Οι άνδρες εκδηλώνουν ανασφάλειες και άγχος για το μόριό τους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός τους.
Διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 25.000 άνδρες και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Men and Masculinity υπέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί άντρες δεν είναι ικανοποιημένοι με το μέγεθος του πέους τους. Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών φυσικά δήλωσαν πως θα επιθυμούσαν να διαθέτουν μερικούς πόντους παραπάνω και μόλις το 0,2% δήλωσαν πως θα ήθελαν το μόριό τους να είναι μικρότερο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Δρ Justin J. Lehmiller, ειδικός στην Κοινωνική Ψυχολογία που έχει τιμηθεί δις με το Πιστοποιητικό Διδακτικής Αριστείας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αντρών δεν αντιμετωπίζουν αυτό που επιστημονικά αναγνωρίζεται ως μικροφαλλία και το μέγεθος του πέους τους βρίσκεται εντός των «φυσιολογικών» ορίων.
Το άγχος και η ανασφάλεια που ταλαιπωρεί τους άνδρες όσον αφορά το μόριό τους σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνει εκτός ελέγχου και από ένα σημείο και μετά αναγνωρίζεται ως διαταραχή, καθώς η εμμονή υπονομεύει την ποιότητα ζωής του άντρα. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τη λεγόμενη Διαταραχή Δυσμορφίας του Πέους (penile dysmorphic disorder – PDD).
Η εν λόγω διαταραχή δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως ξεχωριστή διάγνωση βάσει του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM), την αποκαλούμενη και «βίβλο» των ψυχιάτρων, αλλά αποτελεί υποκατηγορία της Διαταραχής Σωματικής Δυσμορφίας (body dysmorphic disorder – BDD). Η ΔΣΔ χαρακτηρίζεται από την επίμονη και δυσάρεστη πεποίθηση του ατόμου ότι έχει κάποιο σημαντικό μειονέκτημα στο σώμα του, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αδιόρατο ψεγάδι.
Η ΔΣΔ, άρα και η ΔΔΠ ως υποκατηγορία αυτής, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια ειδικού, καθώς συσχετίζονται έντονα με τις αυτοκτονικές σκέψεις και την εμμονή με τις αισθητικές επεμβάσεις. Στην περίπτωση της ΔΔΠ, το δεύτερο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι περισσότερες διαθέσιμες παρεμβάσεις για τη μεγέθυνση του πέους είναι πειραματικές και συνδέονται συχνά με σοβαρές επιπλοκές.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior παρουσιάζει ένα εργαλείο 9 ερωτήσεων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ειδικοί ώστε να εντοπίζουν τα σοβαρά περιστατικά ΔΔΠ. Οι απαντήσεις κυμαίνονται σε μια κλίμακα από το καθόλου/ποτέ έως το υπερβολικά/πάντα:
1. Σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι το μέγεθος ή η εμφάνιση του πέους σας είναι ελαττωματική ή μη ελκυστική;
2. Σε ποιο βαθμό το μέγεθος ή η εμφάνιση του πέους σας προκαλεί επί του παρόντος δυσφορία;
3. Πόσο συχνά το μέγεθος ή η εμφάνιση του πέους σας επί του παρόντος σας ωθεί να αποφύγετε συγκεκριμένες περιστάσεις ή δραστηριότητες;
4. Σε ποιο βαθμό σας απασχολούν επί του παρόντος σκέψεις που αφορούν στο μέγεθος ή η εμφάνιση του πέους σας; (Δηλ. Το σκέφτεστε πολύ και δυσκολεύεστε να σταματήσετε.)
5. Εάν έχετε μόνιμη σύντροφο, σε ποιο βαθμό οι ανησυχίες σας για το μέγεθος ή την εμφάνιση του πέους σας επί του παρόντος επηρεάζουν τη σεξουαλική σας σχέση; (π.χ. απόλαυση στο σεξ, συχνότητα σεξουαλικών επαφών) Εάν δεν έχτε μόνιμη σύντροφο, σε ποιο βαθμό οι ανησυχίες σας για το πέος σας εμποδίζουν τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων;
6. Πόσο εμποδίζουν οι ανησυχίες σας για το μέγεθος ή την εμφάνιση του πέους σας τη δυνατότητα να εργάζεστε/να σπουδάζετε κ.λπ.;
7. Σε ποιο βαθμό οι ανησυχίες σας για το μέγεθος ή την εμφάνιση του πέους σας επηρεάζουν επί του παρόντος την κοινωνική σας ζωή; (π.χ. συμμετοχή σε πάρτι, βραδινές έξοδοι )
8. Σε ποιο βαθμό οι ανησυχίες σας για το μέγεθος ή την εμφάνιση του πέους σας επηρεάζουν επί του παρόντος τα χόμπι σας; (π.χ. γυμναστήριο – δημόσια αποδυτήρια)
9. Σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι το μέγεθος ή η εμφάνιση του πέους σας είναι η πιο σημαντική παράμετρος του εαυτού σας;
Οι ερευνητές χορήγησαν το ερωτηματολόγιο σε τρεις ομάδες αντρών: άντρες με ΔΔΠ, άντρες που θεωρούσαν ότι έχουν μικρό μόριο αλλά δεν έπασχαν από ΔΔΠ και άντρες που δεν ανησυχούσαν για το μέγεθος του πέους τους. Όσοι έπασχαν από ΔΔΠ συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.
onmed.gr