Αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, παρά τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Καλαβρία.
Ανατριχιαστικές και οι αποκαλύψεις για την προχειρότητα διαχείρισης του όλου εγχειρήματος όπως αυτό αναπτύσσεται από τους ειδικούς μέσα από το Ράδιο 9.84 μετά και την τελευταία τηλεδιάσκεψη όπου επιχειρήθηκε εκ νέου η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Τις αντιφάσεις του οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, για το ποιος έχει την ευθύνη του εγχειρήματος, του τυχόν ατυχήματος, της απόδοσης ευθυνών, της αδράνειας πολιτείας, πολιτικών, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχέσεων αυτών με επιχειρηματίες που έχουν οικονομικά συμφέροντα για την πώληση και επεξεργασία των υποπροϊόντων της υδρόλυσης, επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη η επιστημονική εκπρόσωπος , βιολόγος, του Ινστιτούτου ”Αρχιπέλαγος” Αναστασία Μήλιου.
Η ίδια είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στο ενδεχόμενο ατυχήματος, οι ελλείψεις υποδομών στο πλοίο όπου θα γίνει η υδρόλυση – με την ανατριχιαστική λεπτομέρεια ότι το Cape Ray δεν ήταν και η καλύτερη λύση – και η σημασία επίσης της Μεσογείου για τη διαβίωση των λαών της περιοχής.
Ιδιαίτερα ανήσυχος ο καθηγητής , υπεύθυνος του εργαστηρίου διαχείρισης τοξικών αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης Βαγγέλης Γιδαράκος καθώς άγνωστο παραμένει ποια είναι η ποσότητα των χημικών που έφυγαν από τη Συρία, το πότε και που θα γίνει η μεταφόρτωση του οπλοστασίου , καθώς Κύπρος και Κρήτη βρίσκονται μέσα στο κάδρο, μετά τις αντιδράσεις στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Καλαβρίας.
Ο καθηγητής έστω και την τελευταία στιγμή ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαιτήσει Έλληνες επιστήμονες να επιβλέπουν την διαδικασία της υδρόλυσης.
“Δεν έχουν σκοπό να πουν την αλήθεια . Εμπαίζουν τους πολίτες, τους παραπληροφορούν. Δεν σκέφτηκαν καν τις συνέπειες. Ο εισαγγελέας , ακούγοντας τον διευθυντή του οργανισμού να ευχαριστεί 30 χώρες για τη συμμετοχή τους σε αυτό το εγχείρημα, θα έπρεπε να εξετάσει αν μέσα σε αυτές είναι και η χώρα μας κι αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πολίτες της και το περιβάλλον και αν αναλαμβάνει την ευθύνη σε τυχόν ατύχημα”, ανέφερε μεταξύ άλλων στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής ο καθηγητής ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας.
Ο καθηγητής αναρωτήθηκε επίσης τι για τον τουρισμό θα λένε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η υπουργός τουρισμού, αν συμβεί το όποιο ατύχημα.
Γ. Χατζημαρκάκης: Δεν πρέπει να γίνει η υδρόλυση στη Μεσόγειο
Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή τις εξελίξεις για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη σε σχέση με το ξεκάθαρο αίτημα που έχει διατυπώσει η κοινωνία της Κρήτης κι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και με τον πιο επίσημο τρόπο. Δυστυχώς, όσα μαθαίνουμε από τη δημοσιότητα δεν λύνουν το πρόβλημα και οι απαντήσεις που δίνει και πάλι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είναι στην ίδια κατεύθυνση με όσα με είχαν πληροφορήσει τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή μου στη Χάγη. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από τη διαδικασία της υδρόλυσης στη θάλασσα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η υδρόλυση δεν πρέπει να γίνει στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα πλέον και αυτό που απαιτείται, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι, σε πολιτικό επίπεδο και στα πλαίσια της προεδρίας της Ε.Ε, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας να συνεργαστούν, προκειμένου να ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τους αρμόδιους Οργανισμούς να αλλάξει η απόφαση”, δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Χατζημαρκάκης είχε συναντηθεί στη Χάγη με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μεταφέροντας την αγωνία και την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση που έγινε στο Αρκάδι και για το ψήφισμα που εγκρίθηκε και δημοσιοποιήθηκε, εκφράζοντας τη βούληση της κρητικής κοινωνίας να αποτραπεί μια ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους για τη Μεσόγειο. Προγενέστερα, είχε ενημερώσει σχετικά, την Ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας κα Κάθριν Άστον αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, μεταφέροντας το ψήφισμα των φορέων ενώ είναι γνωστή η ακτιβιστική ενέργεια που είχε προηγηθεί από τον ίδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη μάσκα χημικών.
