Ακόμα και οι εικοσάρηδες πρέπει να προσέχουν την χοληστερίνη τους, γιατί αν είναι υψηλή, μπορεί να βλάπτει κιόλας τις αρτηρίες τους, δημιουργώντας αρτηριοσκλήρυνση και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον δρα Μαρκ Πλέτσερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε επί 20 χρόνια μια ομάδα περίπου 3.200 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 30 ετών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους.
“Συνήθως δεν ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η καρδιά μας, μέχρι κάποιος να φτάσει στην μέση ηλικία, επειδή είναι σπάνιο να πάθει κανείς έμφραγμα όταν είναι νέος”, δήλωσε ο Πλέτσερ και πρόσθεσε: “Η νεανική ηλικία όμως έχει επίσης σημασία. Τη ζημιά που κάνει κανείς τότε στις στεφανιαίες αρτηρίες του, θα τη βρει μπροστά του αργότερα”.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερίνης (LDL) κατά τη νεότητά τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα και αυτό θα συμβεί (κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό) άσχετα με το επίπεδο της χοληστερίνης που θα έχουν αργότερα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νέοι δεν είναι ανάγκη να παίρνουν φάρμακα για να ρίξουν το επίπεδο της χοληστερίνης τους, όμως πρέπει να ασκούνται σωματικά και να προσέχουν περισσότερο τι τρώνε. “Η δίαιτα και η άσκηση μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές για τους νέους σε σχέση με τα φάρμακα που ρίχνουν την χοληστερίνη”, δήλωσε ο Πλέτσερ.
Σε μια προηγούμενη έρευνα, που ο ίδιος ερευνητής είχε δημοσιεύσει στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε διαπιστώσει ότι η υψηλή πίεση στους νέους επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.
Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά σε κάθε άτομο άνω των 20 ετών να κάνει εξέταση αίματος κάθε πέντε χρόνια για να ελέγχει το επίπεδο της χοληστερίνης του.