Οι ντόπιοι λένε πως, παρατηρώντας κανείς από αυτό το σημείο την καμπυλότητα του ορίζοντα, επιβεβαιώνει τους επιστήμονες: Ναι, η γη είναι στρογγυλή! Οι επισκέπτες πάλι επιβεβαιώνουν εκεί πως η ευτυχία κρύβεται στα απλά, τα ανέξοδα σχεδόν: ο παφλασμός των κυμάτων, η επαφή απευθείας με το νερό, η ομορφιά του βράχου, μια φέτα δροσερό καρπούζι μέσα στη σπηλιά…
Εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων είναι κρυμμένη μια παραλία πραγματικό ησυχαστήριο! Πρόκειται για τη Σούγια, αγαπημένο προορισμό κυρίως ταξιδευτών από τις βόρειες χώρες, αλλά και όσων αγαπούν το κάμπινγκ ή προτιμούν το γυμνισμό.
Άλλωστε, το μήκος της παραλίας, που ξεπερνά το 1 χλμ., επιτρέπει αυτή την “άτυπη κατάτμηση”: Στα δυτικά το λιμανάκι, στο κέντρο οι οικογένειες ή όσοι επιθυμούν ανέσεις, στα ανατολικά κατασκηνωτές και γυμνιστές.
Η Σούγια στην αρχαιότητα
Το όνομά της προήλθε από την αρχαία πόλη Συία (από το συς = γουρούνι). Κατά πληροφορίες ήταν ξακουστή πόλη για τα γουρούνια. Τον ισχυρισμό ενισχύει και το γεγονός πως στα βουνά που περιβάλλουν τη Σούγια υπάρχουν πολλές βελανιδιές και τα βελανίδια είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των γουρουνιών.
Η Έλυρος βρισκόταν κοντά στο χωριό Ροδοβάνι και τα ερείπια της αρχαίας πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε στο λόφο Κεφάλα. Από την αρχαία Σούγια ελάχιστα ερείπια απομένουν σήμερα στην ανατολική πλευρά του χείμαρρου Αγιερηνιώτη, που περνάει μέσα από το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και εκβάλλει στη Σούγια.
Η Σούγια σήμερα
Το γραφικό ψαροχώρι της Σούγιας απλώνεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Ξενοδοχεία (εννοείται αξιοπρεπέστατα, αλλά όχι πεντάστερα) και ενοικιαζόμενα περιμένουν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Αν το έχετε αποφασίσει, φροντίστε την κράτησή σας εγκαίρως, αλλιώς το “Sea view” θα σας μείνει εκκρεμότητα για την επόμενη φορά.
Μπροστά από το χωριουδάκι απλώνεται μια υπέροχη μεγάλη παραλία με κατά διαστήματα χοντρή άμμο ή πέτρες και πεντακάθαρα αλλά, όπως συμβαίνει στα νότια συνήθως, βαθιά νερά.
Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι οργανωμένη: ξαπλώστρες κι ομπρέλες και τα καφέ-μπαρ από πάνω ικανοποιούν όσους δε διανοούνται στις διακοπές τους να ζήσουν ούτε καν ψήγματα ταλαιπωρίας (μες τη ζέστη να πρέπει να περπατήσεις λίγα μέτρα ως το περίπτερο για κάτι δροσιστικό, είναι όντως ταλαιπωρία).
Φέτος η παραλία απέκτησε κι άλλες… ανέσεις: ένας νεροχύτης εμφανίστηκε, για να μπορούν οι κατασκηνωτές να πλένουν τα “κουζινικά” τους.
Στην άκρη, κρυμμένο από βράχους και καλά προστατευμένο από τα αδιάκριτα μάτια, ένα μικρό ξεχωριστό κολπάκι με κρυστάλλινα νερά, προτιμάται από όσους θέλουν την απόλυτη επαφή με το νερό, ίσως και τον εαυτό τους…
30 κάτοικοι μόνιμοι “φύλακες”
Το χωριό έχει τριάντα μόνιμους κατοίκους. Οικογένειες με (14 συνολικά) παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα σ’ ένα φιδωτό δρόμο κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο. Τόσο φιδωτό, που η σακούλα για τον εμετό είναι απαραίτητο αξεσουάρ.
Η κοντινότερη πόλη-αποκούμπι του χωριού είναι η μαρτυρική Κάντανος. Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι είναι αλλοδαποί, που πια έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στην τοπική κοινωνία. Και πώς περνούν οι χειμερινοί μήνες; Κάνοντας προπαρασκευαστικές δουλειές για τη σεζόν που θα ‘ρθει. Μαζεύοντας αλάτι πάνω από τα βράχια και καλλιεργώντας τις ελιές.
sougiaa4Μάλλον δεν πρέπει να “τσιμπήσετε” από τα όσα λέγονται για τη σπηλιά του Πολύφημου: δεν έχει αποδειχτεί ότι ο διάσημος Κύκλωπας είχε σχέσεις με την περιοχή. Και το μέγεθος των βράχων δεν είναι απόδειξη.
