αλλά και στην ελληνική. Σύμφωνα με αυτόν, οι Δροσουλίτες, οι Χανιώτες που πολεμούσαν κατά των Τούρκων κατακτητών γυρνούν στο κάστρο κάποιες νύχτες και φαίνονται ως σκιές στους τοίχους του…
Κάστρο Γραμβούσας
Ένα από τα πολλά κάστρα και φρούρια στην ύπαιθρο των Χανίων, ξεχωρίζει γιατί βρίσκεται σε ένα από τα μικρά νησιά, την Ήμερη Γραμβούσα, στη δυτική Κρήτη. Χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο, πάνω από τον απόκρημνο γκρεμό και το φυσικό «λιμάνι» του νησιού, όπου σήμερα οι δεκάδες επισκέπτες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά, δίπλα από το παλιό ναυάγιο. Το κάστρο της Γραμβούσας άρχισε να κτίζεται το 1584 και μπορεί κανείς να περάσει στο εσωτερικό του από μια θολωτή στοά που σώζεται ως σήμερα. Εκεί θα δει τις δύο μεγάλες δεξαμενές που συγκέντρωναν τα νερά της βροχής, θεμέλια κτιρίων, τον ναό του Ευαγγελισμού και την πυριτιδαποθήκη, που μετατράπηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε τζαμί
cretalive.gr