Υπενθυμίζεται ότι τα χημικά μεγάλης επικινδυνότητας θα καταστραφούν στη λεκάνη της Μεσογείου και εκείνα που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φιλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης , σήμανε ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων που ανακοίνωσε από τη Χάγη διά του γενικού του διευθυντή Αχμέτ Ουζουμτζού, δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση περί καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των χημικών από τη Συρία, ότι η κατάσταση άλλαξε θεαματικά και έτσι, πριν καν εκπνεύσει το όριο της 30ής Ιουνίου, η απομάκρυνση όλων των χημικών που θα εξουδετερωθούν εν πλω είναι γεγονός.
Η αυτούσια ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού στα ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από την Κρήτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός η χώρα του οποίου μετέχει σε αυτό το εγχείρημα, πως αρνήθηκε να δεχθεί την επιστολή διαμαρτυρία – έκκληση των φορέων της Κρήτης για την μη καταστροφή των Χημικών στη Μεσόγειο με την δικαιολογία ότι δεν ήταν διαπιστευμένη.
Την Τετάρτη τέλος 25 Ιουνίου στο Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο διοργανώνει συναυλία στο Παγκρήτιο Στάδιο, με τιμή εισιτήριου πέντε ευρώ το άτομο, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τα καύσιμα των πλοίων που θα μετέχουν στη διαμαρτυρία στη Μεσόγειο.
Το χρονικό των αποκαλύψεων
Το τελευταίο φορτίο των χημικών όπλων που είχε δηλώσει η Δαμασκός στη διεθνή κοινότητα απομακρύνθηκε από τη Συρία ενόψει της καταστροφής του με τη μέθοδο της εν πλω υδρόλυσης στη θάλασσα της Μεσογείου, εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και μάλιστα στα διεθνή ύδατα κάπου στα νότια της Κρήτης.
Με άλλα λόγια, “τα ψέματα τελείωσαν”, ο χρόνος για την έναρξη για πρώτη φορά σε θαλάσσιο χώρο ενός τέτοιου εγχειρήματος μετρά πλέον αντίστροφα και σε μερικές ημέρες όλοι πλέον καλούνται να μετρηθούν με μια πραγματικότητα διόλου ευχάριστη.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) από τη Χάγη διά του γενικού του διευθυντή Αχμέτ Ουζουμτζού, δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση περί καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των χημικών από τη Συρία, η κατάσταση άλλαξε θεαματικά και έτσι, πριν καν εκπνεύσει το όριο της 30ής Ιουνίου, η απομάκρυνση όλων των χημικών που θα εξουδετερωθούν εν πλω είναι γεγονός.
Η αυτούσια ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού στα ΜΜΕ.
Μετά από 9 μήνες που ξεκίνησε η όλη διαδικασία, η πρώτη της φάση τερματίζεται και ανοίγει ο δρόμος, με επιτάχυνση των διαδικασιών, για την υδρόλυση εν πλω στη Μεσόγειο, ανεβάζοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής μας στο «κόκκινο». Εν μέσω αντιδράσεων που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, όταν το όλο θέμα διέρρευσε, ακόμη και η τελευταία εξέλιξη αποδεικνύει την αδιαφάνεια που επικρατεί ακόμη και από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών, στα όρια της παραπληροφόρησης. Μόλις την περασμένη Παρασκευή υποτίθεται ότι ενημέρωνε σε κλειστή τηλεδιάσκεψη και Έλληνες επιστήμονες, ότι το εγχείρημα θα καθυστερήσει περίπου ένα μήνα. Ξαφνικά τώρα ανακοινώνει ότι η πρώτη του φάση μόλις ολοκληρώθηκε.
«Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω το πλοίο, το δανέζικο “Ark Futura”, το οποίο μεταφέρει τα χημικά όπλα, αποπλέει από το λιμάνι της Λαττάκειας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Ουζουμτζού υπενθύμισε ότι η απομάκρυνση των χημικών ουσιών που διέθετε η Συρία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Στις δηλώσεις του ερωτήθηκε και για το χρονοδιάγραμμα και απάντησε ως εξής: «Η καταστροφή επί του “Cape Ray” θα είναι η εξουδετέρωση των χημικών. Θα καταστραφούν επί του πλοίου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου θα γίνει η διάθεσή τους. Ελπίζαμε ότι η απομάκρυνση των χημικών από τη Συρία θα είχε γίνει νωρίτερα, ωστόσο υπήρχαν καθυστερήσεις και όλο το πρόγραμμα της καταστροφής έχει πάει πίσω. Για να ολοκληρωθεί η καταστροφή θα χρειαστούν 3 με 4 μήνες, αλλά δεν μπορώ να δώσω ένα πιο ακριβές χρονοδιάγραμμα».
Η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1.300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2013. Το υπόλοιπο 8% φορτώθηκε στο δανέζικο πλοίο που θα μεταφέρει τα πιο επικίνδυνα υλικά στο αμερικανικό σκάφος “Cape Ray”, που βρίσκεται ελλιμενισμένο εδώ και 4 μήνες στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας, για να καταστραφούν με υδρόλυση εν πλω. Τα υπόλοιπα, που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φιλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Έτσι, με αυτήν την ανακοίνωση του Οργανισμού αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα ανοίγει και ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος, που είναι η μεταφόρτωση των χημικών αυτών από τα φορτηγά πλοία πάνω στο αμερικανικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει μεταφορά των χημικών στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας και εκεί να γίνει η μεταφόρτωσή τους πάνω στο “Cape Ray”, ωστόσο οι Ιταλοί, από το φόβο ατυχήματος, ζητάνε η μεταφόρτωση να γίνει αρόδου σε μεγάλη απόσταση από το λιμάνι. Αυτό το γεγονός είναι άγνωστο αν θα καθυστερήσει τη νέα φάση της υδρόλυσης εν πλω. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν συζητήσεις για εναλλακτικό σχέδιο μεταφόρτωσης εντός της κλειστής ως στρατιωτικής βάσης, στη Σούδα, παρότι δεν υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό.
Με αυτά τα δεδομένα πλέον, η έναρξη της διαδικασίας για πρώτη φορά στη θάλασσα εξουδετέρωσης των χημικών, νότια της Κρήτης, έρχεται πλέον εγγύτερα χρονικά, ακόμη και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, σε μια διαδικασία που θέλουν να διαρκέσει το πολύ 60 με 90 μέρες.
Αν όμως μέχρι χθες το όλο θέμα ήταν θεωρητικό, από σήμερα είναι γεγονός ότι τα χημικά από τη Συρία, όλα, οδεύουν πλέον για μεταφόρτωση πάνω στο αμερικανικό “Cape Ray”, το οποίο ετοιμάζει τον απόπλου του από το λιμάνι Ρότα της Ισπανίας, με όλα τα μέτωπα πλέον να συγκλίνουν στη Μεσόγειο, κάπου στα νοτιοδυτικά της Κρήτης!
«Δε θα πέσουν στη θάλασσα», αλλά…
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκάλυψε η “Ν.Κ.”, σε κλειστή τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών με επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Άρης Τσατσάκης, ετέθη το θέμα πότε και πού θα γίνει η εξουδετέρωση εν πλω για πρώτη φορά με υδρόλυση στη Μεσόγειο.
