Από τη νέα χρονιά οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τις πλαστικές σακούλες σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα και καθιερώνεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος
Επί πληρωμή θα γίνεται η διάθεση της πλαστικής σακούλας για τους καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου 2018. Για κάθε σακούλα θεσπίζεται ένα ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, μια ρύθμιση που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών το 2015 ήταν μεταξύ 242-363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
Η “μάστιγα” της πλαστικής σακούλας
Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, 52 χρόνια μετά τη “γέννηση” της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική, καθώς η αλόγιστη χρήση της αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια του οικοσυστήματος.
Οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το περιβάλλον, καθώς δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες που απειλούν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, ενώ μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.
Ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας
Η ΕΕ εξέδωσε οδηγία το 2015 για να περιορίσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας, με στόχο κάθε άτομο να καταναλώνει 90 πλαστικές σακούλες μέχρι το 2019 και 40 μέχρι τα τέλη του 2025.
Η Ελλάδα εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία από την 1.1.2018, οπότε και σταματά η δωρεάν διάθεση της πλαστικής σακούλας και θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος για κάθε αγορά.
Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.
protothema.gr