Τι σχέση έχουν τα κρύα πόδια με τη γρίπη και το κρυολόγημα;

Οι χοντρές κάλτσες και οι ζεστές παντόφλες είναι απαραίτητα... αξεσουάρ του χειμώνα και δικαιολογημένα! Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν να κρατάμε τα άκρα μας ζεστά ώστε να διατηρήσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και στο υπόλοιπο σώμα μας.
Τι σχέση έχουν τα κρύα πόδια με τη γρίπη και το κρυολόγημα;

Οι χοντρές κάλτσες και οι ζεστές παντόφλες είναι απαραίτητα… αξεσουάρ του χειμώνα και δικαιολογημένα! Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν να κρατάμε τα άκρα μας ζεστά ώστε να διατηρήσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και στο υπόλοιπο σώμα μας.

Τώρα, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη αυτής της πρακτικής, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κρύα άκρα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Ο Δρ Ron Eccles, διευθυντής του Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, μελετά το ζήτημα αυτό εδώ και 25 χρόνια και πραγματοποίησε μια εκτενή επισκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας επάνω στο θέμα.

Αρκετοί από εμάς κουβαλούν ήδη στη ρινική τους κοιλότητα τους ιούς που προκαλούν τη γρίπη και το κρυολόγημα, χωρίς όμως να εκδηλώνουν συμπτώματα ή να νοσούν, δήλωσε ο Eccles στη MailOnline. Εάν όμως η θερμοκρασία μειωθεί τοπικά στα κάτω άκρα, παρατηρούνται μεταβολές στη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να κρυώνει και η μύτη. Κατά συνέπεια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί το κρυολόγημα και η γρίπη.

Η χαμηλή θερμοκρασία των άκρων κάνει τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης να περιστέλλονται, εξηγεί ο ειδικός. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό προστασίας που επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας θερμότητας από το σώμα.

Το δέρμα γίνεται πιο χλωμό, οι εσωτερικές κοιλότητες της μύτης και του λαιμού γίνονται υπόλευκες και η ροή του αίματος στη μύτη μειώνεται. Τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις φλεγμονές βρίσκονται στο αίμα κι έτσι τα διαθέσιμα κύτταρα για την αντιμετώπιση του ιού είναι λιγότερα σε αριθμό.

Η πτώση της θερμοκρασίας τοπικά οδηγεί επίσης σε επιβράδυνση της κίνησης των βλεφαρίδων, δηλαδή των τριχιδίων που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης και λειτουργούν ως φίλτρο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών είναι να εισβάλλει ευκολότερα ο ιός στο σώμα αλλά και να δραστηριοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία.

Όσοι περπατούν ξυπόλυτοι ή δεν φορούν ζεστά παπούτσια το χειμώνα κινδυνεύουν περισσότερο από τις δυσάρεστες αυτές συνέπειες, σημειώνει ο Eccles. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους γυμνάζονται ή για τα παιδιά που τρέχουν στο κρύο, καθώς η σωματική άσκηση επιτρέπει τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας των άκρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Eccles δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της λοίμωξης όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη στη στοματική κοιλότητα, οπότε μπορείτε να απολαμβάνετε άφοβα το παγωτό ακόμη και τους χειμερινούς μήνες!

Η μελέτη του Δρ Eccles δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Rhinology.

Πηγή: www.onmed.gr

Κεντρική | Όλες οι ειδήσεις | Ειδήσεις Χανιά – Κρήτη

Χανιά: O καιρός | Live cameras | Αξιοθέατα | Καταστήματα | Φαγητό και ποτό | Ευεξία | Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το aera.gr στο FacebookGoogle News και στο YouTube και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.