Ο πιο πολυσύχναστος πεζόδρομος της πόλης είναι αυτός! Η Χατζημιχάλη Νταλιάνη είναι απαραίτητη όχι μόνο “περασάδα”, αλλά και στάση για τους Χανιώτες και τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Εξάλλου, ο γραφικός αυτός δρόμος έχει ό,τι χρειάζεσαι στη νυχτερινή σου βόλτα.
Καλό, προσεγμένο φαγητό, ιδιαίτερες γεύσεις, γλυκά, καφές, ποτό αλλά κυρίως χαρούμενες φάτσες όλων των ηλικιών, χαλαρή, καλοκαιρινή διάθεση και φυσικά… δημόσιες σχέσεις γιατί είναι αδύνατο να περάσεις από την ασφυκτικά γεμάτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη και να μη σταματήσεις -τουλάχιστον σε δύο – μαγαζιά για να χαιρετίσεις κάποιο γνωστό που είχες να δεις καιρό.
Γιατί από δω όπως είπαμε… περνάνε όλα τα Χανιά!
Αφιέρωμα ωστόσο στην σχετικά νέα “πιάτσα” των Χανίων, κάνει και το περιοδικό travelstyle το οποίο γράφει χαρακτηριστικά:
“Ανάµεσα στο Παλιό Λιµάνι και το Κουµ Καπί χτυπάει εδώ και λίγα χρόνια η καρδιά της πιο αγαπηµένης πιάτσας των Χανίων. Η ευρύτερη περιοχή της Σπλάντζιας είναι µία από τις πιο µυστηριακές γειτονιές γιατί απλά καταφέρνει να παντρέψει αρµονικά όλα τα στοιχεία και όλους τους πολιτισµούς που έχουν περάσει ποτέ από το νησί”
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κτήρια µαρτυρούν την ενετική καταγωγή τους, ενώ σε πολλά άλλα η τουρκική σφραγίδα είναι αυτή που υπερτερεί. Όσο για το σκοτεινό και απροσπέλαστο στενάκι στα όρια της Παλιάς Πόλης µε την πλατεία της Σπλάντζιας, έχει µετατραπεί πλέον σε έναν από τους πιο δηµοφιλείς πεζόδροµους της πόλης.
Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν αποφασίστηκε η ανάπλαση της Χατζηµιχάλη Νταλιάνη. Το άλλοτε εγκαταλειµµένο στενάκι πεζοδροµήθηκε και αποτέλεσε χρυσωρυχείο για πολλούς επιχειρηµατίες που είδαν τότε πολύ µπροστά…
Τα παλιά γκρεµισµένα κτήρια έδωσαν πολύ γρήγορα τη θέση τους σε προσεγµένα µεζεδοπωλεία, εστιατόρια και µπαράκια. Τη µεγάλη αλλαγή βέβαια σηµατοδότησε το Μοναστήρι του Καρόλου. Ο γνωστός κοµµωτής και καλλιτέχνης επιστρέφοντας από το Παρίσι αγόρασε το µοναστήρι Σάντα Μαρία ντε λα Μιζερικόρτνια και το µετέτρεψε σε έναν πολυχώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στο υπέροχο αυτό κτίσµα στεγάζεται ένα µικρό θεατράκι, το κοµµωτήριο και το εργαστήριό του, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί το Κibar, ένα ιδιαίτερο µπαράκι µε εσωτερική αυλή.
Μετά από αυτό άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν µανιτάρια και τα υπόλοιπα µαγαζάκια και έτσι το δροµάκι σιγά σιγά πήρε τα πάνω του…
Εκεί που κάποτε δεν περνούσε άνθρωπος, τώρα όλοι δίνουν ραντεβού. Κάτω από το άγρυπνο βλέµµα του τούρκικου µιναρέ, η πιο ζωντανή περαντζάδα της πόλης υποδέχεται τους θαµώνες που αράζουν στα τραπεζάκια και απολαµβάνουν από κρητικές λιχουδιές, ρακή και ευφάνταστα γλυκά µέχρι δροσιστικά cocktails. Και θα συνεχίσει να αποτελεί τον must προορισµό.
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…
* ο Χατζηµιχάλης Νταλιάνης ήταν Ηπειρώτης ήρωας του 1821;
* η Σπλάντζια ήταν η βασική τουρκική συνοικία; H κεντρική Πλατεία 1821 ήταν ο κατεξοχήν τόπος συγκέντρωσης των κατακτητών.
* την εποχή της ακµής της αριθµούσε πάνω από 33 µιναρέδες; Σήµερα έχουν µείνει µόνο δύο, ο Αγάς Τζαµισί στην Νταλιάνη και ο Χιουγκάρ Τζαµισί στον Άγιο Νικόλαο.
* ο Άγιος Νικόλαος στη Σπλάντζια είναι η µοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που από τη µία έχει καµπαναριό και από την άλλη µιναρέ;
* ο Χιουγκάρ Τζαµισί, όπως ήταν γνωστός ο µιναρές του Αγίου Νικόλαου, θεωρούνταν στην Τουρκοκρατία ο σπουδαιότερος µιναρές της πόλης, όπως επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχει δύο εξώστες;
* πολλά από τα ερειπωµένα παλιά κτήρια τα έχουν αγοράσει ξένοι και τα έχουν αναπλάσει;
* στον Πλάτανο, στο κέντρο της πλατείας, κρέµασαν οι Τούρκοι το 1821 τον Επίσκοπο Μελχισεδέκ;
* όλοι οι επιχειρηµατίες της Νταλιάνη έχουν άψογες σχέσεις µεταξύ τους και λειτουργούν ενωµένοι σαν µια γροθιά; Εκεί ίσως οφείλεται και η όµορφη και φιλική αύρα που αποπνέει το στενάκι.
zarpanews.gr