Πολλά είναι αυτά που μπορεί να μας «τραβήξουν» σε έναν άλλο άνθρωπο, από το βλέμμα και το χαμόγελο έως το χιούμορ και το λέγειν.
Ένας σχετικά καινούργιος όρος στο πεδίο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι ο όρος sapiosexual. Οι sapiosexuals –νοοσεξουαλικοί ή ευφυϊολάγνοι είναι δύο πιθανές αποδόσεις του όρου στα ελληνικά– είναι μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν την εξυπνάδα και το ανθρώπινο μυαλό γενικότερα ως το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό στο αντίθετο φύλο. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός, λογικός,συνετός, και τη λέξη sexual, δηλαδή σεξουαλικός.
Όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως sapiosexual, θα πουν ότι διεγείρονται ερωτικά από το μυαλό και τη διορατικότητα ενός άλλου ανθρώπου. Ως «προκαταρκτικό», ένας ευφυϊολάγνος επιζητά τις συζητήσεις που άπτονται, ενδεικτικά, του πεδίου της Φιλοσοφίας ή της Ψυχολογίας.
Μερικές φορές, μια πλατωνική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας μπορεί να προκύψει λόγω νοοσεξουαλικών επιθυμιών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως η ευφυϊολαγνεία οδηγεί σε σεξουαλική σχέση μεταξύ των δύο φύλων.
Δάσκαλοι, καθηγητές και άλλα άτομα από την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελούν συχνά «στόχο» για τους ευφυϊολάγνους.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Μπάνσικ, η προσωπικότητα παίζει σημαντικότατο ρόλο στο σεξ απίλ. Ο Μπάνσικ αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Σωκράτης.
Λέγεται πως ο Σωκράτης δεν ήταν πλούσιος, δεν είχε εξέχουσα κοινωνική θέση, ούτε ήταν όμορφος, ήταν όμως εξαιρετικά χαρισματικός και ευφυής, γι’ αυτό και καθήλωνε τους πάντες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι η ευφυϊολαγνεία δεν είναι φαινόμενο σημερινό, αλλά χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια.
onmed.gr