Το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό από λεπτοσπείρωση μέσα σε δύο χρόνια στα Χανιά έχει προβληματίσει τους γιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων που κάνουν έκκληση για τήρηση των συνθηκών υγιεινής!
Πιο πρόσφατο συμβάν ο θάνατος ενός 20χρονου παλληκαριού, του Μιχάλη Φουντουλάκη, που προκάλεσε θρήνο στην τοπική κοινωνία.
Ο άτυχος νέος, ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής στον Δ.Α.Α.Ο.Χ., έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής κτυπημένος, σύμφωνα με τους γιατρούς, από λεπτοσπείρωση. Ο νέος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκδήλωσε υψηλό πυρετό που υπερέβαινε τους 43 βαθμούς και σηψαιμία και το βράδυ της Παρασκευής άφησε την τελευταία του πνοή.
«Είναι το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό που έχουμε στα Χανιά μέσα σε δύο χρόνια και έχουμε αντιμετωπίσει δεκάδες άλλα. Κάτι πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τα ποντίκια στα Χανιά. Βλέπουμε σκουπίδια σε διάφορα σημεία πεταμένα που αποτελούν εστίες μόλυνσης, ενώ απαιτούνται καλύτερες συνθήκες υγιεινής για τα σπίτια, ειδικά στις ημιαστικές περιοχές των Χανίων», ανέφερε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γιώργος Αρχοντάκης.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Πέρα από τα τρία θανατηφόρα συμβάντα την τελευταία διετία, το Νοσοκομείο αντιμετώπισε και δεκάδες άλλα περιστατικά λεπτοσπείρωσης.
• Είχαμε περιστατικό με έναν συμπολίτη μας που ήπιε νερό από το λάστιχο και έπαθε λεπτοσπείρωση. Ευτυχώς τον προλάβαμε, χρειάσθηκε να νοσηλευτεί για 30 ημέρες και πραγματικά καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην φύγει από τη ζωή.
• Είχαμε ένα περιστατικό σε εργοτάξιο όπου υπήρχε μια τοστιέρα και κάθε πρωί ψήνονταν τοστ. Ομως κάθε βράδυ την επισκέπτονταν τα ποντίκια και έτρωγαν το τυρί που έμενε απέξω. Ετσι μεταδόθηκε η ασθένεια σε έναν άνθρωπο εκεί που νοσηλεύτηκε σε βαριά κατάσταση.
• Ενα τρίτο περιστατικό αφορούσε περιαστική περιοχή όπου ο άρρωστος είχε φάει λαχανικό που είχε πρώτα “επισκεφθεί” ποντίκι.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
«Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αν δεις την ντομάτα ή τη φράουλα και έχει μια τρυπούλα, έχει σημάδια αλλοίωσης, πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της. Επίσης αν ακουμπήσουμε ποντίκι ή σημεία όπου έχει αφήσει ούρα κ.λπ., τότε απαιτείται άμεσο πλύσιμο των χεριών μας. Επίσης είναι σημαντική η καλή υγιεινή μέσα στις κουζίνες, να μην αφήνονται τρόφιμα εκτεθειμένα», λέει ο κ. Αρχοντάκης.
Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης είναι πυρετός, καταβολή δυνάμεων, πονοκέφαλος, έμετοι, δυσκαμψία αυχένα και ο ασθενής άμεσα πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο για να πάρει πολύ ισχυρή αντιβίωση. Δεν καταλήγουν όλα τα περιστατικά στον θάνατο. Εξαρτάται πόσο βαριά είναι η νόσος, πού θα “κτυπήσει” το μικρόβιο και την κατάσταση του οργανισμού του κάθε ανθρώπου.
www.haniotika-nea.gr