Ο Ντομινίκ Ανέλι, επικεφαλής της μονάδας Χημικής Αποστρατιωτικοποίησης του OCPW, υπεύθυνου για το “Cape Ray”, απάντησε ότι το θέμα είναι διαβαθμισμένο ως στρατιωτικό απόρρητο και έτσι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρα απ’ όσα είναι γνωστά. Διαβεβαίωσε πως τίποτα δε θα πέσει στη θάλασσα, όμως στο ερώτημα αν αυτό θα πιστοποιείται από ανεξάρτητους παρατηρητές, απάντησε ότι ο ίδιος ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών είναι ανεξάρτητος φορέας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εμπιστευόμαστε ότι με κάθε λεπτομέρεια θα καταγράψουν οι επιθεωρητές του πάνω στο “Cape Ray”. Το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα, για πρώτη φορά στη θάλασσα, ήδη χαρακτηρίζεται απόρρητη στρατιωτική επιχείρηση, κατ’ αυτούς θα πρέπει να μας καθησυχάζει πως, αν συμβεί κάτι, θα το μάθουμε, παρότι, όπως σημείωσαν, τη διαδικασία έναρξης της υδρόλυσης θα τη μάθουμε και επίσημα αφού αυτή θα έχει προχωρήσει!
Στο σημείο αυτό παρενέβη η Γαλλίδα επιστήμονας του ακτιβιστικού περιβαλλοντικού οργανισμού Robin des Bois, η οποία ρώτησε αν οι καιρικές συνθήκες με υψηλό κυματισμό στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υδρόλυση εν πλω στο “Cape Ray”.
Οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών παραδέχτηκαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το εγχείρημα θα διακόπτεται, αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν πού θα ελλιμενίζεται προσωρινά το αμερικανικό πλοίο σε αυτήν την περίπτωση, επικαλούμενοι το «στρατιωτικό απόρρητο». Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση της Γαλλίδας ειδικού, παραδέχτηκαν ότι σχέδιο «Β» για εξουδετέρωση των χημικών σε ξηρά ή σε άλλη περιοχή δεν υπάρχει, υποστήριξαν όμως ότι ναι μεν γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα, θα πρέπει όμως να μας καθησυχάζει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα όλες οι εξουδετερώσεις χημικών από τον Οργανισμό δεν είχαν καμία αστοχία (!).
Ο καθηγητής Τοξικολογίας Άρης Τσατσάκης επανήλθε με νέα τοποθέτηση, ζητώντας να μάθει αν σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει σχεδιασμός και ποιος για την αντιμετώπισή του. Οι δύο εντεταλμένοι του Οργανισμού αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως και όλα τα μέλη των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων που θα συνοδεύουν το “Cape Ray” στο εγχείρημα, δεν έδωσαν όμως άλλες λεπτομέρειες και κυρίως τι θα πρέπει να ξέρουν και να πράξουν τα κράτη και οι λαοί της Μεσογείου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που πρώτιστα αφορά τη δική τους ζωή.
Ακόμη χειρότερα που, όπως αποκάλυψε για την ίδια τηλεδιάσκεψη η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” Αναστασία Μηλιού, η οποία επίσης έλαβε μέρος, το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο τέθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν η ευθύνη και πού αυτή θα αποδοθεί εάν συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και τη δημόσια υγεία. Οι εκπρόσωποι του OPCW είπαν όμως ότι ο Οργανισμός δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Όπως σημείωσε η κ. Αναστασία Μήλιου από το «Αρχιπέλαγος», αποτελεί σχήμα οξύμωρο το ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δίνει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μία, ενώ από την άλλη δηλώνουν ως απλοί παρατηρητές! Πολύ περισσότερο που σε διεθνή ύδατα, με ένα πλοίο χώρας που δεν έχει υπογράψει όλες τις συνθήκες του Δίκαιου της Θάλασσας, οι νομικές ευθύνες αρχίζουν και γίνονται “μπαλάκι” απεμπλοκής πριν καν ξεκινήσει το εγχείρημα.
neakriti.gr