Πάρτε χρήματα από το σπίτι!
Όλα τα ‘χει η Σούγια. Όλα, εκτός από ΑΤΜ. Όσο και να ψάξετε, αυτά τα μηχανάκια (του διαόλου) δε θα τα βρείτε! Βέβαια, σε όλα τα καταστήματα μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα, αφού όλα διαθέτουν τα POS. Αλλά μετρητά δεν έχει. Γι’ αυτό φροντίστε να “γεμίσετε” τις τσέπες σας από το σπίτι.
Πρόσβαση στη Σούγια
Στη Σούγια μπορεί κανείς να φτάσει είτε οδικώς, είτε διά θαλάσσης. Ξεκινώντας από τα Χανιά, βεβαιωθείτε πως το αυτοκίνητό σας έχει τα λάδια του και το ψυγείο του νερό, γιατί η διαδρομή είναι ζόρικη. Βλέπεται, έχετε ανάβαση προς τον Ομαλό.
Ο δρόμος περνάει από τον κάμπο με τις πορτοκαλιές στον Αλικιανό. Αν έχετε χρόνο, κάντε μια στάση σε κάποιο από τα καφενεία της περιοχής να δοκιμάσετε και μια πορτοκαλάδα. Ή μπορεί, αν είστε τυχεροί, να πέσετε πάνω στη γιορτή πορτοκαλιού και να σας την κεράσουν!
Περνώντας από διάφορα γραφικά χωριά (άλλα επίπεδα, άλλα τετραγωνισμένα, άλλα μικρά κι άλλα δυο σπίτια όλα κι όλα) θα φτάσετε στο χωριό Καμπανός. Από ‘κει υπάρχει μια παράκαμψη (κονταρίδα, που λένε), που σας γλιτώνει κάμποσα χιλιόμετρα. Προσοχή όμως: ο δρόμος είναι στενός, αλλά… διπλής κατεύθυνσης!
Διά θαλάσσης τώρα μπορείτε να φτάσετε με τα καραβάκια από τη Χώρα Σφακίων και την Παλαιόχωρα. Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια, γιατί η εικόνα για τις ακριβείς ώρες δεν είναι και πολύ ξεκάθαρη.
Εκτός από βουτιές και καλό φαγητό τι;
Στη Σούγια θα απολαύσετε θάλασσα! Επίσης, στις ταβέρνες της περιοχής θα βρείτε καλό φαγητό και για όλα τα γούστα, αφού το χωριό είναι… “πολυπολιτισμικό”.
Για τη νύχτα τώρα… Η διάσημη “Alabama” (προς απογοήτευση των πιστών της φίλων) φέτος δεν άνοιξε, ωστόσο λίγο έξω από το χωριό υπάρχει ένα νυχτερινό μαγαζί, το “Fortuna”, που μάλιστα φιλοξενεί αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα live (Μάλαμας, “Υπόγεια Ρεύματα”, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη κ.λπ.)!
Μέσα στο χωριό υπάρχει κι ένα μουσικό μεζεδοπωλείο, όπου τα ρεμπέτικα είναι το φόρτε τους.
Δραστηριότητες
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, λίγο έξω από τη Σούγια.
Ο δρόμος είναι καλός για πεζούς και 4×4. Κι αν κουραστείτε από την ανάβαση, θα σας αποζημιώσει η θέα του χωριού από ψηλά και του απέραντου γαλάζιου.
Περπατήστε μέχρι τη Λισσό. Η διαδρομή ξεκινά από το λιμανάκι της Σούγιας και ανάλογα με το ρυθμό σας διαρκεί από 1,5 έως 2 ώρες.
Στη Λισσό επισκεφτείτε το Ασκληπιείο, όπου κατά την αρχαιότητα θεραπεύονταν ασθενείς απ’ όλη την Κρήτη χάρη στα ιαματικά νερά της περιοχής, αλλά και την κοιλάδα.
Τώρα, αν θέλετε, έχετε κι άλλες επιλογές: το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι κοντά, εύκολη είναι η πρόσβαση στο οροπέδιο του Ομαλού για να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς, το τιμημένο χωριό Κουστογέρακο είναι κοντά, όπως και η Παλαιόχωρα.
Μάλλον δεν πρέπει να “τσιμπήσετε” απ’ τα όσα λέγονται για τη σπηλιά του Πολύφημου: δεν έχει αποδειχτεί ότι ο διάσημος Κύκλωπας είχε σχέσεις με την περιοχή. Και το μέγεθος των βράχων δεν είναι απόδειξη.
neakriti.gr