Κακή διαχείριση στην περιοχή του Λαφονησίου σε θέματα περιβάλλοντος, τήρησης των πολεοδομικών και υγειονομικών κανόνων, αλλά και της νομοθεσίας που αφορά την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων καταλογίζουν στους Δήμους Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους κράτους.
Στη χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων για το θέμα της διαχείρισης του Λαφονησίου από τις Υπηρεσίες έγινε πλήρης αναφορά στα προβλήματα της περιοχής και στη μη τήρηση της νομοθεσίας από την πλευρά των δύο Δήμων.
Από τη μεριά των Δήμων υπήρξε έντονη αντίδραση καθώς από τη μία επισημάνθηκε πως την περίοδο που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή ιδιωτικές καντίνες και αναψυκτήρια η κατάσταση ήταν χειρότερη, ενώ αυτό που τονίστηκε πολλές φορές και από τους δύο δημάρχους είναι ότι καλούνται να διαχειριστούν μία περιοχή με πάνω από 3.000 επισκέπτες καθημερινά και αναγκάζονται αρκετές φορές να υπερβούν τη νομοθεσία προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν.
Η σύσκεψη κατέληξε στο ότι επείγει η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Λαφονησίου που εδώ και χρόνια ‘αραχνιάζει’ σε κάποιο γραφείο του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και δεν θεσμοθετείται η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης που θα αναλάβει την περιοχή, ενώ ως πρώτο βήμα ανακοινώθηκε η πρόθεση από του χρόνου να σταματήσει η κάθοδος των αυτοκινήτων στην προστατευμένη περιοχή του Λαφονησίου.
Ειδικότερα, οι παρατηρήσεις ανά Υπηρεσία:
TΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων οι κ. Μερα?βελιωτάκης και Βεγλιρής αναφέρθηκαν σε μία σειρά από ζητήματα αρμοδιότητάς τους μετά από διερεύνηση καταγγελιών στην Υπηρεσία τους:
- Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και τις καθημερινές επικρατεί μεγάλη αταξία σε ό,τι αφορά το θέμα της στάθμευσης και της κίνησης οχημάτων. Εντοπίστηκαν δεκάδες αυτοκίνητα κάτω από τους κέδρους και απουσία κάθε περιορισμού και ελέγχου τους από τη μεριά των Δήμων.
- Tα αναψυκτήρια των δύο Δήμων είναι αναπτυγμένα σε πολύ μεγάλη έκταση (ειπώθηκε ότι ξεπερνούν τα 100 τ.μ.), ενώ η νομοθεσία προβλέπει 15 τ.μ. και το διαχειριστικό της περιοχής 20 τ.μ.
- Για τα ομπρελοκαθίσματα δεν τηρούνταν οι αποστάσεις των 3 μέτρων από τη θάλασσα.
- Εντοπίστηκε κοντέινερ που λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος για τα αναψυκτήρια.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Από τη μεριά της Πολεοδομίας η υπάλληλος που συμμετείχε στη σύσκεψη έκανε λόγο για:
- Κατασκευές από τους Δήμους στα αναψυκτήρια που δεν είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, αλλά και για υπέρβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας στη λειτουργία των αναψυκτηρίων – καντινών των δύο Δήμων. «Οι εποχιακές καντίνες δεν έχουν τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η Δασική Υπηρεσία εκπροσωπήθηκε από την προϊσταμένη κα Π. Σκλαβάκη, τον κ. Γ. Φωτάκη και την κα Κ. Μπιζούρα.
- «Η Υπηρεσία μας έχει δει διάφορες μη ορθές συμπεριφορές στην περιοχή. Εχουμε στείλει έγγραφα στις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός. Το περιβαλλοντικό κόστος που θα έχουμε ως νομός θα είναι πολύ μεγάλο, αν δεν κάνουμε όλοι μαζί καλύτερη διαχείριση του Λαφονησιού», ανέφερε η κα Σκλαβάκη, που έκανε ειδική αναφορά στα τροχόσπιτα που παράνομα έχουν μπει στην περιοχή, αλλά και στην αλόγιστη βόσκηση.
- «Είχαμε καταγγελίες για μπάζωμα του εποχιακού λιμνίου της περιοχής και για επιτηδευμένες ξηράνσεις κέδρων. Ζητήσαμε από το Μ.Α.Ι.Χ. τα επίσημα αναγνωρισμένα εποχιακά λιμνία, για τα οποία και δεσμεύονται οι Υπηρεσίες για τη διατήρησή τους. Αυτό για το οποίο έγινε η καταγγελία δεν είναι ανάμεσά τους, ενώ για τις ξηράνσεις δεν πρόκειται για κέδρους, αλλά για αλμυρίκια», είπε ο κ. Φωτάκης, διαψεύδοντας τις δύο αυτές καταγγελίες. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει εποχιακό λιμνίο, αλλά τέλμα, το οποίο όλες οι Υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι μπαζώθηκε μετά από ανθρώπινη παρέμβαση.
