Την 2η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο κατέκτησαν οι 22χρονες φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Μόσχου Θεοδώρα και Ματσούκη Σοφία-Νεφέλη.
Η Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η Αρχιτεκτονική ήταν το μοναδικό της όνειρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης η πρώτη της επιλογή για να πραγματοποιήσει τις σκέψεις της. Η Νεφέλη είναι από τον Πειραιά. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αρχιτεκτόνων, οι πρώτες τις παραστάσεις δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε κάτι άλλο πέρα από τις αρχιτεκτονικές σπουδές και από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό. Σήμερα, είναι η πέμπτη γενιά αρχιτεκτόνων στην οικογένεια και απασχολείται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της μητέρας της Τζωρτζίνα Ντόριζα.

Η δημιουργία μιας σχολής Καλών Τεχνών στη συγκεκριμένη περιοχή (Shoreditch, Λονδίνο) έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει την αναβίωση της τέχνης και να προσδώσει στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Shoreditch χαρακτήρα και ταυτότητα βασιζόμενη στην παρελθούσα αίγλη της.
Η περιοχή έχει ιστορικό παρελθόν και η τέχνη αποτέλεσε γνώρισμα της πόλης και μοχλός ανάπτυξης της. Τα δύο κορίτσια έδωσαν από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό στη σχέση που αναπτύσσει η σχολή με την πόλη. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασής τους είναι λοιπόν, η δημιουργία ενός τοποσήμου για την περιοχή, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη, ένας «τόπος τέχνης».
Έτσι, το κτίριο που προκύπτει προσφέρεται ως μια περιήγηση με θέμα την τέχνη για τους πολίτες, ένας τόπος συνάντησης και έκθεσης για τους καλλιτέχνες και ένας χώρος εκπαίδευσης γεμάτος ερεθίσματα για τους φοιτητές.
«Δεν περιμέναμε να διακριθεί η δουλειά μας και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση χωρίς να αποσκοπούμε στη βράβευση. Για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή, αγάπη για αυτό που κάνεις και, φυσικά, καλή και ειλικρινής συνεργασία. Η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη και δημιουργία και οι σπουδές της είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μας γιατί μέσα από αυτές μπορούμε να αποκτήσουμε ανοιχτή αντίληψη και όχι στατικό πνεύμα.» λένε στο LIFO.gr οι δύο κοπέλες που απέσπασαν τη διάκριση.
zarpanews.gr