Ένα θέμα που λόγω εποχής απασχολεί σε μεγάλο βαθμό άντρες και γυναίκες είναι το φαγητό. Η ASAPScience μας εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την επιστήμη της όρεξης (ή της λαιμαργίας) και γιατί συνηθίζουμε να τρώμε ακόμα και αφού έχουμε χορτάσει.
Όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί, η υπερκατανάλωση φαγητού και κυρίως junk food οφείλεται εν μέρει στη χημεία, το ένστικτο της εξέλιξης μας αλλά και στο γεγονός ότι δυστυχώς το junk food είναι νόστιμο.
Κάθε φορά που πεινάμε απευλευθερώνεται η ορμόνη γκρελίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να φάμε κάτι. Μετά το φαγητό η γκρελίνη υποχωρεί και το στομάχι μας απελευθερώνει την ορμόνη λεπτίνη που μας δίνει σήμα να αφήσουμε κάτω το πηρούνι.
Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο λόγος που ακόμα και αν έχουμε φάει το καταπέτασμα πάντα θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος και για ένα γλυκό είναι το εξελικτικό μας ένστικτο. Η ζάχαρη και τα λιπαρά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωστόσο επειδή τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας ήταν τόσο σπάνια έχουμε αναπτύξει μια έντονη επιθυμία να τα καταναλώνουμε -σε συνδυασμό πάντα με την ωραία γεύση τους. Τέλος, όπως αναφέρουν, το junk food είναι εθιστικό και όσο περισσότερο ανθυγιεινό φαγητό καταναλώνουμε τόσο περισσότερο το επιζητάμε.
The Science of Appetite – Beating Overeating