- Στόχος της Υπηρεσίας για του χρόνου είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος αυτοκινήτου από την αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί στην παραλία.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ
«Η κατάσταση στο Λαφονήσι δεν είναι πολύ κοντά σε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία», τόνισε από τη Διεύθυνση Υγείας η κα Σ. Μαρακάκη.
- Κοντά στο όχημα της καντίνας υπάρχουν εγκαταστάσεις και αποθηκευτικοί χώροι που γίνεται και παρασκευή προϊόντων, κάτι που απαγορεύεται, ενώ μπροστά στις καντίνες είναι ανεπτυγμένα πάρα πολλά ψυγεία και πολλά τραπεζοκαθίσματα, πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος. «Εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχουν, αλλά να λειτουργούν με μέτρο και χωρίς να ξεπερνούν τα όρια που ορίζει ο νόμος», είπε η κα Μαρακάκη, που θύμισε ότι το 2012 η Υπηρεσία της έχει ανακαλέσει τη βεβαίωση καταλληλότητας στην καντίνα του Δήμου Κισάμου επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και συγκεκριμένα «στον χώρο που βρίσκεται η δεξαμενή λυμάτων από τη χρήση των νιπτήρων των αποχωρητηρίων διαπιστώθηκε η ύπαρξη λιμναζόντων υδάτων στην άμμο».
Σημειώνεται ότι και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είχε προχωρήσει πέρυσι σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής του Δήμου Κισάμου στην περιοχή για υπέρβαση κατά 769 τ.μ. των ομπρελοκαθισμάτων και είχε επιβάλει πολύ τσουχτερά πρόστιμα στη Μονομετοχική του Δήμου Κισάμου που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
«Πρέπει να βρούμε πρακτικές λύσεις που να εφαρμόζονται για τη διαχείριση της περιοχής. Οταν μου λέτε ότι η καντίνα δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 τ.μ., πώς θα εξυπηρετήσει 3.000 άτομα;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Κισάμου Γ. Μυλωνάκης, συμπληρώνοντας πως με «πρακτικές λογικές μπορούμε να βρούμε λύσεις». Ο ίδιος ζήτησε από τις Υπηρεσίες από κοινού αυτοψία στην περιοχή, ώστε να του υποδείξουν συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνει λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μας αρκεί το γραπτό κείμενο».
Στη συνέχεια τόνισε προς τις Υπηρεσίες ότι «με τα πράγματα που μας ζητάτε δεν θα μπορεί να μπαίνουν στο Λαφονήσι πάνω από 200 άτομα. Σας παραχωρούμε τη διαχείριση των χώρων, δεν τη θέλουμε. Βρίσκετε τους Δήμους και τους επιρρίπτετε ευθύνες. Αν έλειπαν οι Δήμοι, θα ήταν κατεστραμμένο το περιβάλλον στην περιοχή, θα ήταν οι ιδιώτες και θα τα είχαν καταπατήσει όλα. Σε 2 – 3 χρόνια η περιοχή θα μπει στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., θα τα πουλήσει όλα και τότε να δούμε τι θα λέμε όλοι που δεν θα μας πέφτει λόγος», υπογράμμισε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Μυλωνάκης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
«Αυτά που μας ζητάτε δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε λόγω του πλήθους που κατεβαίνει κάθε μέρα στο Λαφονήσι», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, κ. Γ. Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως «οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη μεγάλη αύξηση του κόσμου. Δεν ακούσαμε καμιά Υπηρεσία να μας πει πώς θα αντιμετωπίσουμε τις 3.000 κόσμου που έρχονται κάθε μέρα; Τόσες χιλιάδες άτομα πού θα πάνε τουαλέτα, όταν μας απαγορεύετε να έχουμε τουαλέτες; Χρειάζονται πάνω από 6 παλέτες νερών στο Λαφονήσι, πώς θα τα δώσεις στον κόσμο, αν δεν έχεις ψυγεία, αν δεν έχεις αποθηκευτικούς χώρους; Οι Υπηρεσίες δεν μας λένε πώς θα τους διαχειριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, μας λένε τι παρανομίες κάνουμε. Τις κάνουμε εξ ανάγκης».
Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως όλες οι κατασκευές στο Λαφονήσι είναι μη σταθερές, επομένως απομακρύνονται πολύ εύκολα, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και ότι απαιτείται ένας συντονισμός των Υπηρεσιών καθώς «κάθε Υπηρεσία βάζει τους δικούς της όρους στο Λαφονήσι σε μία περιοχή που είναι ευαίσθητη, αλλά πιέζεται αφόρητα από τον ανθρώπινο παράγοντα». Παράλληλα, ζήτησε ένα ρεαλιστικό σχέδιο από όλους για τη διαχείριση της περιοχής.
Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου Κισάμου κ. Μ. Μουντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που, όπως είπε, γίνονται για τη συντήρηση του έργου που έγινε στο Λαφονήσι με χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ τόνισε πως οι μοναδικές παραλίες που εφαρμόζεται η απόσταση των 3 μέτρων των ομπρελοκαθισμάτων από τη θάλασσα είναι το Λαφονήσι και ο Μπάλος.
Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Μιχ. Μουντάκης, αναρωτήθηκε πως «αν ξεκινάμε από το Λαφονήσι την προσπάθεια να φτιάξουμε το ελληνικό έθνος;». Στη συνέχεια παρατήρησε πως «έχουμε την Ε.Π.Μ. έτοιμη για υπογραφή, δεν υπογράφεται από το κράτος, έρχονται οι Υπηρεσίες του κράτους και μοιράζουν πρόστιμα. Είναι μια αντίφαση αυτή». Παράλληλα ανέφερε πως οι όποιες υπερβάσεις από τους Δήμους έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα να προσφέρουν στον κόσμο που έρχεται στην περιοχή νερό και σκιά.
«Οταν στην περιοχή δραστηριοποιούνταν οι ιδιωτικές καντίνες, επικρατούσε χάος. Πού ήταν οι Υπηρεσίες; Βλέπουμε επιλεκτικές ευαισθησίες και ρίχνουμε το ανάθεμα στους Δήμους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου Χ. Πιτσιγαυδάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως οι κανονισμοί για τη γαλάζια σημαία που θέλει να πάρει και πάλι το Λαφονήσι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία. Και ο κ. Πιτσιγαυδάκης τάχθηκε ενάντια στην παρουσία οχημάτων στην προστατευμένη περιοχή και έκανε λόγο για έντονο πρόβλημα από την υπερβόσκηση.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
«Διαχείριση…Τανζανίας»
Ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του Λαφονησίου από τους Δήμους εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Π. Γεωργακάκης. Ο βιολόγος τόνισε πολλές φορές πως κανείς δεν θέλει το Λαφονήσι κλειστή περιοχή συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της νομιμότητας και όχι να φέρουμε τους νόμους στα μέτρα μας ή να τους εφαρμόσουμε τμηματικά».
Ο κ. Γεωργακάκης έκανε καταγγελίες για χρησιμοποίηση χωματουργικών μηχανημάτων για εργασίες πάνω στην ακτή και για ξερίζωμα δέντρων, για κατεδάφιση των αναλογίων, των πινάκων και των διαδρόμων που είχαν κατασκευαστεί με χρήματα προγράμματος της Ε.Ε.
«Είναι αυτός τρόπος διαχείρισης μιας περιοχής Natura, είναι αυτά σύννομα; Η διαχείριση τύπου Κουρουπητού θα έχει ως αποτέλεσμα να δεχθούμε και πρόστιμα τύπου Κουρουπητού, κάτι που εμάς μας προσβάλλει ως Ελληνες, εκτός του ότι θα πληρώσουμε από την τσέπη μας ως πολίτες το πρόστιμο. Εγιναν τόσα έργα στην περιοχή για την προστασία του περιβάλλοντος με διαδρόμους, σημάνσεις, αναλόγια και γίνεται ο ‘Καλλικράτης’ και μπαίνει η μπουλντόζα και τα κατεδαφίζει όλα ακόμα και το αναλόγιο που έχει τη νομοθεσία; Ετσι θα έρθουν οι ποιοτικοί τουρίστες; Μα αυτοί πηγαίνουν σε ανάλογες περιοχές Νatura στην Ευρώπη και βλέπουν τι διαχείριση γίνεται. Πηγαίνουν στο Αμπρούζο στην Ιταλία που είναι διαμάντι και καλή διαχείριση και οικονομική ανάπτυξη, το ίδιο και στη Δαδιά, ακόμα και στην Τανζανία είνα καλύτερη η διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα υπογράμμισε πως ακόμα και με 3.000 επισκέπτες καθημερινά η περιοχή μπορεί να διαχειριστεί περιβαλλοντικά σωστά προσφέροντας και οικονομική ανάπτυξη.